1.500 προσλήψεις εποχικών στο Πυροσβεστικό Σώμα

Του Κώστα Παπαδόπουλου

Στην πρόσληψη 1.500 εποχικών πυροσβεστών αναμένεται να προχωρήσει για το έτος 2014 το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δυνάμεων για τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένες προσλήψεις γίνονται από τις λίστες επιτυχόντων όπως έχουν διαμορφωθεί από το έτος 2003 (έτος αρχικής πρόσληψης πυροσβεστών πενταετούς θητείας). Να σημειώσουμε πως κάθε οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τα δικαιολογητικά τους και τις βεβαιώσεις υγειονομικής

περίθαλψης, προκειμένου να εξασφαλιστεί το αξιόμαχό τους.

Οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης ασκούν κυρίως καθήκοντα δασοπυρόσβεσης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας. Επίσης, διατίθενται επικουρικά και στην άσκηση των λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους φέρουν στολή και κατάλληλο εξοπλισμό.

Προεδρικό Διάταγμα

Την περσινή χρονιά το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ανάψει «πράσινο φως» στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που προέβλεπε την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων με πεντάμηνη απασχόληση και όχι οκτάμηνη, όπως ίσχυε, μέχρι πρόσφατα. Πάντως, στη σχετική γνωμοδότησή του (154/2013), το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ επισημαίνει ότι «οι παρατάσεις της δυνατότητας επαναπρόσληψης των ίδιων προσώπων με βάση τους πίνακες του έτους 2003, επιτρέπουν, μεν, την αξιοποίηση της εμπειρίας που τα πρόσωπα αυτά έχουν αποκτήσει στην κατάσβεση πυρκαγιών, εμποδίζει, όμως, την ανανέωση του εποχιακού πυροσβεστικού προσωπικού και είναι πιθανόν να δημιουργήσει ζητήματα νομιμότητας, εφόσον συνεχιστεί στο μέλλον».

Έως και το 2015

Επίσης, προβλέπεται ότι οι εποχικοί πυροσβέστες θα μπορούν να ανανεώνουν τις πεντάμηνες συμβάσεις τους για ένα ή δύο έτη, δηλαδή έως και το 2015. Παράλληλα, με το επίμαχο σχέδιο διατάγματος αντικαθίσταται η παλαιά διάταξη που προέβλεπε ότι οι εποχικοί πυροσβέστες μπορούσαν να επαναπροσληφθούν για πέντε περιόδους και το διάστημα αυτό μπορεί να επεκταθεί μέχρι δέκα χρόνια -κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας- εφόσον υπήρχαν υπηρεσιακές ανάγκες που το επέβαλλαν.

Τέλος, να αναφέρουμε πως οι συμβασιούχοι θα προσληφθούν το αργότερο στις αρχές Μαΐου 2014.

Από το ΜΑΡΣ της εφημερίδας «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφορεί

The post 1.500 προσλήψεις εποχικών στο Πυροσβεστικό Σώμα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα