Μεγάλες ανατροπές και στη Νέα Δημοκρατία

Του Σπύρου Παπαδάκη, [email protected]

Το συνέδριο των αλλαγών και των παρεμβάσεων είναι ήδη σε εξέλιξη. Τρεις μέρες στο κλειστό του Ταε κβον Ντο θα λυθούν οι διαφορές, θα εκτονωθεί το κλίμα και θα σηματοδοτηθεί η επόμενη μέρα. Η επόμενη κομματική μέρα. Η εποχή της νέας μεταπολίτευσης.
Πάνω από 5.000 νεοδημοκράτες μόλις μπήκαν στο κλειστό αντίκρισαν το σύνθημα: Η λέξη «νέα» δεσπόζει με τεράστια γράμματα και δίπλα της ακριβώς, η λέξη «Δημοκρατία» με μικρά και η

λέξη «Ελλάδα» με τεράστια γράμματα που παραπέμπουν στο «νέα». Αυτό που συνδυάζει το «μάτι» είναι το «Νέα Ελλάδα». Τα σενάρια για αλλαγή ονόματος δίνουν και παίρνουν. Η αλήθεια είναι, όμως, αλλού.
Ο Αντώνης Σαμαράς, άρτι αφιχθείς από τις Βρυξέλλες, ανέβηκε στο βήμα και μίλησε για την ανάπτυξη. Για τις συμφωνίες που δίνουν πνοή στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου μέχρι σήμερα, έναν χρόνο μετά τις εκλογές. Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι ο κόσμος δεν είναι πλέον ευκολόπιστος και καταλαβαίνει: «Ευθύνη, τόλμη, αξιοκρατία, αξιοπρέπεια, φροντίδα για τον διπλανό, για τον πιο αδύνατο, για να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια. Διάκριση και ευκαιρίες στους ικανούς», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κάλεσε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου να συμπορευτούν με τη Νέα Δημοκρατία τονίζοντας ότι αυτή είναι η δύναμη πολιτικής σταθερότητας.
Εντονο είναι τις τελευταίες μέρες και το παρασκήνιο για την εκλογή των μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής που θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής, έπειτα από την τελική τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά για τις εργασίες του συνεδρίου. Τα στελέχη αυτά θα εκλέξουν στη συνέχεια και τον νέο γραμματέα του κόμματος, θέση για την οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα είναι υποψήφιος μόνο ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, αν και τα τελευταία 24ωρα έχουν «φουντώσει» οι φήμες ότι θα υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα.
Δεν θα μπορούσε μετά τις τελευταίες εξελίξεις να εξηγήσει τους λόγους του ανασχηματισμού και πώς φτάσαμε στη συγκυβέρνηση ΝΔΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και υπάρξει αστάθεια μετά τη στάση του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ. Ακούσαμε πολλές φορές τον πρωθυπουργό να περιγράφει τους στόχους και το όραμά του για τη Νέα Δημοκρατία και τη Νέα Ελλάδα.
Αλλωστε, το αίτημα για «Νέα Μεταπολίτευση», το είχε διατυπώσει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς για πρώτη φορά πριν από τριάμισι χρόνια, όταν είχε αναλάβει την προεδρία του κόμματος. Η λογική πάνω στην οποία κινήθηκαν οι προσυνεδριακές διαδικασίες εκφράστηκε από τη φράση «Οδοιπορικό στην κοινωνία».

«Ανοικτό» κόμμα
Οσον αφορά τον νέο ιδεολογικό χάρτη της ΝΔ, ο πρωθυπουργός, όπως λένε οι συνομιλητές του, έχει στο μυαλό του, ένα κόμμα «νέου τύπου», «ανοιχτό», που θα βρίσκεται «παντού». Στόχος του είναι η ΝΔ να μετεξελιχθεί σε ένα «λαϊκό, φιλελεύθερο, δημοκρατικό, πατριωτικό πολιτικό σχηματισμό, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και κοινωνικά δίκαια χαρακτηριστικά». Παράλληλα, έχει ζητήσει «απλές και καθαρές ιδέες, που θα ενώνουν τον λαό» και θα στηρίζονται στο τετράπτυχο «Πατρίδα, Δημοκρατία, Ευρώπη και Ανταγωνιστικότητα».
Επιλογή του Αντώνη Σαμαρά είναι να ενημερώσει για τις προθέσεις του τη βάση του κόμματος. Τις αντιδράσεις θα τις καταγράψουμε την τελευταία ημέρα του συνεδρίου λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Οι επιτυχίες…
Ο ΤΑΡ αλλάζει τον χάρτη. Αλλάζει τους συσχετισμούς και ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή, η χώρα μας γίνεται ενεργειακός κόμβος και δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Οι αποκρατικοποιήσεις είναι το δεύτερο μεγάλο στοίχημα. Τα τελευταία γεγονότα δεν πτοούν την κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει και μόνο η έμφαση που έχει δοθεί από τον ίδιο αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Η διεύρυνση της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης είναι το μεγάλο στοίχημα. Ονόματα έχουν ακουστεί πολλά. Ομως, η όλη διαδικασία ωριμάζει πρώτα και ανακοινώνεται μετά.
Συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός ποντάρει πολλά. Μια σύγχρονη χώρα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο Σύνταγμα. Αυτό το επικαλείται ο ίδιος εδώ και τρία χρόνια.
Τέλος, αναφέρθηκε με έμφαση σε όλο το φάσμα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι μόνο με την εισροή νέων επιχειρήσεων θα αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Ο νέος ρόλος του Δημήτρη Αβραμόπουλου
Αφήνοντας πίσω του το υπουργείο Εξωτερικών, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει να επιδείξει ένα τεράστιο έργο σε διπλωματικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Μόνο τον ΤΑΡ να υπολογίσουμε καταλαβαίνουμε τα οφέλη.
Τα ταξίδια του Δημήτρη Αβραμόπουλου ήταν σχεδόν εβδομαδιαία. Ο στόχος ήταν οι μεγάλες επενδύσεις. Τα μεγάλα κεφάλαια και ασφαλώς η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος. Ο ΤΑΠ ήταν από την αρχή κεντρικός στόχος. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών έψαχνε τον τρόπο να επισκιάσει τον Ναμπούκο. Τον ανταγωνιστή της ιστορίας. Τα ταξίδια του στο Μπακού ήταν συνεχή. Με απόλυτη μυστικότητα και συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά επετεύχθη η συμφωνία που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή.
Οταν «χάλασε» η συμφωνία της ΔΕΠΑ με τους Ρώσους, όλοι έσπευσαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για αποτυχία. Προκλήθηκε ένας μικρός πανικός. Στο γραφείο του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε ηρεμία. Ηξεραν.
Τότε στο Μπακού, στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία της χώρας, βρέθηκε το μείζον θέμα του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Η συμφωνία πλέον είναι γεγονός και ο Δια-αδριατικός Αγωγός (Transadriatic Pipeline – TAP) θα εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει, μέσω Αλβανίας, στην Ιταλία μεταφέροντας αζέρικο αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη. Οι άμεσες θέσεις που δημιουργούνται είναι πάνω από 10.000. Εργο πνοής και πρεστίζ για τη χώρα μας.

Οι επαφές στην Κίνα
Οι άλλες μεγάλες συμφωνίες έγιναν στην Κίνα. Ο Αβραμόπουλος είχε επαφές με επιχειρήσεις μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος.
«Φύγαμε από την Κίνα με το νέο ότι οι κινέζικοι σιδηρόδρομοι και η COSCO θα συμμετάσχουν στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επίσης, είχαμε πάρει την επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος κινεζικών επιχειρήσεων για το αεροδρόμιο της Αθήνας, αν και θα πρέπει να συζητήσουμε με την Hochtief και τους Καναδούς, εφόσον αγοράσουν το μερίδιό τους. Επίσης -και αυτή είναι τελευταία εξέλιξη- κινέζικος όμιλος έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Υπάρχουν δύο συστάδες 13 περιφερειακών αεροδρομίων.
Τότε είχαμε δει την Huawey και την ΖΤΕ, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Huawey σήμερα έχει τζίρο 35 δισ. δολάρια και σε τρία χρόνια θα πάνε στα 70 δισ. Και οι δύο πάντως εκδήλωσαν συγκεκριμένο ενδιαφέρον να δημιουργήσουν ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα. Επίσης, σκέπτονται να δημιουργήσουν και ένα logistic center, όπως η Hewlett Packard. Είχε, τέλος, επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον κινεζικών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στην αποκρατικοποίηση του Καστελίου της Κρήτης», αναφέρει στενός συνεργάτης του Δημήτρη Αβραμόπουλου, σημειώνοντας ότι όλη αυτή η δουλειά δεν πρέπει να πάει χαμένη.
Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και τους χειρισμούς του στα χρόνια θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, όπως το Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι o πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά.

Στην πρώτη σειρά και ο Καραμανλής
Το παρών στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος χειροκροτήθηκε την ώρα που μπήκε στην αρένα του κλειστού γυμναστηρίου και έγινε αντιληπτός από τους συνέδρους της ΝΔ. Παρόλο που ο πρώην πρόεδρος του κόμματος αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις, κάθε φορά που δηλώνει παρών εκτυλίσσονται οι ίδιες εικόνες.
Από την ημέρα που παρέδωσε τα κλειδιά του κόμματος στον Αντώνη Σαμαρά, ο Καραμανλής έχει κρατήσει όσο πιο διακριτική στάση γίνεται. Στηρίζει με τον δικό του τρόπο ακόμα και σε αποφάσεις με τις οποίες διαφωνεί. Δεν θέλει, επ’ ουδενί, να του χρεώσουν είτε την αποσταθεροποίηση του κόμματος, ούτε όμως και την όποια λάθος επιλογή.
Μέχρι τώρα είναι εκεί, σε όλες τις μεγάλες και δύσκολες στιγμές του Αντώνη Σαμαρά, διατηρώντας χαμηλό προφίλ και στέλνοντας το μήνυμα που θέλει μόνο με την παρουσία του. Η στιγμή που θα σπάσει τη σιωπή του δεν έχει φτάσει ακόμη. Εχει αποδείξει ότι έχει απίστευτη υπομονή, πολλές φορές μάλιστα, παρεξηγήσιμη.
Οι φήμες και τα σενάρια που τον έφεραν να ανεβαίνει στο βήμα του συνεδρίου δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά. Δεν θέλει να επισκιάσει τον πρωθυπουργό της χώρας. Είναι, όμως, σε ετοιμότητα. Μετά τον ανασχηματισμό υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να δημιουργηθεί μπλοκ καραμανλικών στελεχών. Αυτό δεν το θέλει ο Κώστας Καραμανλής. Δεν πρόκειται να επιτρέψει να του χρεώσουν το οτιδήποτε. Ο ίδιος θα είναι απλά εκεί. Οπως ήταν πάντα. Στην πρώτη σειρά, ακούγοντας την ομιλία του πρωθυπουργού.

Keywords
νεα δημοκρατια, νέα, δημοκρατια, ταε κβον ντο, αβραμοπουλος, hewlett packard, ταε, ελλαδα, σαμαρας, βρυξέλλες, εκλογες, οννεδ, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, σημαίνει, συνταγμα, ταπ, δεπα, tap, σαχ, τραινοσε, αθηνα, hochtief, ζτε, συγκεκριμένο, κρητη, σκοπια, πήχης, μπλοκ, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, ΟΣΕ, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, κωστας καραμανλης, τι σημαινει, βημα, δεπα, δουλεια, εικονες, ζτε, ηγεσια, θεμα, ιταλια, κινα, ονοματα, τραινοσε, φημες, ωρα, αγορα, αεροδρομιο, ανεργια, αξιοπρεπεια, απλα, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δυναμη, δοθει, εγινε, ευκολα, εξελιξη, επενδυσεις, εποχη, ευρωπη, ιδεες, ιδιο, υπομονη, ηρεμια, θεσεις εργασιας, ομιλια, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, κομβος, λαθος, μαξιμου, μειζον, μπλοκ, μυαλο, ναμπουκο, παντα, ομιλος, οννεδ, οραμα, πήχης, πνοη, σαχ, συγκεκριμένο, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, σιωπη, σπυρου, συγχρονο, ταε, ταε κβον ντο, ταξιδια, ταπ, τολμη, τρια, υγιεις, υπουργειο εξωτερικων, φορα, αδυνατο, δημητρης, εμφανισεις, εμφαση, hewlett packard, hochtief, χωρα, υπουργειο, κλειστο, κωστας, σημαίνει, tap, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα