Τρίπτυχο εαρινής επίθεσης από τον Αντώνη Σαμαρά

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Το τρίπτυχο «αποκατάσταση αδικιών, μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αδύναμες ομάδες και απεγκλωβισμός από τα μνημόνια, με συμβολική έξοδο στις αγορές και μία δήλωση δέσμευση για ρύθμιση του χρέους» συγκροτεί τη στρατηγική της ΝΔ ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου.

Στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, κ. Αντ. Σαμαρά, εξακολουθούν να αισιοδοξούν

ότι ο παραπάνω σχεδιασμός είναι ρεαλιστικός και ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξασφαλίσει ένα εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο, στη χειρότερη περίπτωση, θα είναι «πολιτικά διαχειρίσιμο». Ο δρόμος, ωστόσο, παραμένει δύσβατος και οι προϋποθέσεις υλοποίησής του είναι πολλές και κρίσιμες. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει όλα να εξελιχθούν χωρίς απρόοπτα σε σχέση με την καταβολή των δόσεων που απομένουν. Το τελεσίγραφο των δανειστών λήγει τη Δευτέρα, χωρίς μέχρι αυτήν τη στιγμή να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα σημεία. Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί μέχρι την Κυριακή το βράδυ, καθώς καμία πλευρά «δεν έχει συμφέρον να ματαιωθεί».

Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν και υπάρξει πλήρης συμφωνία, τότε η Ελλάδα θα έχει λαμβάνειν συνολικά 15,5 δισ. ευρώ, 10,1 εκ των οποίων θα προέλθουν από την ευρωπαϊκή πλευρά. Η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση αναμένεται στο Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα. Μέχρι τότε, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή τρία νομοσχέδια, τα οποία είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε «ωρολογιακές βόμβες» στα θεμέλια της κυβερνητικής συνοχής, που ήδη «τρίζει» λόγω των συνεχόμενων κραδασμών στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της ελάχιστο χρόνο σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για το οποίο αντιδρά έντονα ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, για το σπάσιμο της ΔΕΗ, το οποίο αποτελεί το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίησή της και είναι αμφίβολο αν θα υπερψηφίσει το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς και για τις διαρθρωτικές αλλαγές προτάσεις του ΟΟΣΑ, επί των οποίων εγείρονται ενστάσεις τόσο από «γαλάζιους» όσο και από «πράσινους» βουλευτές.

Τις τελευταίες ώρες υπάρχει η σκέψη να περιληφθούν και τα τρία παραπάνω σε ένα νομοσχέδιο «σκούπα». Οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί. Αν τα παραπάνω εμπόδια ξεπεραστούν, τότε από την επομένη ο κ. Σαμαράς θα βάλει μπρος το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Εκλογές – Μετωπική με ΣΥΡΙΖΑ». Το πρώτο βήμα θα γίνει με την κατάθεση ενός πολυνομοσχεδίου, στο οποίο, σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες του «Π», θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την άρση αδικιών προηγούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών. Το δεύτερο βήμα θα γίνει με το μοίρασμα μέρους του πλεονάσματος, όταν αυτό πιστοποιηθεί από την Eurostat.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε ήδη να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η δέσμευσή του για αποκατάσταση αδικιών ισχύει στο ακέραιο και ότι κάθε άλλο σενάριο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Αναγνωρίζουν ότι τμήμα του θα διατεθεί για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, άλλο μέρος για την κάλυψη της τρύπας που δημιουργείται από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ, από το υπόλοιπο, ένα τμήμα θα κατευθυνθεί σε αναπτυξιακές δράσεις.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ένστολοι θα πριμοδοτηθούν με κάτι λιγότερο από ένα δισ. ευρώ. Το τρίπτυχο του κυβερνητικού σχεδιασμού θα ολοκληρωθεί με τη ρητορική για την ανάγκη να τηρηθούν και από την πλευρά των δανειστών τα συμπεφωνημένα.

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφορεί

The post Τρίπτυχο εαρινής επίθεσης από τον Αντώνη Σαμαρά appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα