«Ξένιος Δίας»: «Ασφυξία» στους χώρους κράτησης

Του Χάρη Αποστολόπουλου

Η επιχείρηση «Ξένιος Δίας» της ΕΛ.ΑΣ. έχει στόχο το «ξεσκαρτάρισμα» του κέντρου της Αθήνας από τους παράνομους μετανάστες. Ωστόσο, παρά τις πολυάριθμες προσαγωγές και συλλήψεις που έχουν μέχρι στιγμής γίνει, καθώς και το ότι αδιαμφισβήτητα η εικόνα της πρωτεύουσας έχει ήδη βελτιωθεί, υπάρχουν φόβοι ότι οι θετικές συνέπειες δεν θα είναι μόνιμες.
Η ΕΛ.ΑΣ. πράγματι με τη «σκούπα» κάνει το καλύτερο

δυνατό για να «καθαριστεί» το Κέντρο. Αναμφίβολα, κάνοντας κανείς μια βόλτα σε περιοχές και δρόμους της πρωτεύουσας που άλλοτε ήταν απαγορευμένες λόγω της «γκετοποίησης» και της παντελούς έλλειψης του ελληνικού στοιχείου, θα διαπιστώσει πως η κατάσταση έχει αλλάξει, ίσως όχι ριζικά, αλλά τουλάχιστον ικανοποιητικά.
Ωστόσο, σε όσες προσαγωγές ή συλλήψεις και αν προβεί η ΕΛ.ΑΣ., το αποτέλεσμα είναι ατελέσφορο, γιατί απλά δεν υπάρχει χώρος για να μεταφερθούν οι μετανάστες. Τα κρατητήρια και το τμήμα Αλλοδαπών Αθηνών, ήδη «ασφυκτιούν» από την πληθώρα των κρατουμένων και για τους νέους συλληφθέντες δεν υπάρχει κάποιο μέρος προκειμένου να φιλοξενηθούν. Η συσσώρευση, όμως, των παράνομων μεταναστών στα κελιά και στα κρατητήρια δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα πολυάριθμα κύματα μεταναστών, αλλά και στο ότι η ταυτοποίηση και η αναγνώριση του εκάστοτε λαθρομετανάστη αποτελεί μια πολύ χρονοβόρο διαδικασία. Η συντριπτική τους πλειονότητα, σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 90%, δηλώνουν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας ψευδή στοιχεία, όσον αφορά την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση ή τον τόπο καταγωγής τους. Παράλληλα, πολλοί αρνούνται πεισματικά να συνεργαστούν ή δεν μπορεί να βρεθεί κανένας τρόπος επικοινωνίας εξαιτίας του ότι πολλοί δεν μιλούν καθόλου ελληνικά ή κάποια άλλη διαδεδομένη γλώσσα, με αποτέλεσμα η διαδικασία της ταυτοποίησης να δυσχεραίνεται έτι περαιτέρω και να θυμίζει μια τυπική γραφειοκρατική διαδικασία του ελληνικού Δημοσίου.

Φαύλος κύκλος

Ως αποτέλεσμα τούτων, ένα μεγάλο ποσοστό απ’ όσους συλλαμβάνονται απλά περισσεύουν και οι αστυνομικοί, μην έχοντας τι να τους κάνουν, τους αφήνουν ξανά ελεύθερους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο «Π» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «οι προσαχθέντες που συγκεντρώνονται από τους αστυνομικούς στα κέντρα κράτησης μεταναστών, στα κρατητήρια και στο τμήμα Αλλοδαπών Αθηνών και είναι περισσότεροι από τον αριθμό που μπορεί να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις, αφού ελεγχθούν για το αν είναι υπαίτιοι για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, στη συνέχεια μεταφέρονται από άντρες της ασφάλειας στη Σαρωνίδα, όπου και ελευθερώνονται, όπως κάνει το αφεντικό που θέλει να ξεφορτωθεί τον σκύλο του».
Στη συνέχεια, οι απελεύθεροι λαθρομετανάστες θα μπορέσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να επιστρέψουν στο κέντρο της Αθήνας, μια και δεν έχουν πού αλλού να πάνε, και θα περιμένουν την επόμενη επιχείρηση «σκούπα» που θα τους προσφέρει ένα ακόμα ταξίδι αναψυχής στη Σαρωνίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα