Γιανουκόβιτς: Θα επιστρέψω στην Ουκρανία

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς νότια της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής έχει δηλώσει – μεταξύ άλλων – ότι δεν πρόδωσε τη χώρα και ότι θα επιστρέψει στην Ουκρανία όταν διασφαλιστεί η ασφάλεια αυτού και της οικογένειάς του. Υποστήριξε ότι «η Ουκρανία είναι στα χέρια «νεαρών νεοφασιστών».

Διαβάστε τι έχει πει μέχρι στιγμής ο φυγάς πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας.

-«Ντρέπομαι. Θέλω να πω συγνώμη στους Ουκρανούς. Λυπάμαι γιατί δεν είχα αρκετή δύναμη για να διατηρήσω τη σταθερότητα»

- «Δεν απαίτησα στρατιωτική παρουσία. Θέλω η Ουκρανία να παραμείνει ενωμένη. Θα επιστρέψω στην

Ουκρανία, όταν διασφαλιστεί η ασφάλεια της οικογένειάς μου και της δικής μου .

- Με φυγάδευσαν πατριώτες αξιωματικοί. Όταν θα έχω την ευκαιρία και όταν μπορεί ο Πούτιν, θα συναντηθώ με τον Πούτιν.

- Εξαπάτησαν τον ουκρανικό λαό και αυτή είναι η κατάσταση και θέλω απάντηση για αυτούς που υπέγραψαν την συμφωνία. Δεν έχω επαφή με αυτούς. Δεν υπάρχει προθυμία από κανέναν να επικοινωνήσει μαζί μου.

- Δεν επικρίνω τους διαδηλωτές. Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν και οικογένειές αναγκάστηκαν να πάρουν αποφάσεις. Απείλησαν με όπλα για να πάρουν αυτές τις αποφάσεις. Θα προσευχηθώ να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια στην Ουκρανία. Ζητώ συγνώμη που επιβράβευσα αστυνομικούς που πληγώθηκαν στις διαδηλώσεις στο Κίεβο.

- Η κατάσταση αποσταθεροποίησε την χώρα. Θέλαμε να προχωρήσουμε σε μέτρα για την οικονομία της χώρας.

Θέλαμε να φέρουμε την ευημερία. Πληρώσαμε τις συντάξεις και τους μισθούς και να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Για όσα έγιναν εκείνοι είναι υπεύθυνοι. Είχαμε την μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη στο κοινοβούλιο.

- Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με την αντιπολίτευση, σε αυτούς αποδίδεται η ευθύνη.

- Η Δύση πρέπει να πάρει την ευθύνη όσων έγιναν. Οι υπ. Εξωτερικών στο Κίεβο.

- Για την αποφυλάκιση της Τιμοσένκο, είπε:« Ζητώ συγνώμη για τους νεκρούς στις διαδηλώσεις. Ζητώ συγνώμη και για την Τιμοσένκο. Στη φυλακή ήταν σε γενικές γραμμές σε καλή κατάσταση. Δεν έχω τίποτα προσωπικό με την Τιμοσένκο . Πρέπει να εξετάσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες απελευθερώθηκε.

-Πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Ποτέ δεν έδωσα εντολή να ανοίξει πυρά κατά των διαδηλωτών. Σε καμία εξουσία δεν αξίζει να πέσει ότι μία σταγόνα αίματος. Ποτέ δεν θα μας συγχωρέσουν για το αίμα που χύθηκε.

-Η σχέση μου με τον Πούτιν είναι οι οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία. Η κυβέρνησή μου είχε προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις οικονομική συμφωνία με την Ρωσία και την ΕΕ αλλά δεν προλάβαμε.

-Παραμένω νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν μπορεί να παραμένει στο πλάι καθώς η Ουκρανία είναι ο γείτονάς της. Ενδιαφέρεται για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Δεν αποδέχομαι καμία δήλωση για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

-Πληρώνω 3.2δις για το σπίτι που έχω. Τα υπόλοιπα δεν μου ανήκουν. Το σπίτι δεν ανήκει στο κράτος. Θα προχωρήσουμε δικαστικά. Είμαι δημόσιο πρόσωπο για αυτό ασχολούνται μαζί μου.

-Στους πολιτικούς του Κιέβου τους συμβουλεύω να σκεφτούν δύο φορές πριν προχωρήσουν σε πράξεις. Ο ουκρανικός λαός δεν θα σας συγχωρέσει ούτε θα σας ξεχάσει. Αφήστε τις αιματοχυσίες. Σε αυτούς που είναι στην εξουσία απαιτώ να εγκαταλείψουν τη θέση τους. Δεν αντιμετωπίζουν το λαό ως ανθρώπους.

-Δεν θα λάβω μέρος στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας γιατί η παρούσα κυβέρνηση είναι παράνομη».

The post Γιανουκόβιτς: Θα επιστρέψω στην Ουκρανία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα