Ποιος έχει πάρει τέσσερις αναβολές στράτευσης

Ο επιχειρηματίας Ματθαίος (ή Ματέο ή Μάκης) Παντζόπουλος, ο οποίος κατάγεται από τα Λειβάδια της Άνδρου, δεν έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, έχοντας μάλιστα κάνει χρήση τέσσερις φορές του δικαιώματος της αναβολής.
Το γεγονός αυτό είναι καραμπινάτο σκάνδαλο για τους λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω και, φυσικά, θα πρέπει να τύχει της προσοχής του εισαγγελέα της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.
Ο Παντζόπουλος γεννήθηκε το 1969 στο Λονδίνο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Δεν πήρε ποτέ βρετανική υπηκοότητα, πήγε σχολείο στου

Μωραΐτη και πέρασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί ήρθε και η πρώτη, καθ’ όλα νόμιμη, αναβολή στράτευσης εξαιτίας των σπουδών του. Οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και με καθυστέρηση διακόπηκε η αναβολή στράτευσης.
Ήδη, όμως, ο Ματέο είχε βρει τη λύση στο «εμπόδιο» της στρατιωτικής θητείας. Έκανε τα χαρτιά του στο στρατολογικό γραφείο που τον κάλεσε να καταταγεί στην Αεροπορία και, δηλώνοντας μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, κατόρθωσε σχετικά εύκολα να πάρει τη δεύτερη και όπως πίστευε οριστική αναβολή.
Παραμένοντας στη Νέα Υόρκη για περισσότερο από μια δεκαετία, ο Μ. Παντζόπουλος έμοιαζε να… ξεχνιέται από την πολιτεία ως προς την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων. Ακόμα και για τον ίδιο, το θέμα φαίνεται πως είχε κλείσει οριστικά.
Ο επιχειρηματίας παρέμεινε κάτοικος εξωτερικού μόνο στα χαρτιά, καθώς οι δραστηριότητές του τον έκαναν «μόνιμο κάτοικο» Άνδρου, εκτός από τρεις με τέσσερις μήνες τον χειμώνα, οπότε διαμένει στο σπίτι του στην Εκάλη. Φυσικά, ούτε λόγος για στράτευση, αφού για τη Στρατολογία ο Ματθαίος Παντζόπουλος παραμένει στο εξωτερικό, άσχετα αν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Ελλάδα!
Έπειτα από έρευνα του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου, το αστυνομικό τμήμα Εκάλης κάλεσε τον επιχειρηματία να παρουσιαστεί στην Τρίπολη, στο κέντρο κατάταξης της Πολεμικής Αεροπορίας! Η πρώτη ύστερα από χρόνια κλήση για κατάταξη στον Ματθαίο Παντζόπουλο προσδιορίστηκε για τις 14 Μαΐου του 2012.
Ο Μ. Παντζόπουλος, έπειτα από πολύωρες συναντήσεις με τους δικηγόρους του, παρουσιάστηκε στο στρατολογικό γραφείο λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ημερομηνία κατάταξής του και ζήτησε εκ νέου αναβολή!
Υπάρχει ένα «παραθυράκι» που τα τελευταία χρόνια δίνει τη δυνατότητα αναβολής στράτευσης, έστω και μόλις τριών μηνών, δίχως να απαιτούνται δεκάδες δικαιολογητικά και ακροάσεις από επιτροπές.
Είναι οι λεγόμενοι «κοινωνικοί λόγοι αναβολής στράτευσης», που προβλέπονται με νομοθετική διάταξη, με την οποία ο στρατεύσιμος μπορεί να ζητήσει την κατάταξή του ουσιαστικά με την επόμενη «σειρά», για να ολοκληρώσει την τακτοποίηση οικογενειακών, οικονομικών ή άλλων εκκρεμοτήτων, που όμως δεν στοιχειοθετούν αιτία οριστικής αναβολής ή απόλυσης.
Ο Ματέο, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε χρήση αυτής της διάταξης και κατόρθωσε να πάρει ακόμα μία αναβολή, η οποία όμως έληξε στις 27 Αυγούστου… Από τότε και μέχρι σήμερα κυκλοφορεί με το μαγιό του στις παραλίες της Άνδρου χωρίς να έχει παρουσιαστεί σε κάποιο στρατόπεδο όπως οφείλει.
Keywords
Αναζητήσεις
αναβολη για λογους σπουδων μετα την παρουσιαση στο κεν
Τυχαία Θέματα