Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς… – Στα 285 εκατ. η δαπάνη του Δημοσίου για τηλέφωνα

Μπορεί να μην γνωρίζουμε πόσες ακριβώς είναι οι τηλεφωνικές συνδέσεις στον Δημόσιο Τομέα, αλλά ξέρουμε πως πληρώνουμε συνολικά για αυτές 300.000.000 ευρώ. Κάτι είναι και αυτό…

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσαφηνίσει τουλάχιστον το ποσό και όχι τις γραμμές και έτσι ανέθεσε το έργο στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), η οποία

κατέληξε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Σύμφωνα με την Καθημερινή η καταγραφή των συνδέσεων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας ήταν ηλεκτρονική. Η μέτρηση περιελάμβανε από τα τηλέφωνα του Μεγάρου Μαξίμου μέχρι τη σύνδεση στο τελευταίο ΚΕΠ της επικράτειας.

Το σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου. Αν τελικά επιτύχει τότε θα συνεχίσει και με άλλες δημόσιες δαπάνες, όπως τα ταξίδια, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και τα ενοίκια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι καν γνωστό ο αριθμός των τηλεφωνικών συνδέσεων των δημοσίων υπηρεσιών που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πάντως μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η δημόσια τηλεπικοινωνιακή δαπάνη φθάνει στα 285 εκατομμύρια ευρώ, αλλά στον τακτικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσό της τάξεως των 125 εκατ. μόνο για τους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ εκτιμάται ότι δαπανώνται επιπλέον 10 εκατ. εκτός τακτικού προϋπολογισμού.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι οι καταχωρήσεις στοιχείων θα γίνονται στο σύστημα ΕΣΥΠ (Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών) το οποίο προγραμματίζεται να λειτουργήσει παραγωγικά από την 1η Μαΐου. Μέχρι το τέλος Ιουλίου όλοι οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να εγγραφούν στο «μητρώο φορέων του Δημοσίου», που θα τηρείται στο ΕΣΥΠ. Ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρχει για τους αριθμούς που έχουν χαρακτηριστεί «απόρρητοι» καθώς μπαίνουν και θέματα εθνικής ασφάλειας.

Στο σύστημα θα δηλώνονται:

Οι οικονομικές απαιτήσεις των εταιρειών, όπως αποτυπώνονται στους λογαριασμούςκαι τα πάγια κόστη και τα στοιχεία κλήσεων ανά προορισμό (αστικά, υπεραστικά, κινητά κ.λπ). «Θα μπορούμε με ευκολία να εντοπίσουμε υπερχρέωση του Δημοσίου για διεθνείς κλήσεις ή τηλεφωνήματα σε αριθμούς τύπου 090» υποστηρίζει ο ίδιος παράγοντας. Στη βάση δεδομένων, η καταχώριση των λογαριασμών θα γίνεται ανά σύνδεση έτσι ώστε να φαίνονται οι χρεώσεις για κάθε σταθερό ή κινητό ξεχωριστά.

Επιπροσθέτως, οι φορείς του Δημοσίου θα έχουν το δικαίωμα να βλέπουν το ποιες συγκεκριμένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις έχουν γίνει όπως επίσης και το πόσο έχουν στοιχίσει προκειμένου να αποδέχονται ή να απορρίπτουν τα τιμολόγια του παρόχου. Η εν λόγω διαδικασία θα πρέπει να γίνεται εντός τριών ημερών.

Φωτογραφία: Eurokinissi

The post Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς… – Στα 285 εκατ. η δαπάνη του Δημοσίου για τηλέφωνα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα