Σκάνδαλο 720 εκατ. ευρώ με Έλληνα εφοπλιστή

Του Βίκτωρα Νικολάου

Ένας Έλληνας εφοπλιστής φέρεται ως το πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης της κίνησης χρημάτων μέσω κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που, όπως λένε πολιτικοί κύκλοι της Λευκωσίας, οδήγησε την Κύπρο στην οικονομική κατάρρευση.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος αναμένεται, όπως λένε πηγές του «Π», να αποτελέσει το κεντρικό πρόσωπο των αποκαλύψεων που έρχονται το προσεχές χρονικό διάστημα και θα θυμίζουν «ομοβροντία», ικανές όπως μας λένε αυτοί που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο της υπόθεσης να πυροδοτήσουν

μέχρι και πολιτικές εξελίξεις, τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα.

Ο φάκελος της νέας κυπριακής τραγωδίας, αυτής που οδήγησε τη μαρτυρική Μεγαλόνησο στον οικονομικό και κοινωνικό στραγγαλισμό, ανοίγει σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – αρχές της άνοιξης, λένε νομικοί κύκλοι των Αθηνών και πολιτικοί της Λευκωσίας. Με αυτήν την πραγματικότητα ante portas, κορυφαία ονόματα της οικονομικής κυρίως αλλά και πολιτικής ζωής των Αθηνών έχουν ήδη «χάσει τον ύπνο τους».

Στο επίκεντρο τόσο των ερευνών, δικαστικών και αστυνομικών, όσο και της οργής πλήθους πολιτικών παραγόντων του νησιού, βρίσκεται η δράση του εν λόγω εφοπλιστή. Αυτός θεωρείται άνθρωπος-κλειδί στην κίνηση του χρήματος από την Κύπρο στην Αθήνα και τούμπαλιν, πάντοτε με επίκεντρο τα ταμεία πάλαι ποτέ κραταιών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο 39χρονος θεωρείτο άνθρωπος με πολλές και σύνθετες προσβάσεις στη Μεγαλόνησο και η εμπλοκή του στην υπόθεση περιγράφεται ως πολλαπλή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με κυπριακές πηγές όταν, στα τέλη του 2013, η προϊσταμένη της Μονάδας Καταπολέμησης Συγκάλυψης, Εύα Παπαμακαρίου απέστειλε συγκεκριμένα στοιχεία στην κυπριακή Βουλή που αφορούσαν τον χρηματισμό δύο πολιτικών και ενός δημοσιογράφου, αναφερόταν στο όνομα του εν λόγω εφοπλιστή, ή τον φωτογράφιζε. Στην Κύπρο συζητείται ευρύτατα ότι ο εν λόγω εφοπλιστής εξέδωσε επιταγή στο όνομα Κύπριας δημοσιογράφου, η οποία κατέληξε στην εξυπηρέτηση ενός ογκώδους δανείου της εν λόγω κυρίας.

Την ίδια ώρα, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, που φέρεται να πήρε δάνειο 720 εκατ. ευρώ που δεν εξυπηρέτησε, περνούσε «ζόρια» στη ναυτιλιακή αγορά του Πειραιά με αντανάκλαση και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία του είναι μεν εισηγμένη σε αυτό, αλλά τον τελευταίο καιρό η μετοχή της παρουσίασε πολλά παράξενα «παιχνιδίσματα», προκειμένου η εταιρεία να παραμείνει στα ταμπλό του Nasdaq.

Οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα, μάλιστα, πριν αρχίσει να εκτυλίσσεται το κυπριακό δράμα, ανέφεραν ότι στον εν λόγω εφοπλιστή είχαν κατασχεθεί δύο πλοία από τη Royal Bank of Scotland, προκειμένου να ισοφαριστεί η δανειακή οφειλή του προς τη συγκεκριμένη τράπεζα, την οποία φέρεται να μην μπορούσε να εξυπηρετήσει.

Σύμφωνα, με δημοσιεύματα της εποχής των εν λόγω κατασχέσεων, πηγές της εταιρείας έλεγαν πως τα δυο πλοία κατασχέθηκαν (μετά από δικαστική απόφαση, σε περιοχές όπου έπλεαν) λόγω οφειλών πληρωμών από δανειακές της υποχρεώσεις ύψους 84.500.000 δολαρίων, εκ των οποίων τα 7.000.000 αφορούν swaps. Το δανειακό «άνοιγμα» της εν λόγω εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας υπολογιζόταν τότε από το Bloomberg στα 677.860.000 δολάρια και μάλιστα, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, μεταξύ των πιστωτών της ανήκαν και ελληνικές τράπεζες.

Σήμερα το άνοιγμα αυτό έχει γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», αρκετά μεγαλύτερο. Ο εν λόγω εφοπλιστής, που φέρεται ως μεγαλοδανειολήπτης «θαλασσοδανείων» από τη Λαϊκή της Κύπρου, σήμερα «καθησυχάζει» τους πιστωτές του, μοιράζοντας … μετοχές της εταιρείας του. Σαν να μην έφταναν αυτά, πρόσφατα (στα τέλη Γενάρη του 2014) δημοσιοποιήθηκε και αγωγή της TransAsia κατά της ναυτιλιακής του εται- ρείας για απάτη με τις συμφωνίες σχετικά με την πώληση άνθρακα.

Η TransAsia, η οποία κατέθεσε αγωγή κατά της εταιρείας, κάνει λόγο για «αθέτηση συμβολαίου, δόλια κίνητρα και άλλες παρατυπίες». «Στην πραγματικότητα», αναφέρεται στην αγωγή, «η εταιρεία δεν έχει ανθρακωρυχεία, ούτε άνθρακα και γενικότερα ούτε τη δυνατότητα να δραστηριοποιείται στην αγορά του συγκεκριμένου κλάδου» τονίζουν οι δικηγόροι της TransAsia, οι οποίοι εξηγούν πως η ναυτιλιακή εταιρεία έχει υπογράψει αναρίθμητες συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη με τον πελάτη τους τον περασμένο Ιούνιο, οι οποίες συνοδεύονταν από επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις ότι η κοινοπραξία διαθέτει άνθρακα.

Ο ισχυρός άντρας της TransAsia Commodities, Serge Turko, ισχυρίζεται ότι υπέστη ζημία ύψους 6,2 εκατ. δολαρίων εξαιτίας των συμβολαίων προμήθειας 110.000 εκατ. τόνων άνθρακα από τον εν λόγω εφοπλιστή που δεν τηρήθηκαν.

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφορεί

The post Σκάνδαλο 720 εκατ. ευρώ με Έλληνα εφοπλιστή appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα