Ξεφτίλα στα λόγια… Απάνθρωποι στον κατηγορούμενο

Του Γιάννη Ντάσκα

Εχουμε γράψει ποταμούς ήδη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και καταθέσαμε στη Βουλή σοβαρότατα και επιβαρυντικά στοιχεία για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Γιώργο Παπανδρέου και άλλα στελέχη που έχουν αναμειχθεί στην υπόθεση αυτή.
Εχουμε γράψει, επίσης, για την απαράδεκτη ηθικά δικηγορική ανάμειξη του κ. Μαρκογιαννάκη σε υπόθεση δημοσίου χρήματος. Υπερασπίζεται πρόσωπο που είναι κεντρικό στην υπόθεση (Καρακουλάκη),

ενώ άλλα πρόσωπα της ίδιας υπόθεσης φιγουράρουν στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Μέγα ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι η πελάτισσα του κ. Μαρκογιαννάκη υποστηρίζει ότι είναι αθώα. Το ίδιο υποστήριξαν και τα στελέχη που βρέθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ. Αν η πελάτισσά του ομολογούσε, δεν θα ετίθετο ηθικό θέμα για τον πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής.
Ακριβώς και γι’ αυτή την εμπλοκή του κ. Μαρκογιαννάκη αποκτά άλλη διάσταση η δραστηριότητά του στην Επιτροπή. Και καθώς διαβάζουμε τα πρακτικά της Βουλής έχουμε την πεποίθηση ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης κάνει εκεί προσωπική πορεία, όχι κομματική, και επομένως αυτήν τη χροιά έχουν και τα επεισόδια με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μελετώντας τα πρακτικά έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εκείνος τα προκαλεί και, μάλιστα, όχι επειδή δεν μπορεί να συγκρατήσει να νεύρα του. Για να αποπροσανατολίσει; Για να ροκανίσει τον χρόνο; Για να δίδεται αυτού του είδους η δημοσιότητα στο όνομά του; Ζητούμενο.
Προσέξτε τις αρχές των τελευταίων επεισοδίων με βαρύτατες εκφράσεις την ημέρα που αποκαλύφθηκε ότι η λίστα ανοίχτηκε στο υπουργείο Οικονομικών σε ημέρα που είχε παραδοθεί από τον κ. Διώτη στον τότε υπουργό Β. Βενιζέλο. Στοιχείο σοβαρό, το οποίο ορθώς ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργεί τόσο μεγάλο θέμα ώστε την ίδια ημέρα να αναγκαστεί να έχει εκτεταμένο ρεπορτάζ και το Mega (πολεμίστρα του κ. Βενιζέλου…) φιλικότατο προς τον ΣΥΡΙΖΑ…
Προσέξτε τους διαλόγους:
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι ευτύχημα ότι διαβάζετε κάτι -και απ’ ό,τι καταλάβαμε είναι η «ΑΥΓΗ»- γιατί δεν διαβάσατε ούτε το υπόμνημα «Παπακωνσταντίνου» ούτε το αίτημά μας. Αρκεί που διαβάζετε την «ΑΥΓΗ»! Ζητώ τον λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εχω σημαντικότερα πράγματα να διαβάσω από αυτά που γράφετε εσείς, κυρία συνάδελφε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι σαφές. Εχετε γενικώς σημαντικότερα…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Διότι όσα έχετε γράψει και όσα έχετε πει, σας πληροφορώ, ότι είναι σαβούρα των εργασιών!
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι βέβαιο ότι έχετε σημαντικότερα πράγματα να κάνετε. Βασικότερο, δε, όλων είναι αυτό το θεάρεστο έργο της υπόθαλψης, το οποίο επιτελείτε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Μάλιστα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Μεγαλείο προέδρου! Μπράβο, κύριε Μαρκογιαννάκη!
ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Για όσα η κυρία συνάδελφος έχει πει είναι η σαβούρα της Επιτροπής.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Μπράβο, κύριε Μαρκογιαννάκη!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Πείτε μου τι σοβαρό και ουσιαστικό είπε η κυρία στους έξι μήνες που είμαστε εδώ.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ελάτε τώρα!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Τι σοβαρό και ουσιαστικό αποκάλυψε με τις ενέργειές της; Τίποτα απολύτως!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ελάτε τώρα! Τίποτα απολύτως!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Απλά να γεμίσουμε ένα σπίτι χαρτιά.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είστε τόσο εξευτελισμένος από την ίδια σας την παρουσία, που δεν χρειάζεται να πει κανείς τίποτα για σας.
ΡΗΓΑΣ: Κύριε πρόεδρε, δεν θεωρώ ότι μπορούμε να κουβεντιάζουμε σε αυτό το επίπεδο…

Η Χούντα, η προθεσμία και το υπόμνημα
Κάπως έτσι συνεχίστηκε η «συνεδρίαση» της Επιτροπής. Κατά διαστήματα και μέχρι την επόμενη έκρηξη, ο κ. Μαρκογιαννάκης έδινε εντολές να μη γράφεται τίποτε από όσα έλεγε η κ. Κωνσταντοπούλου με αιτιολογία ότι δεν τον αποκαλούσε «κύριε πρόεδρε», αλλά «κύριε Μαρκογιαννάκη» και αυτό δεν γίνεται στα… δικαστήρια!
Ετσι έφτασε η κόντρα στη Χούντα, αφού μετά την απαγόρευση, η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε για «συνταγματάρχη», εκείνος αναφέρθηκε στην ηλικία της, κάνοντάς την από 36 στα 40 και εκείνη του θύμισε ότι μπήκε στη Δικαιοσύνη επί Χούντας. Εκείνος αντέτεινε ότι μπήκε με εξετάσεις και κάπως έτσι έφυγε και η τελευταία ημέρα της Επιτροπής κατά την οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε υπόμνημα, στο οποίο δυστυχώς έχει δίκιο.
Οπως αναφέρει, του έδωσαν να μελετήσει περίπου 20.000 σελίδες δικογραφίας με προθεσμία… επτά ημερών. Δηλαδή, ο ίδιος και οι δικηγόροι του έπρεπε, για να απαντήσουν στις βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες, να μελετούν περίπου 3.000 σελίδες την ημέρα, άρα περίπου 300 σελίδες την ώρα χωρίς διακοπή για ένα δεκάωρο. Πράγμα όχι αδύνατο απλώς, αλλά και υπαγόμενο στον βασανισμό ανθρώπων!
Μπροστά στη διαμαρτυρία του συνηγόρου, του γνωστού για τη σοβαρότητα και το ήθος, Τάκη Βασιλακόπουλου, του έδωσαν άλλες 10 ημέρες και έτσι «έπεσε» το βάρος, αφού αντιστοιχούσε σε περίπου 1.000 σελίδες την ημέρα.
Κατόπιν αυτού, έγραψε ότι αυτό είναι αδύνατο και έχει δίκιο. Σημειώνει επί λέξει στο υπόμνημά του: «[...] Στις 10 Ιουνίου, μου παραδόθηκε ένα υλικό δικογραφίας σε ψηφιακή και έντυπη μορφή που αριθμούσε 19.400 σελίδες, προκειμένου να το μελετήσω και μετά την παρέλευση… επτά (7) ημερών να εμφανισθώ ενώπιον της Επιτροπής, προκειμένου να παράσχω τις εξηγήσεις.
Και ναι μεν μετά τα όσα γραπτώς και προφορικώς πρόβαλε ο συνήγορός μου τη 17η Ιουνίου, αιτηθείς δίμηνη προθεσμία, ως την κατ’ ελάχιστον εύλογη, η παραπάνω επταήμερη προθεσμία παρατάθηκε επί δεκαήμερο (ενώ κατά την αυτήν ημέρα συμπεριλήφθηκαν κι άλλες 500 περίπου σελίδες επιπλέον, ψηφιακοί δίσκοι και ένα usb), πλην όμως -και δεν νομίζω να υπάρχει καλής πίστεως άνθρωπος που να μπορεί να το αμφισβητήσει- και η συνολική προθεσμία των δεκαεπτά (17) ημερών, όχι απλώς δεν επαρκεί, αλλά αποτελεί κυριολεκτικά εμπαιγμό (επεξεργασία 20.000 σελίδων εντός 17 ημερών σημαίνει επεξεργασία άνω των 1.000 σελ. ημερησίως), εμπαιγμό -επαναλαμβάνω- που δεν προσβάλλει μόνον εμένα, αλλά που προσβάλλει το ίδιο το Κράτος Δικαίου, το οποίον η Επιτροπή έχει καθήκον να υπηρετεί…».
Βέβαια, στο υπόμνημα γράφει και για αθωότητες, και παράνομο υλικό και άλλα που είναι απλώς γελοιότητες για μια χώρα τόσο βασανισμένη και για έναν πρώην υπουργό που αντιμετωπίζει ισόβια…

Keywords
Τυχαία Θέματα