Η θερινή επίθεση του Τσίπρα

Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Η απόφαση για άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ ίσως να μην ήταν -για τους άριστα μυημένους στα πολιτικά παίγνια- κεραυνός εν αιθρία. Παρά την όποια ερμηνεία δοθεί στην όντως πολιτικά άτσαλη κίνηση των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, για την αξιωματική αντιπολίτευση λειτούργησε ως άσκηση εκλογικής επιστράτευσης εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης.
Από την προπερασμένη Τρίτη και εντεύθεν, η αλληλουχία των πολιτικών γεγονότων έθεσε σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα τον παραταξιακό μηχανισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι εις αυτόν πολύ κοντά ευρισκόμενοι επιτελείς συγκλίνουν στην πεποίθηση πως το πρόβλημα της τριμερούς κυβέρνησης δεν είναι πλέον η ΕΡΤ. Απλά, η δημόσια τηλεόραση είναι η κορυφή του παγόβουνου. Πέραν αυτής, η υπό τον Αντώνη Σαμαρά κυβέρνηση έχει ξεπεραστεί από μια ολοένα και συνεχώς επιδεινούμενη, ολοταχώς και ποικιλοτρόπως διευρυνόμενη οικονομική κρίση με τα μύρια όσα κοινωνικά προβλήματα αυτή συνεπάγεται…
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προχθές Τετάρτη, αποκαλύπτει ότι το έλλειμμα από εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ φθάνει στα 7,9 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του ιδρύματος περιορίζονται μόνον στα 225 εκατ. ευρώ. Μια ημέρα νωρίτερα επίσημες πηγές προσμετρούσαν το συσσωρευμένο έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ στα 2,5 δισ. ευρώ, εκ του οποίου το 1 δισ. ευρώ αποτελεί χρέος που δημιουργήθηκε στο πρώτο πεντάμηνο του 2013. Τα εν λόγω οικονομικά μεγέθη καταδεικνύουν πως το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα της χώρας οδηγείται σε ένα μαθηματικό αδιέξοδο, οι συνέπειες του οποίου θα είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού από τον Σεπτέμβριο και μετά.
Παράλληλα, παρατηρείται μια πλήρης απομυθοποίηση των οικονομικών προσμονών από τις περιβόητες ιδιωτικοποιήσεις. Η αποτυχία της ΔΕΠΑ, η φημολογούμενη περιπέτεια του ΟΠΑΠ, ο επαναπροσδιορισμός προς τα κάτω των προσδοκώμενων εσόδων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η οικονομική και κατ’ επέκταση και αναλογία κοινωνική κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί επί τα χείρω. Τούτων δοθέντων, η ανάταση της εθνικής μας οικονομίας δεν διακρίνεται. Τουναντίον, η ποθητή επανεκκίνηση αποδεικνύεται εντελώς ανέφικτη με την επιχειρούμενη οικονομική πολιτική.
Το πρακτορείο Reutter’s αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα απειλείται με χρηματοδοτικό κενό μέσα στο 2013 εξαιτίας της άρνησης των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης να συμφωνήσουν στη μετακύλιση ορισμένων ελληνικών ομολόγων, όπως είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Δεκέμβριο, ευρωζώνη και ΔΝΤ.
Τούτων δοθέντων, πρωθυπουργός, κυβέρνηση και κυβερνητικοί εταίροι σε λίαν σύντομο χρονικό διάστημα θα έρθουν αντιμέτωποι με μια καθολική διαχειριστική αποτυχία, η οποία αναπόφευκτα θα έχει και καταλυτικές κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις.

Συναγερμός
Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως ανέμεναν μεν κάποιο είδος πολιτικού αιφνιδιασμού από τις κυβερνητικές δυνάμεις, δεν ήταν όμως σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια και σαφήνεια τι θα ακολουθούσε. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για κατάργηση δημοσίων οργανισμών και το εν μια νυχτί λουκέτο στην κρατική τηλεόραση έδωσαν την αφορμή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να κηρύξει ανένδοτο αγώνα κατά της κυβέρνησης και μέσω αυτού να θέσει σε εκλογική τροχιά τον κομματικό μηχανισμό, να μετρήσει την ανθεκτικότητα της παραταξιακής συνοχής και να προσδιορίσει αντιστάσεις και αντιδράσεις συνιστωσών, όχι ενόψει του επερχόμενου συνεδρίου των αρχών Ιουλίου, αλλά μπροστά στο ενδεχόμενο να προκύψει εκλογική αναμέτρηση ανά πάσα στιγμή.
Της γενικής εφόδου κατά της ραγδαίως καταρρέουσας κυβέρνησης -όπως υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου- ηγείται ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας. Από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για βιασμό της δημοκρατίας, αλλά και για απομόνωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Σε αυτόν τον τόπο υπάρχει η δημοκρατία που δεν πρέπει να βιάζεται. «Οσο ο Σαμαράς αρνείται να συμμορφωθεί, τόσο απομονώνεται» τόνισε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή την πρόταση των κομμάτων για την ΕΡΤ.

Γέφυρες μεταξύ Κουμουνδούρου και Αγίου Κωνσταντίνου

Στελέχη της Αριστεράς, με μακρόχρονη εμπειρία στον χώρο, υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη «ριχτεί γέφυρες», ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ. Συμπληρώνουν, δε, πως δεν είναι δύσκολο να συνομιλούν και να προβληματίζονται για το πολιτικό μέλλον «σύντροφοι με κοινούς αγώνες από την εποχή του ΚΚΕ εσωτερικού…».
Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν έντονες φήμες ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, πιέζεται αφόρητα από κορυφαία στελέχη του να επανακαθορίσει τη σχέση του κόμματός του μέσα στην τρικομματική κυβέρνηση τραβώντας μια σαφή γραμμή διαφοροποίησης από τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και με νέο προσανατολισμό τον όμορο και αδελφό ΣΥΡΙΖΑ. Στην Αγίου Κωνσταντίνου, έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει πως ακόμα και στην περίπτωση που βρεθεί κάποια λύση, αυτή θα έχει στενό πολιτικό ορίζοντα, καθώς η πορεία των οικονομικών μεγεθών θα οδηγήσει νομοτελειακά σε νέα μέτρα το φθινόπωρο.
Γνωρίζοντας αυτές τις σκέψεις, ο κ. Κουβέλης θέτει στην κρίση των βουλευτών του και των ανώτερων κομματικών οργάνων την όποια πρόταση θα έριχνε στο τραπέζι των τριμερών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, έχοντας κατά νου τις ίδιες διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, θέτει τους συντρόφους τής απέναντι όχθης προ των κοινοβουλευτικών τους ευθυνών και δείχνει τον τρόπο ρίχνοντας το γάντι, «να φέρουν άμεσα στη Βουλή την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ας καταλάβουν καθαρά ότι δεν υπάρχουν συμβιβασμοί με τις απολύσεις και το μαύρο» τόνισε ο κ. Τσίπρας και, μάλιστα, πρόσθεσε ότι σήμερα κρίνονται όλοι. «Ας καταλάβουν ότι δεν γίνεται να συνεχίσουμε με μαύρο. Η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει ως είχε, ό,τι και αν αποφασίσουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί, ο λαός μας είναι αυτός που θα πει την τελευταία λέξη», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα