Ο άγνωστος Χ που φοβίζει τη Μέρκελ και την Ευρωζώνη

Η Άνγκελ Μέρκελ θα εξασφαλίσει όπως όλα δείχνουν την παραμονή της στην Καγκελαρία για τρίτη συνεχόμενη θητεία, όμως όπως φαίνεται η Γερμανία, εκτός απροόπτου, πάει ολοταχώς για κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», με τη συμμετοχή Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Η μεγάλη μάχη θα δοθεί για τους ψηφοφόρους της Ανατολικής Γερμανίας, οι οποίοι φαίνεται πως μετακινούνται πολιτικά προς την Κεντροδεξιά. Τα βλέμματα όλων βέβαια είναι στραμμένα στο νέο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, που δημιουργήθηκε στις αρχές του χρόνου από ένα κύμα αντίδρασης στην κρίση στην ευρωζώνη και θεωρείται ο άγνωστος Χ των εκλογών.

Η είσοδος στη Γερμανική Βουλή, ενός κόμματος που υποστηρίζει πως οι πιο αδύναμες χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη θα στείλει κύματα φόβου σε όλη την Ευρώπη και θα κάνει τις αγορές να τρέμουν μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι χθεσινές δημοσκοπήσεις ήταν οι πρώτες που δείχνουν πως η Εναλλακτική για την Γερμανία ξεπερνά το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο Κοινοβούλιο. Έτσι, η Εναλλακτική, την οποία δημιούργησαν πανεπιστημιακοί και στηρίζουν κυρίως «γέροι γκρινιάρηδες», όπως είχε γράψει ο γερμανικός Τύπος, μπορεί να γίνει το πρώτο νέο κόμμα που μπαίνει στη Μπούντεσταγκ από το 1990 και να αναγκάσει τη Μέρκελ να διαπραγματευθεί τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η Άνγκελα Μέρκελ πάντως συνεχίζει τις προεκλογικές τις εμφανίσεις στρέφοντας το ενδιαφέρον της στην πατρίδα της την Ανατολική Γερμανία. Μεταφέρει και εδώ το ίδιο προσγειωμένο συντηρητικό μήνυμα που έχει επαναλάβει τόσες φορές στη διάρκεια της φετινής εκστρατείας. Όμως η υποδοχή που της επιφύλαξαν στη Δρέσδη ήταν ιδιαίτερα θερμή- εκεί βρίσκεται το προπύργιο της Χριστανοδημοκρατικής Ένωσης στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Άλλωστε γι αυτούς τους ψηφοφόρους η Μέρκελ είναι η πρώην κομμουνίστρια που πέτυχε.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα