Με διαταραχές συμπεριφοράς (από τα θρανία) τα παιδιά του Μνημονίου

Η οικονομική κρίση αυξάνει κατακόρυφα τα κρούσματα παιδικής κατάθλιψης και δημιουργεί στους μαθητές άγχος, φοβίες, επιθετικότητα και διαταραχές συμπεριφοράς. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εν όψει του 51ου Πανελλήνιου Παιδιατρικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί 21 – 23 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που

επικρατούν στη χώρα μας «ευθύνονται» γα την αύξηση των παιδοψυχιατρικών περιστατικών αλλά και για την υιοθέτηση «προβληματικών» συνηθειών, όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ, από εφήβους 13 – 14,5 ετών.

Ενδεικτικά, μόνο στη δυτική Ελλάδα 2.000 παιδιά χρειάστηκαν το 2012 τη βοήθεια ειδικού, επειδή εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και ψυχοσωματικών διαταραχών ή είχαν πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1420 παιδιά το 2010 και 1970 το 2011. Ως προς τις συνήθειες των εφήβων, διαπιστώνεται ότι το 22% των μαθητών 15 – 18 ετών έχει ήδη εμφανίσει «συμπεριφορές υψηλού κινδύνου», όπως το κάπνισμα, η έναρξη πλήρους σεξουαλικής δραστηριότητας, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και η συμμετοχή σε σωματική εμπλοκή (με συνομιλήκους). Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία, η κατανάλωση αλκοόλ ξεκινάει στα 13,5 έτη, η πρώτη… ρουφηξιά τσιγάρου στα 14,5 και η έναρξη ολοκληρωμένων σεξουαλικών σχέσεων στα 15,5 έτη! Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για τον εκφοβισμό παιδιών μέσω διαδικτύου, που αγγίζει στη χώρα μας το 27%, έναντι μόλις 13% σε Ισπανία και Ισλανδία, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 70% των παιδιών ηλικίας 11-12 ετών έχει δικό του κινητό, με μέση ηλικία απόκτησής του τα 9 έτη. Στο συνέδριο, θα συζητηθούν επίσης θέματα σχετικά με την παιδική παχυσαρκία, το παθητικό κάπνισμα, τον μητρικό θηλασμό, τα ατυχήματα και τις δηλητηριάσεις παιδιών (ενός έως 5 ετών) και τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των παιδιών.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν με ομιλία του γνωστού «παραμυθά», συγγραφέα – εγκληματολόγου Ευγένιου Τριβιζά.

Πηγή: Δημοκρατία

Keywords
Τυχαία Θέματα