Οι αγορές πανηγυρίζουν και ο Τσίπρας… γκρινιάζει

Με αντιφάσεις και μεμψιμοιρίες αντιμετώπισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Μιλώντας στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς υπό τον τίτλο «Μαζί μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στα προβλήματα του χρέους και της λιτότητας

στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κακώς πανηγυρίζει.

«Όταν μας οδήγησαν στο σφαγείο του μνημονίου είχαμε χρέος περίπου 115% του ΑΕΠ. Μας είπαν δεν είναι βιώσιμο, χρεοκοπούμε. Οι αγορές αύξησαν το επιτόκιο πάνω από 5 %. Μας ανάγκασαν να αποχωρήσουμε» είπε και πρόσθεσε: «Τώρα τρόικα και ελληνική κυβέρνηση, αποφάσισαν να ξαναβγούν στις αγορές με παρόμοιο επιτόκιο, όσο ακριβώς ήταν όταν το θεωρήσανε απαγορευτικό και αποχώρησαν από αυτές. Και όχι μόνο τώρα δε το θεωρούν απαγορευτικό αλλά πανηγυρίζουν κιόλας, που θα δανειστούν 2,5 δις με πενταετή ομόλογα που θα αποδώσουν εγγυημένα κέρδη στους “επενδυτές” πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή επιβαρύνουμε το χρέος, πριμοδοτούσε τους κερδοσκόπους με τοκογλυφικά επιτόκια».

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκαλύπτει ποιό είναι το μυστικό του σχέδιο απεμπλοκής από το Μνημόνιο, αν όχι η απρόσκοπτη έξοδος στις αγορές (η οποία σήμερα είχε εξαιρετική επιτυχία). Δεν εξηγεί με ποιό τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, εκτός εάν συμμερίζεται την άποψη Παπαδημούλη, που προτιμά να παραμείνουμε στο Μνημόνιο επειδή έχει… επιτόκιο μόλις 1,5%!

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας αντιφάσκει. Υποστηρίζοντας ότι ήταν «επιβλαβής» για την Ελλάδα η χθεσινή απόφαση για έξοδο στις αγορές «πριν διεκδικηθεί μια κοινή βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση για την αναδιάρθρωση του χρέους» σημειώνει ότι η Ελλάδα έπρεπε να δανειστεί… περισσότερα!!!

«Με αυτήν την έκδοση, η Ελλάδα καλύπτει μόλις ένα πολύ μικρό μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της για το 2014 (περίπου το 10%, €2,5 δις σε σύνολο €27,8 δις). Σε αντίθεση με την Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που προηγήθηκαν τον Ιανουάριο του 2014, με την πρώτη κιόλας έκδοση κάλυψαν το 50% των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών τους όλης της χρονιάς».

Και καταλήγει λέγοντας: «Εάν είχε προηγηθεί η ουσιαστική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, θα είχε βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών ομολόγων και θα είχε μειωθεί το κόστος δανεισμού από τις αγορές. Τότε θα υπήρχε, δηλαδή, όφελος στη βιωσιμότητα του χρέους. Τώρα, αντίθετα, η Ελλάδα βγαίνει προεκλογικά στις αγορές, με υψηλό επιτόκιο, δηλαδή επιβαρύνει το χρέος της και ταυτόχρονα αποδυναμώνει την προοπτική για γενναία αναδιάρθρωση του συσσωρευμένου όγκου του δημόσιου χρέους – όχι απλώς του κόστους εξυπηρέτησής. Με δυο λόγια με αυτή την κίνηση που αποσκοπεί μόνο στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων πυροβολούμε τα πόδια μας».

Προφανώς, ο κ. Τσίπρας (και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν μην ξεχνάμε…), μάλλον έχει χιούμορ όταν λέει ότι «η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει τη μόνη πραγματική, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για την υπερχρέωση της Ευρωζώνης…».

The post Οι αγορές πανηγυρίζουν και ο Τσίπρας… γκρινιάζει appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα