Κόκκινος συναγερμός στην Κριμαία – Οι Ρώσοι καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτήρια

Σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν σήμερα τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στην Κριμαία και κινούνται για να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του Σεργκέι Αστάχοφ, ενός αξιωματούχου της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων, ο οποίος φέρεται να είπε ότι λαμβάνονται «Όλα τα νόμιμα μέτρα». Ωστόσο η έδρα της ουκρανικής ακτοφυλακής στην πόλη της Σεβαστούπολης, στη χερσόνησο της Κριμαίας, πολιορκείται από περίπου 300 άνδρες οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν λάβει εντολή από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα

με ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα κατάληψης της έδρας της ακτοφυλακής στη Σεβαστούπολη. Όλα τα σκάφη είναι σε επιφυλακή», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιτιθέμενοι δήλωσαν ότι έλαβαν εντολή από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου «να καταλάβουν αυτή τη μονάδα».

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές. Το αεροδρόμιο αυτό, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Μια ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία. Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία. Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Ένοπλοι άνδρες έχουν θέσει επίσης καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη ενώ ελέγχουν επίσης το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης, ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει και προς το παρόν δεν εκτελείται καμία πτήση. «Λόγω των περιορισμών στη χρήση του εναέριου χώρου, το αεροδρόμιο προσωρινά δεν δέχεται πτήσεις», αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.

Παράλληλα περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Ντονέτσκ, πόλης που θεωρείται προπύργιο του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για να εκφράσουν την οργή τους απέναντι στις νέες αρχές του Κιέβου.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν ρωσικές σημαίες και φώναζαν ρυθμικά «Ρωσία, Ρωσία». Πολλοί ανέβαιναν σε ένα αυτοσχέδιο βάθρο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην «επιθυμία της Κριμαίας να ενωθεί με τη Ρωσία». Στο περιθώριο της διαδήλωσης μοιράστηκαν φυλλάδια που καλούσαν τους κατοίκους «να μην υπακούσουν» στις νέες αρχές του Κιέβου.

«Είμαστε αγανακτισμένοι με αυτά που συμβαίνουν στο Κίεβο. Δεν θα αφήσουμε τους εθνικιστές να μπουν στην πόλη μας», δήλωσε ένας 40χρονος διαδηλωτής ενώ μια γυναίκα είπε ότι συμμετέχει στη διαδήλωση για να στηρίξει τους Μπέρκουτ (τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που διαλύθηκαν από τη νέα κυβέρνηση). «Νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κίεβο από τους εθνικιστές», πρόσθεσε. Ο πρώην πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που κατάγεται από την περιοχή, εμφανίστηκε χθες στο Ροστόφ επί του Ντον, στη Ρωσία και δήλωσε ότι παραμένει «νόμιμος πρόεδρος» της Ουκρανίας, καταγγέλλοντας τους «φασίστες» που κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα του.

Ο εκπρόσωπος του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το δημοψήφισμα που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου με το ερώτημα της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην επαρχία αυτή, επισπεύδεται και θα γίνει στις 30 Μαρτίου.

Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ψηφίσει την Πέμπτη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη αυτονομία. Η ψηφοφορία αυτή έγινε κεκλεισμένων των θυρών καθώς το κτίριο του κοινοβουλίου ελέγχεται από το πρωί της Πέμπτης από μια ομάδα ενόπλων. Αρχικά είχε επιλεγεί η 25η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνουν επίσης οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, χαρακτηρίζοντας “παράνομη” την παρουσία τους στη χερσόνησο.

Ο Γιατσενιούκ έκανε έκκληση να επιλυθεί «με ειρηνικά μέσα» η κρίση η οποία, όπως υποστηρίζει, «προκαλείται από την παρουσία των Ρώσων στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας» της Κριμαίας και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της θα επιστρέψουν στις καθορισμένες βάσεις τους.

«Δεν πρόκειται παρά για παραβίαση των θεμελιωδών όρων της συμφωνίας για την προσωρινή παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο έδαφος της Ουκρανίας», φέρεται να είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ Τας.

Η ξεχασμένη συμφωνία του 1994

Όπως έγινε γνωστό, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει ψηφίσματος του 1993, το οποίο προέβλεπε ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύονται να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενώ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της χώρας. Το κείμενο ψηφίσματος ζητεί από τις εγγυήτριες χώρες «να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους» απέναντι στην Ουκρανία και να αρχίσουν άμεσα διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν στην «άμβλυνση της έντασης». Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1994 με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η συμφωνία αυτή η οποία υπεγράφη το 1994 στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας ορίζει πως ΗΠΑ και Βρετανία δεσμεύονται για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Τότε την είχαν υπογράψει ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζον Μέιορ, ο Μπόρις Γιέλτσιν και ο Λεονίντ Κούτσμα, οι τότε ηγέτες των ΗΠΑ, Βρετανίας, Ρωσίας, και Ουκρανίας αντίστοιχα. Σήμερα η επίκληση αυτής της συμφωνίας και όσο καμμία πλευρά δεν κάνει πίσω μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πόλεμο.

The post Κόκκινος συναγερμός στην Κριμαία – Οι Ρώσοι καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτήρια appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα