«Η Νύχτα των Δολοφόνων» στο Studio Μαυρομιχάλη‏

Επιμέλεια: Φωτεινή Παπαδάκη

To Studio Μαυρομιχάλη, γιορτάζοντας την Πέμπτη χρονιά λειτουργίας του, δίνει το βήμα στους απόφοιτους της Δραματικής Σχολής «Διομήδης Φωτιάδης», αλλά και στους μαθητές της σχολής για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Στα πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα παρουσιάζονται παράλληλα από το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου «Η Τελετή» του Παύλου Μάτεση και από τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου «Η νύχτα των δολοφόνων» του Κουβανού συγγραφέα, Χοσέ Τριάνα.

Επίσης, ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» και το Studio

Μαυρομιχάλη, θα συνεχίσουν για τρίτη χρονιά την παράσταση «Δύο Θεοί» του Λένου Χρηστίδη, αυτή τη φορά σε μικρή περιοδεία στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τα Γιάννενα στις 8, 9 και 10 Οκτωβρίου 2012, στα πλαίσια του φθινοπωρινού φεστιβάλ που διοργανώνει στην πόλη το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και την Πάτρα στις 12, 13 και 14 Οκτωβρίου στο Θέατρο «Λιθογραφείο».

Τρία παιδιά. Τρία παιδιά που θέλουν να ζήσουν ελεύθερα, ελεύθερα από τον αυταρχικό κόσμο των γονέων, ελεύθερα από τις υποχρεώσεις, ελεύθερα από την πίεση των ανθρώπων που τους έφεραν στον κόσμο.

Ο Λάλο, η Κούκα και η Μπέμπα είναι τρία αδέλφια που ονειρεύονται να απαλλαγούν από τους παντοδύναμους γονείς τους, ονειρεύονται να αποδυναμώσουν τους ανθρώπους που κυριαρχούν τη ζωή τους και να γίνουν οι ίδιοι κυρίαρχοι.

Είναι ένα παιχνίδι που παίζεται στη φαντασία των παιδιών, ένα παιχνίδι στο οποίο υποδύονται τους γονείς τους, τους δικαστές, τους αστυφύλακες και όλους όσους θα έσπευδαν να τους κατηγορήσουν σε περίπτωση που γινόταν το έγκλημα.

Ένα έγκλημα που δεν θα γίνει ποτέ, αλλά που θα ανακουφίσει τους ήρωές μας.

«Η Νύχτα των Δολοφόνων», είναι ένα έργο ιδιαίτερα επίκαιρο καθώς πραγματεύεται την αιώνια σύγκρουση του παλιού με το καινούριο, των παιδιών απέναντι στους γονείς τους, του αδύναμου απέναντι στο ισχυρό, του ατόμου απέναντι στην εξουσία.

Το έργο γράφτηκε το 1964, από τον Κουβανό συγγραφέα Χοσέ Τριάνα. Ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αβάνα το 1965 από την ομάδα «Teatro Estudio» σε σκηνοθεσία Vicente Revuelta και μετά μεταφράστηκε και παίχτηκε σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ο Χοσέ Τριάνα γεννήθηκε στο Καμαγουέη της Κούβας το 1931. Από το 1950 ταξιδεύει στην Ευρώπη. Θα παραμείνει στην Ισπανία όπου και αρχίζει το συγγραφικό του έργο, συνθέτοντας τα πρώτα του ποιήματα και γράφοντας τα πρώτα του θεατρικά έργα. Τον Ιανουάριο του 1959 ο Τριάνα επιστρέφει στην εξεγερμένη Κούβα για να υποστηρίξει την επανάσταση και τον επόμενο χρόνο ανεβαίνει στην Αβάνα το έργο του «Η Μήδεια στον καθρέφτη». Το 1965 βραβεύεται με το «Premio Casa de las Américas de Teatro» για το έργο «Η Νύχτα των δολοφόνων», έργο που του χαρίζει διεθνή αναγνώριση.

Πέρα από το δραματουργικό του έργο, έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, έχει γράψει σενάρια για το κινηματογράφο, συλλογές διηγημάτων και μυθιστορήματα.

Επίσης έχει παραδώσει μαθήματα δραματουργίας στο «Dartmouth College» και στο «Ollantay Center for Arts» κι έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήμια της Γαλλ

Keywords
Τυχαία Θέματα