Μεϊμαράκης: «Πρέπει να επιδιωχθεί η διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης»

Στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, βρέθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όπου προήδρευσε στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Ε.Ε. Στην εισηγητική του ομιλία, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής αναφέρθηκε στη «Διακοινοβουλευτική Συνεργασία στον τομέα της Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης», ο οποίος εκτείνεται από τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. μέχρι τη δικαστική συνεργασία σε ζητήματα αστικού

και ποινικού δικαίου. Συμπεριλαμβάνει πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης, αστυνομικής συνεργασίας και καταπολέμησης του εγκλήματος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην εισήγησή του μεταξύ άλλων τόνισε: «Από τα θέματα που συζητήθηκαν θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο ζήτημα της διαχείρισης των θαλασσίων μεταναστευτικών ροών. Η χώρα μου, όπως και η Ιταλία, η Μάλτα και άλλες χώρες της Μεσογείου καλούνται να αντιμετωπίσουν μία σειρά από αλληλένδετα προβλήματα, πέραν της διάστασης της ασφάλειας των συνόρων και των έντονων οικονομικών προεκτάσεων. Η δια θαλάσσης μετανάστευση προκαλεί κυρίως οξύτατες ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως είδαμε τον Οκτώβριο με το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα, ενώ αντίστοιχες τραγωδίες εκτυλίσσονται συχνά – αν και σε μικρότερη έκταση – στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.»

Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε εκτενή αναφορά στην Ελλάδα , η οποία όπως τόνισε λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της και των πολλών νησιών και βραχονησίδων που διαθέτει, σηκώνει ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος προκειμένου να διαχειριστεί τα παράνομα μεταναστευτικά ρεύματα που έχουν τελικό προορισμό τους την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Επισήμανε παράλληλα πως οι αριθμοί είναι αποστομωτικοί και σκιαγραφούν πέραν πάσης αμφιβολίας από μόνοι τους μία προβληματική κατάσταση.

«H διαχείριση της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της συνυπευθυνότητας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Παράλληλα πρέπει να επιδιωχθεί η διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης και η συνεργασία με τις τρίτες χώρες, προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών, καθώς και ο αποτελεσματικός συντονισμός των φορέων που χειρίζονται ζητήματα που άπτονται άμεσα ή έμμεσα με τη μετανάστευση, όπως ο Frontex, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου (ΕΑSO), η Europol και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Α.Κ.

The post Μεϊμαράκης: «Πρέπει να επιδιωχθεί η διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα