Οι δύο επιλογές

Του Ευθύμη Καρδαρά*

Ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να αλλάξουμε την πορεία της κοινωνίας μας είναι, επιτέλους, να συμφωνήσουμε. Να συμφωνήσουμε, κατ’ αρχάς, ποιον δρόμο θέλουμε να ακολουθήσουμε. Οι επιλογές δεν είναι πολλές, αλλά δύο.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ είναι να προσπαθήσουμε να ανοικοδομήσουμε το πρότυπο που κατέρρευσε πριν από τρία χρόνια. Προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται από διάφορες πλευρές, που θα τους βόλευε η διατήρηση αυτής της κατάστασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λειτουργία του συνόλου του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο παρά τις ολέθριες συνέπειες της κρίσης

συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να μη συνέβη τίποτα.

ΑΠΟ ΤΗ μία, έχουμε μια τρικομματική κυβέρνηση που διοικεί όπως όλες οι προηγούμενες. Τοποθετεί σε θέσεις-κλειδιά της κρατικής μηχανής όχι τους άριστους, αλλά τους αρεστούς. Αποφεύγει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να μη φθαρεί και προτάσσει την επικοινωνία σε βάρος της πολιτικής.

ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη, έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που πορεύεται με τη λογική «ας μη δυσαρεστήσουμε κανέναν», υπόσχεται στους πάντες τα πάντα και καταγγέλλει χωρίς δεύτερη σκέψη κάθε κυβερνητική πρόταση χωρίς φυσικά να καταθέτει τη δικιά της εναλλακτική.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ είναι ο δύσκολος δρόμος της σύγκρουσης, των ρήξεων και των ανατροπών που θα κλείσουν για πάντα το χρεοκοπημένο πρότυπο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αυτόν τον δρόμο επιλέγουμε όλοι όσοι στρατευτήκαμε στη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα. Για εμάς αποτελεί μονόδρομο η ριζική αλλαγή του κοινωνικού μας προτύπου. Μόνο μέσα από πραγματικές ανατροπές θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε στα ματιά την ελπίδα και το όραμά μας για τη Νέα Ελλάδα να πάρει σάρκα και οστά. Ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Κάθε ώρα αδράνειας που περνά, βυθίζει ακόμα περισσότερο την οικονομία μας στην ύφεση και στέλνει όλο και περισσότερους συμπολίτες μας στο περιθώριο.

Η ΩΡΑ της άμεσης δράσης έχει φτάσει. Ας συμφωνήσουμε επιτέλους ότι μας αξίζει κάτι καλύτερο και ας στρατευτούμε ενωμένοι στη μάχη για την ουσιαστική έξοδο από την κρίση. Ας συμφωνήσουμε πως με αντιλήψεις του παρελθόντος η κρίση θα μεγαλώνει και η ανισότητα θα βαθαίνει. Ιστορικά ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει πως τον δρόμο της επιτυχίας και ξέρει και μπορεί να τον περπατήσει, αρκεί να το θελήσει.

*Ο κ. Ευθύμης Καρδαράς είναι εκπρόσωπος Τύπου της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα