Ιστορικά γήπεδα ανακατασκευάζονται και έχουν γίνει «εργοτάξια»

«Στολίδια» εν μέσω κρίσης

Του Στέφανου Κλαμενάκου

Την ώρα που η οικονομική ύφεση έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στον χώρο του ποδοσφαίρου, αρκετές ομάδες με τη στήριξη των δημοτικών αρχών, των κυβερνήσεων και των τραπεζών, δαπανούν εκατοντάδες εκατομμύρια για την κατασκευή νέων γηπέδων ή ανακαινίζουν τα ήδη υπάρχοντα.

Παρόλο που ο ευρωπαϊκός Nότος μαστίζεται από την οικονομική ύφεση, πολλές ισπανικές ομάδες έχουν έτοιμα τα πλάνα τους για το μέλλον, δημιουργώντας τα νέα

τους παλάτια.

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, για ριζική ανακατασκευή του «Σαντιάγο Μπερναμπέου», βρίσκεται ήδη στα σκαριά, καθώς μέσα στον Οκτώβριο θα παρουσιαστούν τα σχέδια για τη μεταμόρφωση του υπάρχοντος γηπέδου.

Τέσσερα αρχιτεκτονικά γραφεία ερίζουν για την ανάληψη του έργου, του οποίου το συνολικό κόστος αγγίζει τα 400.000.000 ευρώ. Το ποσό που απαιτείται θα χρηματοδοτηθεί από χορηγό με αντάλλαγμα την τοποθέτηση του ονόματός του δίπλα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Η «βασίλισσα», με αυτόν τον τρόπο, θα ακολουθήσει -μεταξύ άλλων- τα παραδείγματα της Μπάγερν (Αλιάντς Αρένα) και της Aρσεναλ (Εμιρέιτς Στάντιουμ).

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ θέλει παράλληλα να μετατρέψει το γήπεδο της «βασίλισσας» και σε τουριστικό αξιοθέατο, το οποίο θα αποφέρει και τα ανάλογα έσοδα. Μεταξύ άλλων, στο νέο «Μπερναμπέου» θα υπάρχει ξενοδοχείο που θα βλέπει στον αγωνιστικό χώρο, ενώ παράλληλα θα κατασκευαστεί και υπόγειο πάρκινγκ.

«Το περίβλημα του σταδίου μας θα αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την αρχιτεκτονική. Το ‘‘Μπερναμπέου’’ θα πρέπει να γίνει ενιαίο στάδιο, το καλύτερο στον κόσμο και του αιώνα», ήταν τα λόγια του ισχυρού άνδρα των Μαδριλένων. Το όραμα του Φλορεντίνο Πέρεθ δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους και τους 800 περίπου κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή του σταδίου.

Νέος «λάκκος των λεόντων»

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο εγκαινίασε το νέο της γήπεδο -αν και ακόμα δεν είναι εντελώς έτοιμο, καθώς απουσιάζει το ένα πέταλο- στις 16 Σεπτεμβρίου κόντρα στη Θέλτα, επικρατώντας με 3-2.

Το πρότζεκτ για το «Σαν Μαμές Μπαρία», όπως είναι το όνομα του νεόκτιστου γηπέδου, εγκρίθηκε το 2006 και η κατασκευή του άρχισε τον Ιούνιο του 2010. Το συνολικό κόστος της κατασκευής αγγίζει τα 218.000.000 ευρώ και η χρηματοδότηση γίνεται από την κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων, από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές του Μπιλμπάο, από το ταμιευτήριο «Bilbao Bizkaia Kutxa» και κατά ένα ποσοστό και από τον σύλλογο.

Oταν ολοκληρωθεί πλήρως το 2015, θα περιλαμβάνει 53.332 θέσεις, πάρκινγκ 277 θέσεων για ΙΧ και 97 για πούλμαν και 5.434 τετραγωνικά μέτρα εμπορικούς χώρους. Η νέα έδρα της Αθλέτικ θα διαθέτει προπονητήριο και εγκαταστάσεις για στίβο, κλειστή πισίνα, ιατρικό κέντρο και γυμναστήριο. Μεταξύ των καινοτομιών θα είναι η κατασκευαστική δυνατότητα να αλλάζει χρώμα το εξωτερικό περίβλημα. Για παράδειγμα, όταν σκοράρει η Αθλέτικ, τα 480 πάνελ θα αναβοσβήνουν με κόκκινο χρώμα.

Γυρίζει σελίδα

Η Ατλέτικο Μαδρίτης τα τελευταία χρόνια έχει αποκαταστήσει το χαμένο της κύρος, κερδίζοντας αρκετούς τίτλους εντός και εκτός Ισπανίας. Η ανάγκη για μετάβαση σε νέο εκσυγχρονισμένο γήπεδο φάνταζε επιτακτική στους ιθύνοντες της ομάδας.

Οι «ροχιμπλάνκος» θα αφήσουν το «Καλδερόν» έπειτα από μισό αιώνα και θα μετακομίσουν στο «Εστάδιο λα Πεϊνέτα» το καλοκαίρι του 2016. Το νέο «σπίτι» της Ατλέτικο άνοιξε τις πύλες του το 1994 και αυτήν τη στιγμή έχει χωρητικότητα 20.000 θεατών, αλλά μετά από την ανακατασκευή του θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό γήπεδο 70.000 θεατών. Οι εργασίες άρχισαν το 2011 και το κόστος ανέρχεται στα 200.000.000 ευρώ, τα οποία έχουν καταβληθεί ήδη μετά από την πώληση οικοπέδων του «Καλδερόν» στην εταιρεία «FCC», η οποία και θα κατασκευάσει το νέο γήπεδο. Το «Λα Πεϊνέτα» θα μπορεί να φιλοξενήσει 67.500 θεατές, με νέες υπηρεσίες, διασύνδεση με τα ΜΜΜ της ισπανικής πρωτεύουσας μέσω μετρό και λεωφορείων και 1.035 θέσεις πάρκινγκ εντός του γηπέδου, 3.000 εκτός και 225 για λεωφορεία.

Ενα… διαστημόπλοιο στη Ρωσία

Με την Gazprom στο πλευρό της, η Ζενίτ έχει εξελιχθεί στη σπουδαιότερη ομάδα του ρωσικού πρωταθλήματος. Το τωρινό «σπίτι» της ομάδας, «Πετρόφσκι», θα μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας από το 2015, όταν και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του νέου γηπέδου. Η αξία του κυμαίνεται λίγο-πολύ στο αστρονομικό ποσό των 813.000.000 ευρώ. Η χωρητικότητα του νέου γηπέδου θα είναι για 69.000 θεατές και συγκαταλέγεται στα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2017 και το Παγκόσμιο Κύπελλο της επόμενης χρονιάς.

Αρχιτέκτονας είναι ο Ιάπωνας Κίσο Κουροκάβα, που κέρδισε τον διαγωνισμό με το πρότζεκτ του «Διαστημόπλοιο», το οποίο θυμίζει πολύ ένα άλλο έργο του, το «Τογιότα Στέιντιουμ» στην Ιαπωνία. Από το 2009, πάντως, υπάρχει διαμάχη μεταξύ της δημοτικής αρχής της Αγίας Πετρούπολης με την Gazprom για το κόστος του έργου, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε τη διακοπή περαιτέρω χρηματοδότησης, ώστε να αφοσιωθεί στην κατασκευή ενός ουρανοξύστη.

Αλλάζει ο «ναός του ποδοσφαίρου»

Ας μεταφερθούμε στη Νότια Αμερική, εκεί που ο «ναός του ποδοσφαίρου» θα… μικρύνει. Στο θρυλικό Μαρακανά θα μειωθούν κατά πολλές χιλιάδες οι θέσεις των θεατών. Το 1950, όταν και εγκαινιάστηκε, η χωρητικότητα του σταδίου ήταν 200.000. Τώρα, όμως, με τις εργασίες ενόψει του Μουντιάλ του 2014 θα πέσει στις 76.000.

Το περίφημο στάδιο έχει γεμίσει ελάχιστες φορές. Αξιομνημόνευτη είναι η ημέρα που φιλοξένησε 199.854, όταν η Βραζιλία ήταν έτοιμη να πανηγυρίσει την κατάκτηση του παγκόσμιου κυπέλλου του 1950, το οποίο όμως της το πήρε μέσα από τα χέρια η Ουρουγουάη.

Σε επίπεδο συλλόγων, το ρεκόρ προσέλευσης στο Μαρακανά είναι 177.656 το 1963 στο τοπικό ντέρμπι του Ρίο Ντε Τζανέιρο, μεταξύ Φλουμινένσε και Φλαμένγκο. Σήμερα, το Μαρακανά διαθέτει 82.238 θέσεις, έχοντας πέσει στη 12η θέση της λίστας με τα μεγαλύτερα γήπεδα του κόσμου. Οταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την αναμόρφωσή του ενόψει του Μουντιάλ του 2014, τότε θα χάσει ακόμα περισσότερες θέσεις, η χωρητικότητά του θα περιοριστεί στις 76.000 και θα βρεθεί στην 25η θέση της λίστας.

Η «Αγιά Σοφιά» και η… μεταμόρφωση της Τούμπας

Οι «μεγάλες» ομάδες της Ελλάδας έχουν αρχίσει και ανεβάζουν στροφές στο θέμα της κατασκευής των νέων γηπέδων τους. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, όταν ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ (ειδικότερα) στηρίζονται από δύο οικονομικούς κολοσσούς, όπως είναι ο Ιβάν Σαββίδης και ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Ηδη ο νταμπλούχος Ολυμπιακός έχει κατασκευάσει το νέο του γήπεδο, το «Γ. Καραϊσκάκης», από το καλοκαίρι του 2004. Πρόκειται για ένα πραγματικό στολίδι στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, χωρητικότητας 33.334 θέσεων και πλήρως εκσυγχρονισμένο και εναρμονισμένο με τις επιταγές της UEFA.

Στον Παναθηναϊκό, τα οικονομικά προβλήματα, αλλά και οι διαφωνίες με το Δημόσιο, έχουν καθυστερήσει πολύ τον σχεδιασμό του νέου γηπέδου. Αυτό που προσπαθεί η διοίκηση του «Τριφυλλιού» είναι η οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ, ώστε τα σχέδια για το νέο γήπεδο να ξεκινήσουν άμεσα.

Σε μία πλήρη αντίφαση ακροβατεί η ΑΕΚ, καθώς διανύει την πιο τραυματική στιγμή της ιστορίας της, αγωνιζόμενη στη Football League 2, αλλά ταυτόχρονα ατενίζει το μέλλον με πλήρη αισιοδοξία.

Με τον Δημήτρη Μελισσανίδη στα ηνία της ομάδας, όλα φαντάζουν δυνατά. Η ανέγερση νέου γηπέδου αποτελεί το όνειρο όλης της κιτρινόμαυρης οικογένειας και ο Δημήτρης Μελισσανίδης έβαλε τα… θεμέλια παρουσιάζοντας στα 16 ιδρυτικά μέλη της «Δικέφαλος 1924 ΑΕ» τα σχέδια του αρχιτέκτονα Μάσιμο Μαγιοβιέτσκι για το γήπεδο.

Το νέο γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 33.000 θέσεων και θα είναι τεσσάρων αστέρων (εξαιτίας της χωρητικότητας). Οπως είναι γνωστό, το ιδρυτικό όνομα θα είναι «Αγιά Σοφιά», αλλά στη συνέχεια θα αλλάξει ονομασία και θα του δοθεί κάποια από την εταιρεία, που θα συμβάλει στην κατασκευή του.

Εξωτερικά το γήπεδο θα θυμίζει τα Θεοδοσιανά Τείχη της Κωνσταντινούπολης και θα είναι επηρεασμένο από τον βυζαντινό αρχιτεκτονικό ρυθμό, ενώ έντονο θα είναι το στοιχείο των ριζών τής ΑΕΚ, το οποίο θα υπάρχει και στο εσωτερικό του γηπέδου, με δύο μουσεία, ένα του συλλόγου κι ένα της προσφυγιάς.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τον Οκτώβριο, αναμένεται να γίνει η επίσημη παρουσίαση του σχεδίου ψηφιακά, ενώ στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή το 2015.

Αλλάζει (και) την Τούμπα

Ο Ρώσος επιχειρηματίας είναι αποφασισμένος να ανεβάσει επίπεδο τον ΠΑΟΚ σε όλους τους τομείς. Ενας από τους στόχους του Ιβάν Σαββίδη είναι και η πλήρης «μεταμόρφωση» της Τούμπας.

Το γήπεδο του «Δικεφάλου του Βορρά» εγκαινιάστηκε το 1959 και σταδιακά μεγάλωνε η χωρητικότητά του. Το 1972 μπορούσε να φιλοξενήσει 45.000 θεατές. Η αναγκαστική τοποθέτηση καθισμάτων, η δημιουργία ζωνών ασφαλείας και η ανακαίνιση του 2004 μείωσαν τη χωρητικότητα σε 28.703 θεατές.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο του ομογενούς επιχειρηματία θα κοστίσει 40.000.000 ευρώ και περιλαμβάνει νέο μεταλλικό κέλυφος, νέο στέγαστρο και, μεταξύ άλλων, επέκταση της πτέρυγας διοίκησης.

Στη νέα Τούμπα θα υπάρχουν 15 νέες σουίτες, χώροι για εμπορικές χρήσεις, χώροι εστίασης και στάθμευσης, ενώ η χωρητικότητα θα φτάσει τα 35.000 καθίσματα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

The post Ιστορικά γήπεδα ανακατασκευάζονται και έχουν γίνει «εργοτάξια» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
γηπεδα, γινει, football league 2, football league, τραπεζες, νέα, ιθύνοντες, καλοκαιρι, εταιρεία, μμμ, μετρο, λεωφορεια, ιαπωνια, ελλαδα, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ολυμπιακος, uefa, league, ηνία, εφημεριδα, παναθηναικος, δημοτικες εκλογες 2010, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, σχεδιο αθηνα, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, μουντιαλ 2014, εκλογες 2010 δημοτικες, δυνατα, ουρουγουαη, ιατρικο κεντρο, ιβαν σαββιδης, ηνία, βραζιλια, εδρα, θεμα, ιβαν, κοντρα, ονειρο, ρεαλ, τα νεα, υφεση, ωρα, uefa, αισιοδοξια, αμερικη, αρχιτεκτονικη, βρισκεται, γινεται, γηπεδο, γραφεια, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δοθει, ευρω, υπαρχει, εταιρεία, ετοιμο, εφημεριδα, ζενιτ, υπηρεσιες, θυμιζει, ιθύνοντες, κελυφος, κυβερνηση, κυπελλο, λογια, νοτια αμερικη, ξενοδοχειο, ομαδα, ονομα, οραμα, παρουσιαση, πισινα, προβληματα, πυλες, ρεαλ μαδριτης, ρεκορ, ριο, ριο ντε τζανειρο, σαββιδης, συνεχεια, σχεδια, σχεδιο, ταμιευτηριο, τειχη, χρωμα, δημητρης, ετοιμη, football league, football league 2, ιατρικο, league, μουντιαλ, ομαδες, πωληση, τουμπα, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα