Στον αγώνα για μία… φέτα ψωμί!

Κάποτε το συσκευασμένο ψωμί ‒ιδίως του τοστ‒ αποτελούσε είδος πολυτελείας και προνόμιο των λιλιπούτειων καταναλωτών, σήμερα έχει εξελιχθεί σε είδος ανάγκης για όλη την οικογένεια, καθώς πολυάριθμες και χρονοβόρες υποχρεώσεις κρατούν τα μέλη της για πολλή ώρα εκτός σπιτιού.

Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με την καινοτομία που χαρακτηρίζει την κατηγορία έχει δημιουργήσει νέα περιθώρια ανάπτυξης και δυναμική προοπτική. Αν και στην κατηγορία του τυποποιημένου άρτου υπάρχουν πολλές παραλλαγές, το ψωμί του τοστ

είναι αυτό που κυριαρχεί, κάτι που εξηγεί την πρόσφατη είσοδο της εταιρείας Παπαδοπούλου στην αγορά.

Μολονότι κανείς θα περίμενε τα σκήπτρα να τα κρατά μία επώνυμη παρουσία, ρόλο πρωταγωνιστή καταλαμβάνουν οι ιδιωτικές ετικέτες, καθώς το μερίδιό τους έχει σκαρφαλώσει στο 33%. Ακολουθούν η Καραμολέγκος με 31,9%, η Κρις Κρις με 24,5% και η Κατσέλης με 7,6%.

Αν και καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με στελέχη όλων των εταιρειών που προαναφέραμε και να καταγράψουμε τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της αγοράς και τις επικρατέστερες τάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της, αυτό δεν κατέστη δυνατό με την Κατσέλης που φημολογείται ότι λόγω οικονομικών προβλημάτων έχει περιορίσει δραστικά τον αριθμό των κωδικών που ελέγχει στην κατηγορία (σήμερα είναι μόλις πέντε).

Συνολικά, το 2012 ο όγκος της αγοράς ψωμιού τοστ ανήλθε στους 22.782 τόνους, ενισχυμένος κατά 6,2% έναντι του 2011, ενώ σε αξία διαμορφώθηκε στα 78,9 εκατ. ευρώ. Το πρώτο φετινό τρίμηνο ο όγκος των πωληθέντων ανήλθε στους 6.032 τόνους –συν 2% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος– και σε αξία στα 19,9 εκατ. ευρώ, με μείωση 4,3 % έναντι της περυσινής περιόδου.

Η καινοτομία

«Η καινοτομία ανέκαθεν αποτελούσε κινητήριο μοχλό ανάπτυξης στο συσκευασμένο ψωμί. Από τα πρώτα βήματα της υιοθέτησης της κατηγορίας μέχρι και τα σημερινά –σχεδόν απόλυτα– ποσοστά διείσδυσής της, οι εξελίξεις είναι μεγάλες και η Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος Α.Ε. έχει συμβάλει καταλυτικά σε αυτές», σημειώνει ο marketing director στην εταιρεία Πάρις Σκανδάλις.
Ο ίδιος αναφέρει ότι από την εγκατάσταση παραγωγής φυσικού προζυμιού και το λανσάρισμα του πρώτου ψωμιού για τοστ Καραμολέγκος με φυσικό προζύμι το 1999, το πρώτο Καραμολέγκος Ψίχατοστ του 2003, μέχρι και τις «Φωλιές» του 2013, η Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος Α.Ε. ανοίγει συνεχώς νέους δρόμους για την κατηγορία, επενδύοντας με όραμα και ουσία στην καινοτομία.

Το διπλωτό

Ειδικότερα για τις «Φωλιές», το πρώτο διπλωτό ψωμί για σάντουιτς, η καινοτομία έγκειται τόσο στο προϊόν, όσο και στη διαδικασία παραγωγής του: -Οι «Φωλιές» είναι ένα νέο μοναδικό ψωμί, ιδανικό για σάντουιτς, νόστιμο και αφράτο που διπλώνει στη μέση και αγκαλιάζει κάθε ποικιλία υλικών. Τα πρώτα δείγματα επίδοσης στην αγορά, με το μερίδιο της μάρκας στη συνολική κατηγορία να ξεπερνά το 11% σε αξία τις πρώτες εβδομάδες λανσαρίσματος με μόλις δύο κωδικούς, δείχνουν ότι πρόκειται για ένα νέο concept που απαντά σε πραγματικές ανάγκες του καταναλωτή και για ένα νέο segment με τεράστιες δυνατότητες επέκτασης και ανάπτυξης. -Αυτό το προϊόν απαιτεί και πρωτοποριακές μεθόδους παραγωγής, απλά γιατί δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις. Σεβόμενη πάντα τις παραδοσιακές αξίες της αρτοποίησης, η Καραμολέγκος ανέπτυξε εξ ολοκλήρου in-house μία πρωτότυπη παραγωγική διαδικασία που περιλαμβάνει πλήθος ευρεσιτεχνιών, τις οποίες μάλιστα φρόντισε να κατοχυρώσει καταθέτοντας σχετική αίτηση στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

«Αναπτύσσουμε brand μέσω των αξιών»

«Αιχμή του δόρατος της στρατηγικής που έχουμε χαράξει», αναφέρει στο «Π» διοικητικό στέλεχος της εταιρείας Εlbisco, η οποία είναι και η πρώτη που λάνσαρε στην αγορά ψωμί του τοστ ‒μόλις το 1967‒, «είναι η καινοτομία». Οπως μάς τόνισε η ίδια πηγή, η εταιρεία έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμόζει το σήμα Κρις Κρις στις εκάστοτε διατροφικές ανάγκες της κάθε εποχής. Το 2005, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «λανσάραμε τις “Φέτες Ζωής”, η οποία δημιούργησε το seqment της υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ το 2009 κάναμε μία ακόμη επανάσταση με το “τόστιμο”, προϊόν που έφερε σημαντικές καινοτομίες όπως τη μαλακότητα και την ξεχωριστή γεύση». Η Elbisco, ωστόσο, διευρύνει συνεχώς το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του Κρις Κρις Τόστιμο, όπως για παράδειγμα με τη γεύση τσουρέκι με αυθεντική μαστίχα Χίου. Παράλληλα, συνεχίζει να επενδύει στην οικογένεια ψωμιών σε φέτες υψηλής διατροφικής αξίας Κρις Κρις «Φέτες Ζωής». Τον Ιανουάριο κυκλοφόρησε το πρώτο χωριάτικο ψωμί σε φέτες με σύμμεικτο αλεύρι, σουσάμι και προζύμι. Ηδη, όπως επισήμανε το στέλεχος της εταιρείας, το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί τον δεύτερο καλύτερο κωδικό σε πωλήσεις των προϊόντων για όλη την οικογένεια, ενώ η κύρια χρήση του είναι η ίδια με αυτή του φρέσκου ψωμιού από τον φούρνο.
Με δεδομένο ότι ο καταναλωτής σήμερα ξοδεύει μετά από πολύ σκέψη, ακόμη και αν οι αγορές του αφορούν είδη πρώτης ανάγκης, η Εlbisco έχει επιλέξει να επικεντρωθεί σε πρωτότυπες ενέργειες που αναδεικνύουν το brand experience μέσα στο σημείο πώλησης, προωθώντας ταυτόχρονα το branding στην καθημερινότητα των καταναλωτών.
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα», σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, «είναι το Κρις Κρις Τόστιμο, που σε πρόσφατες γευστικές δοκιμές εντός των σούπερ μάρκετ, με κάθε αγορά αντί για εκπτωτικό κουπόνι προσφέραμε ένα branded δοχείο για τοστ ως κίνητρο».

Ζητούμενο η γεύση

Αν και νέος παίκτης στην αγορά ψωμιού, η εταιρεία Παπαδοπούλου κινείται με μεγάλες αξιώσεις. Σε αυτό συμβάλλει η πρωταγωνιστική παρουσία στο ράφι των σούπερ μάρκετ με τα μπισκότα και τις φρυγανιές. Για το νέο εγχείρημα της εταιρείας μάς μιλά η Πρέκα Μαρούσσα, product manager Παπαδοπούλου, τονίζοντας ότι το βασικό ζητούμενο του καταναλωτή είναι η γεύση. Κατά την ίδια, «ο καταναλωτής έχει ανάγκη από γευστικό ψωμί, αφού άλλωστε και οι χρήσεις τού συσκευασμένου ψωμιού είναι πολλαπλές. Ζητούμενο είναι επίσης να καλύπτει την προτίμηση όσο το δυνατόν περισσότερων μελών τής οικογένειας, οπότε μιλάμε για ποικιλία. Ποικιλία στη γεύση και δυνατότητα να μπορούν να ταιριάζουν με γλυκούς και αλμυρούς συνδυασμούς. Η ποιότητα του προϊόντος είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον καταναλωτή. Εκλεκτές πρώτες ύλες, προϊόν χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, σωστή σύσταση του προϊόντος προκειμένου να μπορεί να διατηρηθεί αφράτο και μαλακό μέχρι τη λήξη του, φροντισμένη συσκευασία, εύχρηστη και πρακτική που να διευκολύνει στην αποθήκευσή του».
Οι καταναλωτές έχουν ανάγκη από προϊόντα που φέρουν παραδοσιακές αξίες. «Χτίζοντας σε αυτή την ανάγκη», μας αναφέρει η Μαρούσσα Πρέκα, «δημιουργήσαμε το “Χωριανό” Παπαδοπούλου, ένα χωριάτικο ψωμί σε φέτες με αγνά και εκλεκτά υλικά, φυσικό προζύμι, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, όσο πιο κοντά στις αξίες και τη γεύση του παραδοσιακού χωριάτικου ψωμιού. Σαφέστατα όλα τα ανωτέρω πρέπει να συνοδεύονται από σωστές τιμές, καθώς το εισόδημα του καταναλωτή είναι μειωμένο πλέον. Θεωρώ, λοιπόν, ότι μπαίνοντας η Ε.Ι.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ σε αυτή την κατηγορία με δύο νέες προτάσεις για τον καταναλωτή το “Χωριανό” και το “Γεύση2” (γεύση στο τετράγωνο), θα ανατρέψει την εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα».

Keywords
Αναζητήσεις
κρις κρις φετες ζωης με μαυρο σουσαμι
Τυχαία Θέματα