Οι αμερικανοί ανακαλύπτουν την Ευρώπη

Ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Μπεν Μπερνάνκε αποφάσισε να περάσει στον (στην) …διάδοχό του την «καυτή πατάτα» της σταδιακής μείωσης της ρευστότητας που χορηγεί στην αμερικανική οικονομία. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι η κλεψύδρα της άφθονης και φθηνής ρευστότητας έχει αναστραφεί στην αμερικανική ήπειρο. Τώρα ήρθε η σειρά των άλλων κεντρικών τραπεζιτών να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Στις αναδυόμενες αγορές, το κόστος δανεισμού αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2011.Οι αγορές φοβούνται ότι η λήξη της νομισματικής

στήριξης των ΗΠΑ θα επιδεινώσει την υποτονική οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Στη σύνοδο του G20, οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) ανακοίνωσαν ότι θα εισφέρουν 100 δισ. δολ. σε ένα ειδικό Ταμείο Σταθεροποίησης των αγορών συναλλάγματος.

Ως άμεση αντίδραση όλων αυτών των προοπτικών, υπάρχει μια σαφής επιστροφή αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια….

Σήμερα, οι αμερικανοί διαχειριστές κεφαλαίων, διοχετεύουν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα περισσότερα κεφάλαια από το 1977, επιδεικνύοντας την εμπιστοσύνη τους στην περιοχή και στην ικανότητα της ευρωζώνης να ανακάμψει από την κρίση χρέους. Συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι επένδυσαν 65 δισ. δολ. σε ευρωπαϊκές μετοχές το πρώτο εξάμηνο του 2013, που είναι το μεγαλύτερο ποσό των τελευταίων 36 ετών γι’ αυτήν την περίοδο σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές πάντοτε προεξοφλούν τις μελλοντικές εξελίξεις, καλές ή κακές.

Στην Ευρώπη, τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και η βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης δημιουργούν προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση των αγορών με κινητήριο δύναμη τα ισχυρότερα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η HSBC εκτιμά ότι τα χρηματιστήρια της Ευρώπης είναι 15% υποτιμημένα συγκριτικά με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Κι αυτό παρά τη μεγάλη άνοδο που καταγράφηκε στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές από τον Ιούλιο του 2012, όταν ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ.

Προφανώς δεν εξέλιπαν οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές αγορές…

Το ενδεχόμενο αμερικανικού χτυπήματος κατά της Συρίας, οι ανησυχίες για την αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές και ο κίνδυνος εκτροχιασμού των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη θα μπορούσαν πραγματικά να αποτρέψουν την περαιτέρω άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών….

Δεν πρέπει όμως η Ελλάδα να χάσει κι αυτή την ευκαιρία….

Keywords
Τυχαία Θέματα