Η Μέρκελ νίκησε, αλλά δεν κατέκτησε την αυτοδυναμία

Την πολυπόθητη νίκη κέρδισαν στις γερμανικές εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), συγκεντρώνοντας ποσοστό 41,5%, σύμφωνα με την προκαταρκτική καταμέτρηση των ψήφων στην Γερμανία. Τα επίσημα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Στη δεύτερη θέση ήρθαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με ποσοστό 25,7%, η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 8,6%, ενώ οι

Πράσινοι συγκέντρωσαν το 8,4% των ψήφων.

Εκτός Βουλής,

όπως είχε προβλεφθεί ήδη από τα πρώτα exit polls, έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που έλαβαν 4,8% και οι ευρωσκεπτικιστές της

Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι ωστόσο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς, μόλις οκτώ μήνες από την ίδρυσή τους, συγκέντρωσαν ποσοστό 4,7%.
Στο 73% η συμμετοχή

Η συμμετοχή ανήλθε στο 73% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, σε σύγκριση με το 70,8% το οποίο είχε καταγραφεί πριν από τέσσερα χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Το 2005 -όταν η Άγκελα Μέρκελ είχε γίνει για πρώτη φορά καγκελάριος- η συμμετοχή είχε ανέλθει στο 77,7%, ενώ το 2002, όταν είχαν κερδίσει οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε φτάσει το 79,1%.

Τα βλέμματα τώρα στον σχηματισμό κυβέρνησης

Δεδομένου ότι το κόμμα της κ. Μέρκελ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, αργότερα σήμερα έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη νέα Βουλή, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε, παράλληλα με την εκλογική διαδικασία, το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το 52% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Το 36% των ψηφοφόρων προτιμά συνεργασία CDU/CSU και Φιλελευθέρων (FDP), ενώ το 33% επιθυμεί κυβέρνηση SPD-Πρασίνων. Υπέρ του ενδεχομένου συνεργασίας CDU/CSU με τους Πράσινους τάχθηκε το 26%, ενώ έναν συνασπισμό SPD – Πρασίνων – Αριστεράς θα ήθελε να δει το 19%.

Θρίαμβος της Μέρκελ και στην εκλογική της περιφέρεια

Με 56,2%, ένα ποσοστό-ρεκόρ για την ίδια, εξελέγη η Άγγελα Μέρκελ και στην περιφέρειά της, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.

Αντίθετα το εκλογικό σύστημα, το οποίο προβλέπει μία ψήφο για τον εκπρόσωπο κάθε μίας από τις 299 περιφέρειες της χώρας και μια δεύτερη για το κόμμα προτίμησης, είχε ως αποτέλεσμα «μεγάλα ονόματα» της κεντρικής πολιτικής σκηνής να χρειαστούν την κομματική λίστα προκειμένου να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για την Μπούντεσταγκ.

Μεταξύ αυτών είναι ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ, η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγεν (CDU), ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ (CDU).

Την ίδια ώρα, το CDU απέκτησε για πρώτη φορά μουσουλμάνα βουλευτή, την Τζεμιλέ Γιουσούφ στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενώ ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Φίλιπ Ρέσλερ συγκέντρωσε στην εκλογική του περιφέρεια, το Ανόβερο, μόλις 2,6% των ψήφων.

Συγχαρητήρια Ρόμπεϊ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ συνεχάρη την κ. Μέρκελ για τη νίκη της, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «η Γερμανία και η νέα κυβέρνησή της θα συνεχίσει την προσπάθεια της και την συμβολή της στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης ειρηνικής κι ευημερούσας, στην υπηρεσία όλων των πολιτών».

«Προσβλέπω στη συνέχιση της στενής συνεργασίας μου με την Άγκελα Μέρκελ», πρόσθεσε ο κ. Ρόμπεϊ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα