«Κολοσσαίο» η εκλογική αρένα της Αττικής

Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Ο χρόνος τρέχει, οι κάλπες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, τα επιτελεία καταστρώνουν σχέδια, το παρασκήνιο κοχλάζει, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση δίνουν και παίρνουν και οι υπόγειες διαβουλεύσεις και συμφωνίες -για τη λίαν καθοριστική δεύτερη Κυριακή των εκλογών- συνάπτονται, έστω και αν δημοσίως αποκρύπτονται ή μετά βδελυγμίας απορρίπτονται.

Στο λεκανοπέδιο, κατά γενική και πανθομολογούμενη ομολογία, παίζεται το παιγνίδι των εντυπώσεων. Κατ’ επέκταση και αναλογία, θα διεξαχθεί η… μητέρα όλων των εκλογικών μαχών, τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την αυτοδιοικητική κάλπη. Αρα και τα όπλα που θα ριχτούν θα είναι πολλά και αποτελεσματικά. Ισως, δε, και ολίγον τι αθέμιτα, ανέντιμα και αήθη. Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, δημιουργούνται για τους υποψηφίους ανάλογες ευνοϊκές ή μη ευνοϊκές συνθήκες εκλογικής αντιπαράθεσης.

Ο «γαλάζιος» υποψήφιος περιφερειάρχης, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναμφίβολα γνωρίζει άριστα τα πολιτικά και διπλωματικά παίγνια των Βρυξελλών και του Στρασβούργου. Παράλληλα, μπορεί να μανατζάρει εξίσου αποτελεσματικά μελέτες και εκταμίευση των όποιων αναγκαίων κονδυλίων απαιτεί η οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας στην οποία κατοικεί το μισό του πληθυσμού της Ελλάδας, με τα όποια και όσα προβλήματα έχουν σωρεύσει τα τέσσερα χρόνια συνεχούς, εντεινόμενης και επεκτεινόμενης οικονομικής ύφεσης. Παρά ταύτα, για τις πολιτικές και επιχειρηματικές ισορροπίες της Αττικής, τα προαναφερθέντα προσόντα δεν θεωρούνται επαρκή. Το πολιτικό περιβάλλον της Φυλής και των Λιοσίων είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο της λεωφόρου Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Η κύρια πολιτική αντίπαλος του Γιώργου Κουμουτσάκου, η Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνει στη μάχη με λαμπερό γυναικείο ύφος και θέληση, καθαρά ιδεολογικά όπλα, νεανική σφριγηλότατα και άφθαρτο προφίλ. Αυτά, όμως, δεν κρίνονται αρκετά για να φέρουν τη νίκη σε μια κοινωνία, η οποία, παρά τα σύνθετα και ανυπέρβλητα προβλήματά της, έχει επί μακρόν ζήσει και συνηθίσει να κολακεύεται από τους πολικούς κόλακες και τους μιντιακούς μέντορές τους.

Ο νυν περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός, είναι ο μόνος γνώστης του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος -και των λεπτών και ευαίσθητων ισορροπιών του-, άρα και ο πιο έμπειρος παίκτης. Αναμφίβολα, για το καρέ του πολιτικού και οικονομικού παιγνίου της Αττικής, ο κ. Σγουρός εκφράζει τη γνώση, τη σιγουριά, και το μη ρίσκο ή την περιπέτεια του αγνώστου. Για την ευρύτερη κοινωνία, δε, είναι ο περιφερειάρχης με τα πολλά έργα, το πλεόνασμα σε περιόδους κρίσης και ανέχειας και ο άνθρωπος που κατόρθωσε να ξεπεράσει κομματικά σύνορα και αγκυλώσεις. Ωστόσο, αν η κοινωνία πορευτεί στην κάλπη με καθαρά μνημονιακά και αντιμνημονιακά κριτήρια κινδυνεύει να υποστεί την εκλογική αποκαθήλωση.

Οι μικρότεροι παίκτες, στο όντως πολύπλοκο εκλογικό παίγνιο, εκτός από την καθαρή και ατόφια καταγραφή της κοινωνικής τους αναφοράς, θα εξαργυρώσουν κατά τη δεύτερη Κυριακή την όποια μικρή ή μεγάλη εκλογική επιτυχία της πρώτης. Και εκεί ακριβώς αναδεικνύεται η πολιτική τους βαρύτητα.

Οσο, δε, κι αν είναι πολιτικά αποτρόπαια η όποια εκλογική επιτυχία της Χρυσής Αυγής, αυτή θα βαρύνει την πολιτική πλάστιγγα στον λίαν καθοριστικό δεύτερο γύρο.

Πέραν όλων τούτων, έρχεται η μετεκλογική διαχείριση των όποιων κονδυλίων, οποτεδήποτε και αν τούτα εκταμιευτούν. Η εν λόγω διαχείριση ξεφεύγει τα μέγιστα από την όποια άρτια και αρίστη τεχνοκρατική κατάρτιση όποιου περιφερειάρχη εκλεγεί. Κι αυτό καθώς στο «μοίρασμα» μπαίνουν και παίκτες που ουδεμία σχέση έχουν με το πολιτικό σκέλος της όλης υπόθεσης της διαχείρισης. Αντίθετα, στόχος τους είναι το καθαρό επιχειρηματικό σκέλος της όλης υπόθεσης. Οι εν λόγω, όμως, καθορίζουν τους κανόνες της προεκλογικής μάχης, της προπαγάνδας, της εικόνας και του γενικού επηρεασμού της κοινής γνώμης. Με απλά λόγια, μπορούν να μανουβράρουν κατά το δοκούν τις εξελίξεις. Κατ’ επέκταση θα συνάψουν συμμαχίες προεκλογικά για να έχουν την ανάλογη ανταμοιβή ή ευνοϊκή μεταχείριση μετεκλογικά.

Τούτων όλων δοθέντων, είναι εύλογο το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα να ξεφεύγει κατά πολύ από την όποια ιδεολογική, πολιτική ή και κομματική στόχευση κομμάτων, παρατάξεων ή υποψηφίων και να προσλαμβάνει και καθαρές οικονομικές-επιχειρηματικές προσδοκίες, τουλάχιστον, από τους λεγόμενους εξωθεσμικούς παράγοντες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εν λόγω θα ποντάρουν στα άλογα της εκλογικής κούρσας.

Βαθύς «γαλάζιος» προβληματισμός στην Αττική

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ορίστηκε υποψήφιος περιφερειάρχης με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Το «γαλάζιο» επιτελείο της Συγγρού θεωρεί κομματική νίκη μια καθαρόαιμη υποψηφιότητα στη μεγαλύτερη διοικητική περιπέτεια της χώρας. Ωστόσο, η περιπέτεια δεν έλαβε τέλος με το κλείσιμο της εκκρεμότητας της υποψηφιότητας. Αντίθετα, ανεφύησαν πλείστα όσα προβλήματα στη θέση εκείνων που επιλύθηκαν. Ισως, μάλιστα, να είναι και περισσότερο σύνθετα, σημαντικά και δυσεπίλυτα από την υποψηφιότητα αυτήν καθεαυτή.

Παρά τα προσδοκώμενα από τη Συγγρού και το Μέγαρο Μαξίμου, τουλάχιστον μέχρι τώρα, οι «γαλάζιοι» περιφερειάρχες, που είχαν ταχθεί ευθέως υπέρ της στήριξης του Γιάννη Σγουρού, συνεχίζουν να υποστηρίζουν απαρέγκλιτα την άποψη και θέση τους.

Ο έμπειρος και δυναμικός βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής, Μάκης Βορίδης, ανέλαβε την προεκλογική καμπάνια του «νεόφερτου» στα αυτοδιοικητικά και «πρωτάρη» στη σκληρή πραγματικότητα της Αττικής, Γιώργου Κουμουτσάκου. Ο κ. Βορίδης θα ξεπροβοδίσει τον Ευρωπαίο στα… σαλόνια του λεκανοπεδίου. Ωστόσο, η μουρμούρα, η καχυποψία και η γκρίνια βρίσκονται στο απόγειό τους. Από τη μια παρέα ακούγεται το παράπονο ότι ακόμα ο κ. Κουμουτσάκος δεν έχει πλησιάσει τη «γαλάζια» αυτοδιοικητική ομάδα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες και ποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Η γκρίνια, δε, γιγαντώνεται από εκείνους που ήταν θιασώτες μιας καθαρά κομματικής υποψηφιότητας.

Από την εκλογική περιφέρεια Αττικής, οι εκλεγμένοι βουλευτές και οι επίδοξοι υποψήφιοι θεωρούν «καπέλωμα» την υποψηφιότητα του κ. Κουμουτσάκου στην εκλογική τους περιφέρεια μετά από ένα ενδεχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα στις εαρινές κάλπες. Πολλοί, δε, υπερβάλλουν στην κριτική τους, θεωρώντας ότι ο Μάκης Βορίδης με τον Γιώργο Κουμουτσάκο θα συμπτύξουν εκλογικό μέτωπο-δίδυμο σταυροδοσίας που θα δυσχεράνει τη δική τους εκλογή. Από μια άλλη κομματική γωνιά, δυσανασχετούν, καθώς οι πιέσεις του Γιάννη Σγουρού για να είναι στο δικό του ψηφοδέλτιο και δεν ξέρουν τι να κάνουν με την πολιτική εκκρεμότητα που διατηρεί η σιωπή Κουμουτσάκου.

Ο άγνωστος παράγων της Χρυσής Αυγής

Μέχρι πρότινος υπήρχε η άποψη πως η Χρυσή Αυγή δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει ολοκληρωμένους συνδυασμούς σε μικρούς δήμους και η όποια πολιτική-εκλογική της παρουσία θα περιοριζόταν στους μεγάλους δήμους. Οι τελευταίες, όμως, εξελίξεις διαφοροποιούν το όλο πολιτικό τοπίο.

Η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει υποψήφιους δημάρχους στους μικρούς δήμους του λεκανοπεδίου και αναγγέλλει ότι θα έχει ψηφοδέλτια σε όλους τους δήμους της χώρας. Προ ημερών παρουσίασε το ψηφοδέλτιό της στους Δήμους Σπάτων, Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου.

Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προθέσεις του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου, θα δυσκολευτούν τα μέγιστα κατά τον πρώτο γύρο οι δήμαρχοι ή οι υποψήφιοι δήμαρχοι που ήλπιζαν πως θα έχουν τη στήριξη των Χρυσαυγιτών ψηφοφόρων. Ουδείς, δε, θα είναι σε θέση να προβλέψει ποια θα είναι η αντίδραση των παρατάξεων της Χρυσής Αυγής στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζεται η εκτίμηση ότι δεν θα ήταν δυνατόν οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι να ψηφίσουν μια παράταξη της Αριστεράς. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εκείνοι που δηλώνουν πεπεισμένοι πως κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών η ψήφος των Χρυσαυγιτών θα είναι αντισυστημική, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Οποια άποψη και αν κυριαρχήσει, η Χρυσή Αυγή παραμένει ένας αστάθμητος πολιτικός παράγοντας για την εκλογική έκβαση.

Τα μυστήρια της Φθιώτιδας

Ο γιατρός, ο άλλοτε στενός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Θανάσης Γιαννόπουλος, απειλεί να τινάξει στον αέρα το πολιτικό γόητρο των Μητσοτάκηδων, με την εμμονή να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος.

Ο Θανάσης Γιαννόπουλος, με καθαρό αντιμνημονιακό λόγο, περιοδεύει από το ένα άκρο στο άλλο στην περιφέρεια και εκτοξεύει μύδρους κατά της οικογενειοκρατίας, των τζακιών, της διαπλοκής και της αδιαφάνειας. Πέραν την όποιας πολιτικής ρητορικής αναπτύσσει ο γιατρός, την υποψηφιότητά του θα στηρίξει και η «Ενωση για την Πατρίδα» των Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Ζώη. Ηδη, ο υποψήφιος δήμαρχος Λαμίας και νυν βουλευτής Νίκος Σταυρογιάννης έχει στρατευτεί στην εκλογή του Θανάση Γιαννόπουλου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Στο πλευρό του αντάρτη γιατρού έχει δηλώσει ότι είναι και ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Μιχάλης Γιαννάκης που εκλεγόταν στη Βοιωτία, ενώ οι φήμες επιμένουν πως και όλο το κόμμα του Πάνου Καμμένου είναι στο πλευρό του κ. Γιαννόπουλου.

Το μυστήριο, όμως, που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την όλη εκλογική διαδρομή είναι οι φήμες που κυκλοφορούν και θέλουν τον Κώστα Σταϊκούρα, πατέρα του νυν υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, να στηρίζει παρασκηνιακά την αντάρτικη υποψηφιότητα.

Υπάρχει και το μυστήριο ΠΑΣΟΚ… Ο απερχόμενος «πράσινος» περιφερειάρχης, Κλέαρχος Περγαντάς, αποσύρεται και το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να βρει υποψήφιο περιφερειάρχη. Η εκλογική κατάρρευση ΠΑΣΟΚ, κατά τους αναλυτές των πολιτικών πραγμάτων της εν λόγω περιφέρειας, στέλνει ψηφοφόρους στην κάλπη του Θανάση Γιαννόπουλου. Οπως και να έχουν τα πράγματα, η εκλογική διαδικασία στη Στερεά Ελλάδα αναδεικνύεται σε μια πολιτική αναμέτρηση με πολύ σασπένς…

Ιόνια Νησιά – ΕΣΠΑ και σεισμοί «τρώνε» τον Σπύρου

Στην προτελευταία θέση της αξιολόγησης των περιφερειαρχών, με βάση την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, βρίσκεται ο Σπύρος Σπύρου, σύμφωνα με τη λίστα των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα αφορά τη διαχείριση του ΕΣΠΑ από τις 30 Ιουνίου έως το τέλος της χρονιάς που μας πέρασε, οπότε και ήταν η τυπική ημερομηνία λήξης της πέμπτης προγραμματικής περιόδου. Ο Σπύρος Σπύρου και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι στη δέκατη θέση μεταξύ των έντεκα περιφερειών (δύο από τις περιφέρειες, του Νοτίου Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδας, δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα λόγω άλλης κατηγοριοποίησής τους και της διαχείρισης μικρότερων κονδυλίων). Τα Επτάνησα βρέθηκαν στη δέκατη θέση, καθώς οι συμβασιοποιήσεις έργων αυξηθήκαν στο 44,9% και οι πληρωμές μόνο 24,3%. Στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν η Περιφέρεια Αττικής με τον Γιάννη Σγουρό, η Περιφέρεια Ηπείρου με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη και η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον Πέτρο Τατούλη. Να σημειωθεί ότι οι κακές επιδόσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχουν να κάνουν και με τους σεισμούς στην Κεφαλονιά που έδωσαν αφορμή να κριθεί αρνητικά η παρουσία της περιφέρειας στο νησί που επλήγη.

Ρεπορτάζ από το «Παρασκήνιο» που κυκλοφορεί

The post «Κολοσσαίο» η εκλογική αρένα της Αττικής appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
ποιοι βουλευτες εκλεγονται, χρυση αυγη, εν λόγω, περιφέρεια αττικής, υφυπουργός υγείας, αήθη, ελλαδα, συριζα, εκκρεμότητα, ψηφοδελτια, ενωση, καμμενος, μυστήριο, ΠΑΣΟΚ, σεισμος, ιουνίου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, σγουρος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, κοινωνια, ρενα δουρου, δουρου, περιφερεια ηπειρου, βουλευτες, ημερομήνια, περιφέρεια αττικής, αλογα, αυγη, γνωση, γωνια, ιονια, κεφαλονια, μητερα, νησι, νησια, πλαισιο, σεισμοι, φημες, αγνωστος, ανθρωπος, απλα, αφορμη, βοιωτια, βοριδης, βρισκεται, βυρωνα, γοητρο, δευτερο, δικη, διδυμο, δοθηκε, εκβαση, εκκρεμότητα, εκτιμηση, εμμονη, εν λόγω, εργα, επτανησα, επιτυχια, ερχεται, ζωη, υφος, υφυπουργος, ιονια νησια, καχυποψια, κυρια, κομμα, λογια, λογο, μαξιμου, μυστήριο, μυστηρια, νικη, ομαδα, περιβαλλον, προβληματα, ρισκο, σαλονια, σιωπη, σπυρου, σχεδια, συγγρου, υφυπουργός υγείας, χρυση, χρονος, αήθη, ιουνίου, κυριακη, σπυρος, θανασης, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα