Η Ελλάδα το μεγάλο «στοίχημα» της Μέρκελ εν όψει γερμανικών εκλογών

Η αναφορά στην Ελλάδα από την Ανγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας ήταν ταμπού. Την σιωπή έσπασε την Τρίτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας για τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, τον τόνο έδωσε ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, που είπε
ότι «μάλλον η κ. Μέρκελ φορά λάθος γυαλιά».

Το ζήτημα της Ελλάδας και το πως αυτό επηρεάζει άμεσα τις γερμανικές εκλογές είναι την Τετάρτη πρώτο θέμα τόσο στο Spiegel, όσο και στους Financial Times, που αναλύουν το γιατί «ο Σόιμπλε έσπασε το ταμπού για την Ελλάδα». Από κοντά και το Reuters που γράφει ότι η Μέρκελ φοβάται την αντίδραση των ψηφοφόρων της αν πει την αλήθεια για την Ελλάδα.

Κι όλα αυτά την ώρα που σήμερα Τετάρτη φτάνει σε ένα ταξίδι αστραπή στην Ελλάδα το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Ασμουσεν.

Financial Times: Ο Σόιμπλε έσπασε το ταμπού για την Ελλάδα

To πολιτικά τοξικό θέμα της χρηματοδοτικής στήριξης στην Ελλάδα ήρθε και επισήμως στο προσκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας της Γερμανίας, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι η Αθήνα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

Η προσπάθεια του Πέερ Στάινμπρουκ, του αουτσάιντερ που ελπίζει να ανατρέψει την Μέρκελ, στρέφει πια τους προβολείς στην Ελλάδα μετά την σιωπή της κυβέρνησης για το θέμα. Φαίνεται πια πως χαλάρωσε και η γλώσσα του κ. Σόιμπλε.

Ο ανεπίσημος όρκος σιωπής από Γερμανούς πολιτικούς για το πως θα γεφυρωθεί το χάσμα έχει επίσης παρατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό από άλλους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας.

«Ο Σόιμπλε έχει πραγματικά αφήσει τώρα τη γάτα έξω από την τσάντα», δήλωσε ο Κάρστεν Σνάιντερ, εκπρόσωπος του SPD.

Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, αγνοώντας έτσι την προειδοποίηση του ΔΝΤ, που στο τέλος του Ιουλίου είπε ότι πρέπει να γίνει κούρεμα για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης των 11 δισ. Ευρώ. Φαίνεται πως ο υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να προστατεύσει την κ. Μέρκελ από την καταγγελία του κ. Στάινμπρουκ ότι η κυβέρνηση κρύβει την αλήθεια για την Ελλάδα και την κρίση της ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα άλλο πρόγραμμα βοήθειας. Η κ. Μέρκελ ρίχνει στάχτη στα μάτια μας, για τρία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουμε μια ένωση μεταβιβάσεων, ενώ στην πραγματικότητα το κάνουμε», δήλωσε ο Στάινμπρουκ.

Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει δύο βασικές μεταρρυθμίσεις πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε επιστρέφει στην Αθήνα η Τρόικα».

Spiegel: O Σρέντερ καθιστά την Ελλάδα κυρίαρχο θέμα των γερμανικών εκλογών

«Η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα υποχωρήσει εύκολα, αν και στην πρώτη προεκλογική του εμφάνιση ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έδειξε και πάλι ηγέτης.

Ο μαυρισμένος Σρέντερ πήγε να μιλήσει στην Lippe Detmold μαζί με τον Πέερ Στάινμπρου και στο στάδιο βρίσκονταν 4.500 άνθρωποι. «Είμαστε πολλοί», είπε, «ίσως επειδή η είσοδος είναι ελεύθερη».

Ο Σρέντερ καλείται να δώσει ώθηση στους συντρόφους του για να ξεκινήσει η επιστροφή. Είναι η πρώτη από μια σειρά εμφανίσεων, και παρότι ο Σρέντερ είναι καιρό έξω από την πολιτική κι έχει σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί από την καθημερινή διαφωνία του κόμματος, εξακολουθεί να αγαπά τη συγκίνηση της πολιτικής αρένας.

Μιλάει μόνο λίγα λεπτά. «Πρόσεχε», αναφωνεί «υπάρχουν ακόμα τέσσερις εβδομάδες». Ο Σρέντερ είπε πρόσφατα ότι δεν βλέπω νέα δέσμη ενισχύσεων για την Ελλάδα. «Μπορεί να φορά λάθος γυαλιά», είπε για την Μέρκελ και συνέχισε: «Με καμία συγκάλυψη και απόκρυψη δεν θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού. Πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο ψέμα».

Ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης, κατηγορεί την διάδοχό του. Αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο μεταξύ πρυτάνεων.

Το Σαββατοκύριακο, οι Σοσιαλδημοκράτες γιόρτασαν τα 150ά τους γενέθλια. Και φαίνονταν όλα καλά».

Reuters: Η Μέρκελ φοβάται γι’ αυτό σιωπά για την Ελλάδα

Και το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων αναλύει ότι η μη αναφορά της Ανγκελα Μέρκελ στο ελληνικό ζήτημα καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, μαρτυρά τον φόβο της ότι οι ψηφοφόροι θα της γυρίσουν την πλάτη αν συνειδητοποιήσουν ότι ενδέχεται να πληγούν από τους χειρισμούς της καγκελαρίου στην ελληνική κρίση , αλλά και στην κρίση του ευρώ γενικότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα