Γαβράς: «θα τα βγάλουμε πέρα για άλλη μια φορά»

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης Ημέρας Γαλλοφωνίας, που φιλοξένησε το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε η πανελλήνια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Κώστα Γαβρά «Capital», στο Ολύμπιον, παρουσία του σκηνοθέτη.

Ο σκηνοθέτης έκανε κάποια σχόλια μετά το τέλος της προβολής, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την ταινία

« Ήθελα να κάνω ένα φιλμ για το χρήμα και το ρόλο που

παίζει στην κοινωνία μας. Ο κινηματογράφος δεν μπορεί να αλλάξει τελείως την κοινωνία, αλλά μπορεί να κάνει πολλά. Από τότε που γεννήθηκε, πάνε 117 χρόνια, άλλαξε πολλά πράγματα στην κοινωνία. Αυτός είναι ο ρόλος του.

Στο τέλος μιας ταινίας μπορεί να φύγετε γελαστοί, μπορεί να φύγετε λυπημένοι ή ενοχλημένοι. Εγώ προσπάθησα να κάνω μια ταινία από την οποία να βγείτε ενοχλημένοι. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Υπάρχει μια πολύ ωραία ταινία που λέγεται Γουόλ Στριτ. Μετά την ταινία, βγήκαμε όλοι έξω ευχαριστημένοι γιατί στο τέλος ο άνθρωπος της Γουόλ Στριτ τιμωρήθηκε και ο συνδικαλιστής ήταν ο καλός της υπόθεσης, κάτι που είναι εντελώς ψεύτικο. Νομίζω ότι ο κινηματογράφος έχει πολλούς ρόλους να παίξει στη ζωή. Εγώ με αυτό το φιλμ προσπάθησα να βγείτε ενοχλημένοι και ίσως να σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για το θέμα της ταινίας».

Όταν ζητήθηκε από τον Κώστα  Γαβρά να κάνει μια πρόβλεψη για  το πού θα καταλήξει αυτός ο  ακήρυχτος οικονομικός πόλεμος, θύμα του οποίου είναι και η  Ελλάδα, ο σκηνοθέτης σχολίασε: «Όπως  όλοι οι πόλεμοι, έτσι και αυτός θα τελειώσει. Το ερώτημα είναι γιατί δεν τελειώνει πριν καν αρχίσει, χωρίς να έχουμε θύματα… Όσον αφορά στην Ελλάδα, έχουμε περάσει τόσα χρόνια τόσες καταστροφές, τόσες κακές στιγμές και ξαναβγήκαμε πάντα Έλληνες και συνεχίζουμε. Περάσαμε κατοχή, εμφύλιο πόλεμο… Δεν ξέρω πόσο θα βαστήξει όλο αυτό, ξέρω πως πολλοί άνθρωποι υποφέρουν, αλλά είμαι σίγουρος θα τα βγάλουμε πέρα για ακόμη μια φορά».

Η ταινία εντάσσεται στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του Φεστιβάλ.

Πηγή: www.protothema.grTweet

Keywords
Τυχαία Θέματα