Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα για δύο περιπτώσεις που αφορούν την παραβίαση των συνθηκών που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία γρήγορη και δίκαιh δίκη.

Η πρώτη υπόθεση αφορά την προσφυγή του Γεωργίου Ασλάνη, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2009, με την υπόνοια ότι συμμετείχε σε μία σειρά από κλοπές και βρέθηκε κρατούμενος στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας Σερρών, από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι και τον Μάριο του

2010.

Ο Γ. Ασλάνης κατήγγειλε τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής του (έλλειψη εξαερισμού, βρόμικες τουαλέτες, έλλειψη κλινών και πληθώρα κρατουμένων) και ισχυρίσθηκε ότι οι εν λόγω συνθήκες κράτησης ήταν αντίθετες με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Με την απόφασή του το ΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα και την υποχρέωσε να καταβάλει στον προσφεύγοντα 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την περίπτωση του Αλβανού υπηκόου Πετρίτ Σχιούτι, που συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2009 για διακίνηση κοκαΐνης και διώχθηκε ποινικώς από δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Στο ΔΑΔ ο Π. Σχιούτι υποστήριξε ότι η αίτηση απελευθέρωσης που είχε υποβάλει, δεν εξετάσθηκε όσο γρήγορα έπρεπε και το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και γρήγορη δίκη, υποχρεώνοντάς την να καταβάλει στον προσφεύγοντα 4.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Μάλιστα, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως συνέβη στην περίπτωση του αναρχικού πολιτικού κρατούμενου, Κώστα Σακκά, ο οποίος είχε κριθεί προφυλακιστέος. Λίγο πριν εκπνεύσει η προβλεπόμενη διάρκεια προφυλάκισης (18 μήνες), κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση -κάτι που δεν αποδείχτηκε ποτέ- και παρέμεινε στη φυλακή για ακόμη 12 μήνες. Όταν παρήλθε ο προβλεπόμενος χρόνος προφυλάκισης, ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκεσε 38 ημέρες, μέχρι τελικά να αφεθεί ελεύθερος με πολλούς περιοριστικούς όρους.

Άθλιες συνθήκες κράτησης είχαν καταγγείλει και οι κρατούμενοι της αντιφασιστικής μοτοπορείας πριν έναν χρόνο, όπου υπάρχουν φωτογραφίες-ντοκουμέντα για την κακοποίησή τους στο κτίριο της ΓΑΔΑ. Εκτενές έρευνα για το συγκεκριμένο περιστατικό είχε κάνει και η βρετανική εφημερίδα Guardian.

The post Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
ελλαδα, εν λόγω, συλληψεις, θεσσαλονικη, συμμετοχή, απεργια, γαδα, συγκεκριμένο, guardian, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια μμε, απεργια ταξι, απεργια 1 δεκεμβριου, αιτηση, ηθικη, φωτογραφιες, guardian, ασλανης, γεωργιου, γραφεια, δικη, ευρω, ελλειψη, εν λόγω, εξοδα, επρεπε, ερευνα, εφημεριδα, ηθικη βλαβη, υποθεση, κτιριο, μηνες, συγκεκριμένο, σειρα, συμμετοχή, φυλακη, χρονος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα