Νεολαία και προπαγάνδα στο καθεστώς Μεταξά

Σημαντική συμβολή στη μελέτη μιας από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αποτελεί το πολυσέλιδο πόνημα του καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Γιώργου Ανδρειωμένου «Η νέα γενιά υπό καθοδήγηση: Το παράδειγμα του περιοδικού ”Η Νεολαία” (1938-1941)», που κυκλοφορεί από το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

Στις

902 σελίδες του βιβλίου, στο οποίο περιλαμβάνονται μια εκτενής και κατατοπιστική εισαγωγή του συγγραφέα, φωτογραφικό παράρτημα, καθώς και ευρετήριο ονομάτων και εννοιών, ο αναγνώστης θα βρει την αναλυτική αποδελτίωση και παρουσίαση της ύλης των 133 τευχών του περιοδικού «Η Νεολαία», το οποίο, όπως σημειώνει ο Ανδρειωμένος, ήταν «το χαρακτηριστικότερο (ως προς τη σχέση που παρουσιάζει με το μεταξικό καθεστώς) νεανικό έντυπο της εποχής».
Ο τόμος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για τον μελετητή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, αλλά και για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, καθώς ο συγγραφέας εξετάζει διεξοδικά τα κύρια χαρακτηριστικά του καθεστώτος Μεταξά και τη φυσιογνωμία της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΟΝ), ενώ αναδεικνύει τη σημασία που απέδιδε το καθεστώς στην ιδεολογική «διαφώτιση» της νεολαίας μέσα από την οργανωμένη προπαγάνδα. Επιπλέον, μέσα από τη λεπτομερή παρουσίαση της θεματολογίας του περιοδικού, ο αναγνώστης αποκτά μια επαρκή εικόνα τόσο της πολιτικοκοινωνικής συγκυρίας όσο και του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισε το μεταξικό καθεστώς μια σειρά θέματα ιδεολογικής και πολιτιστικής φύσεως.
Εν κατακλείδι, ο Γ. Ανδρειωμένος μας προσφέρει έναν πολύτιμο οδηγό μιας ολόκληρης εποχής, πετυχαίνοντας να συνδυάσει τη φιλολογική έρευνα με τη μελέτη της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.
Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Αναζητήσεις
προπαγανδα στη νεολαια, propaganda metaxa
Τυχαία Θέματα