Παγκόσμια Ημέρα Νερού

07:07 23/9/2013 - Πηγή: TNSite
Αφιερωμένη στο νερό είναι η σημερινή ημέρα, το πολυτιμότερο συστατικό της ζωής και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους, όπως σημειώνει ο ΟΗΕ, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τείνει πλέον να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά κυρίως της αλόγιστης χρήσης από τον άνθρωπο. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2013 ως το Παγκόσμιο Έτος για τη Συνεργασία για το Νερό.

Επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι

η κρίση του πόσιμου νερού χαρακτηρίζεται τόσο από τη συνεχιζόμενη μείωση της ποσότητας που διατίθεται, όσο και από την υποβάθμιση της ποιότητάς του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα 232 εκατομμύρια άνθρωποι από 26 χώρες του Τρίτου Κόσμου πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες σε νερό, και 18 χώρες στην Αφρική και στην Ασία απειλούνται άμεσα, καθώς βρίσκονται σε οριακή κατάσταση από άποψη υδατικών αποθεμάτων.

Μάλιστα, η UNICEF επισημαίνει ότι οι 1.800 από τους 2.000 θανάτους παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών που σημειώνονται καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο συνδέονται με το νερό και την υγιεινή.

Όσον αφορά στη χώρα μας, η Ελλάδα μπορεί να μην στερείται μέχρι στιγμής υδατικών πόρων, ωστόσο αγκάθι παραμένει η υδατική σπατάλη του κλάδου της γεωργίας, ο οποίος απορροφά το 86% των χρησιμοποιούμενων υδατικών πόρων, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται περίπου στο 24%.

Σύμφωνα με μελέτες του Ι.Γ.Μ.Ε. η χώρα μας παρουσιάζει υψηλότερο ποσοστό χρήσης νερού στην άρδευση από άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και συνεπώς θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για αποτελεσματικότερη εφαρμογή του αρδευτικού νερού στην Ελλάδα, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.Το ίδιο επισημαίνει και η οργάνωση Δίκτυο Μεσόγειος SOS σημειώνοντας πως η κατανάλωση του νερού μπορεί να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό, χωρίς να το στερηθεί η κοινωνία και χωρίς να απαιτούνται σημαντικές επιβαρύνσεις στις υποδομές.

Όπως σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ανάλογα με τις συνθήκες της κάθε περιοχής, ώστε να μην προτιμώνται οι υδροβόρες καλλιεργειες, η στροφή στη βιολογική γεωργία ώστε να αποφεύγεται η μόλυνση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων από νιτρικά και βιοκτόνα, η χρήση κατάλληλων τεχνολογιών ποτίσματος (χρονοδιακόπτες) και επαναχρησιμοποίησης νερού είναι από τα πρώτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Η οργάνωση τονίζει τη σημασία της άμεσης ανάπτυξης ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων ενώ παράλληλα σημειώνει πως η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και της δημόσιας διαχείρισης του νερού πρέπει να αποτελεί τον κυρίαρχο στόχο της κοινωνίας στην πολιτική για το νερό.

hprt

Keywords
Τυχαία Θέματα