Μέρκελ – Ολάντ συμφώνησαν κοινή δράση… από βδομάδα για την Αίγυπτο

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησαν να συνεδριάσουν εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την ώρα που η κατάσταση στην Αίγυπτο δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδεικνύουν αντανακλαστικά, ανάλογα με αυτά που επέδειξαν στην περίπτωση της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Αυτό στην πράξη σημαίνει

πως, ενώ ο εμφύλιος στην Αίγυπτο μαίνεται, οι ηγέτες της της Γηραιάς Ηπείρου αναλώνονται σε τηλεφωνικές επαφές και σχέδια για συναντήσεις… προσεχώς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα για το θέμα της Αιγύπτου, ζήτησαν να συνεδριάσουν εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εξετάσουν την κατάσταση και τη συνεργασία των Βρυξελλών με το Κάιρο.

Οι δύο ηγέτες ζήτησαν επίσης να σταματήσουν άμεσα οι βιαιότητες στην Αίγυπτο και να επιστρέψουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά, η γαλλική προεδρία.

Ο Ολάντ αναμένεται να συζητήσει το θέμα της Αιγύπτου και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, με τον οποίο θα έχει επικοινωνία σήμερα γύρω στις 19:30 (ώρα Ελλάδας).

Η καγκελάριος Μέρκελ, σε συνέντευξη που πρόκειται να δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, καταδικάζει τη βία και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ακολουθήσουν μια «ειρηνική πολιτική διαδικασία». «Η βία δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να λύσει το πρόβλημα» σημείωσε η καγκελάριος.

«Η πεποίθηση μας είναι ότι η Αίγυπτος δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση, παρά μόνο εάν δεσμευτεί σε μια ειρηνική πολιτική διαδικασία, ανοιχτή σε όλες τις δυνάμεις, χωρίς αποκλεισμούς» προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα