Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Ολοκληρώθηκε, μετά από σχεδόν τρεις ώρες, η κρίσιμη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα,

χωρίς όμως να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, μετακυλίοντας τη λήψη τους για την επόμενη συνάντηση των τριών, την επόμενη εβδομάδα.

Οι συζητήσεις έγιναν στον απόηχο των χθεσινών αρνητικών νέων που μετέφερε νωρίτερα στο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, ότι η τρόικα επιμένει μισθωτοί, συνταξιούχοι και πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες να σηκώσουν το βάρος των 8,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτά το 1-1,5 δισ. ευρώ από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 χρόνια στα 67.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, άσκησε σφοδρή κριτική κατά των στελεχών της τρόικας σημειώνοντας πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και πως ακόμη τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί και τα τελικά μέτρα θα οριστικοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα. Επίσης ανέφερε ότι η τρόικα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τα μέτρα αφορούν την κοινωνία και δεν είναι μόνο αριθμοί. Σημαντικό είναι ότι, αν και ρωτήθηκε πολλές φορές αν υπάρχει πρόβλημα συνοχής στην κυβέρνηση, δεν απάντησε.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίστηκε πολύ μετρημένος στις δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρότι υπάρχει πρόβλημα στη συνοχή των κυβερνητικών εταίρων, αναφέροντας ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και πως «κάνουμε ότι καλύτερο δυνατό για να ελαχιστοποιήσουμε το κοινωνικό κόστος» και πρόσθεσε πως είναι : «Πολύ δύσκολη η διαπραγμάτευση. Προσπαθούμε η τρόικα να δεχθεί τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα» και πως «Παραμένει ακόμα ένα κομμάτι ανοικτό που αφορά κυρίως στον εκσυγχρονισμό του Κράτους.»

Keywords
Τυχαία Θέματα