Γ. Στουρνάρας: Δεν μειώνεται ο ΕΦΚ – Ο κόσμος να κάνει χρήση του επιδόματος θέρμανσης

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για το ζήτημα της αιθαλομίχλης, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, χωρίς ωστόσο να αφήνεται ανοικτό κανένα κανένα ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο

πετρέλαιο θέρμανσης.

Έπειτα από τη σύσκεψη ακολούθησε συνέντευξη Τύπου

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε έπειτα από τη σύσκεψη, ο Γ. Στουρνάρας χαρακτήρισε επιτυχημένο το μέτρο της εξίσωσης των ΕΦΚ στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης και εξήγησε αναλυτικά σε ποιους παράγοντες οφείλεται η μειωμένη κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, εξαιτίας της οποίας καταγράφεται υστέρηση εσόδων.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επαναφοράς της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, εξηγώντας πως μείωση του ΕΦΚ σημαίνει ότι ανοίγουμε ξανά παράθυρο στο λαθρεμπόριο και επιδοτούμε τους πάντες ανεξαρτήτως εισοδήματος, ακόμη και αυτούς που π.χ. θέλουν να θερμαίνουν τις πισίνες τους.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η απόκλιση των καθαρών εσόδων από τον φόρο στο πετρέλαιο είναι 5% και οφείλεται κυρίως στην υψηλή αποθεματοποίηση που έγινε το 2012 εν όψει της αύξησης της τιμής του και στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες.

Επίσης, υπενθύμισε ότι σήμερα υπάρχει διαθέσιμο επίδομα θέρμανσης, το οποίο ο κόσμος πρέπει να χρησιμοποιήσει, καθώς παραμένουν αδιάθετα περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι υπάρχει η δυνατότητα για την προληπτική ενεργοποίηση διατάξεων, που επιτρέπουν τη χορήγηση δωρεάν ρεύματος στους πολίτες που κάνουν χρήση του κοινωνικού τιμολογίου, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την αιθαλομίχλη.

Ο κ. Μανιάτης εξήγησε ότι η ευθύνη για την ειδοποίηση της ΔΕΗ, προκειμένου να μην χρεώνει τους καταναλωτές – χρήστες του κοινωνικού τιμολογίου, τις ημέρες που η συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια, ανήκει στους κατά τόπους περιφερειάρχες.

Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες να στραφούν στην καθαρή ενέργεια και τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.

Άλλωστε, ο κ. Μανιάτης υπενθύμισε ότι 2.000.000 άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα μπορούν να επωφεληθούν της δωρεάν παροχής ρεύματος, τις ημέρες που είναι έντονο το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αφού χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχημένο το μέτρο της εξίσωσης φόρων στα καύσιμα, σχολίασε πως, όσοι ζητούν τη μείωση του ΕΦΚ, ευνοούν τους λαθρεμπόρους πετρελαίου.

The post Γ. Στουρνάρας: Δεν μειώνεται ο ΕΦΚ – Ο κόσμος να κάνει χρήση του επιδόματος θέρμανσης appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα