Χουάν Κάρλος: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με την Καταλονία

Μήνυμα-απάντηση στο εμπάργκο που επέβαλε η Καταλονία στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, έστειλε ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, το βράδυ της Τρίτης. Η κυβέρνηση της Καταλονίας έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.

«Στην Ισπανία χωράμε όλοι» τόνισε ο Χουάν Κάρλος σε μήνυμά του που δεν μεταδόθηκε στη δημόσια τηλεόραση της Καταλονίας, για πρώτη φορά στα 30 χρόνια λειτουργίας

της. Μάλιστα υπογράμμισε την ανάγκη «επικαιροποίησης των συμφωνιών συνύπαρξης».

Ακόμη, ο 76χρονος Χουάν Κάρλος έκανε λόγο για το ενδεχόμενο συνταγματικών αλλαγών, «για να κατανοήσουμε τους λόγους του διπλανού μας και για να κάνουμε το διάλογο το μέσο επίλυσης των συλλογικών προβλημάτων».

Ως προς το Σύνταγμα του 1978, το οποίο εγκρίθηκε από τον ισπανικό λαό με δημοψήφισμα, επεσήμανε: «Μας έδωσε την μακρότερη περίοδο ελευθερίας, συνύπαρξης και ευημερίας στην ιστορία μας. Οφείλουμε να το κρατάμε ζωντανό, γιατί ορισμένες φορές το αγνοούμε ή το ξεχνάμε, ιδίως όταν περνάμε από φάσεις παρακμής της κοινωνίας μας ή των θεσμών μας».

Επιπλέον, για τις φήμες που τον θέλουν να παραιτηθεί ανέφερε ότι θα παραμείνει στο θρόνο, «δίνοντας το παράδειγμα της διαφάνειας που απαιτεί η κοινωνία μας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομική κρίση της Ισπανίας, που διαρκεί έξι χρόνια, αναπτέρωσε τη θέληση για ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας των 7,6 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία αποτελεί παραδοσιακά τον οικονομικό κινητήρα της χώρας. Πολλοί Καταλανοί πιστεύουν πως η Καταλονία θα τα είχε καταφέρει καλύτερα στην κρίση αν δεν ήταν αναγκασμένη να μεταβιβάζει μέρος των φορολογικών εσόδων της προς φτωχότερες περιφέρειες.

O πρόεδρος της τοπικής περιφερειακής κυβέρνησης, Αρτούρ Μας, είχε αναφέρει παλιότερα στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE: «Όσον αφορά τον πληθυσμό, θα ήμασταν εντός του μέσου όρου, σχεδόν οι μισές χώρες της ΕΕ είναι μικρότερες πληθυσμιακά σε σχέση με την Καταλονία». Συμπλήρωσε: «Αν η Καταλονία είχε το κράτος της, σήμερα θα ήταν, με τη δημιουργία του πλούτου ανά κάτοικο, η έβδομη χώρα της ΕΕ: υπάρχουν 27 χώρες, θα ήμασταν η έβδομη». «Μεταξύ των εδαφών, θα ήμασταν ανάμεσα στα μικρά, το 22ο ή το 23ο», συνέχισε.

Επιλέον, ο ίδιος επεσήμανε: «Μπορούμε να υπερασπιστούμε την περιφέρειά μας, θα καταβάλουμε ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού μας ελλείμματος στο ισπανικό κράτος, καθώς 16 δισεκατομμύρια ευρώ παράγονται ετησίως στην Καταλονία, τα οποία φεύγουν από την Καταλονία και δεν ξαναγυρνούν».

Η Καταλονία είναι η ισπανική περιφέρεια με το μεγαλύτερο χρέος, 22% του ΑΕΠ της, με χρόνιο δημοσιονομικό έλλειμμα, και ζητά από τη Μαδρίτη ένα «δημοσιονομικό σύμφωνο» που θα επιτρέπει στην τοπική κυβέρνηση την απευθείας συλλογή των φόρων. Παρόμοιο καθεστώς υπάρχει ήδη στη χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα, δύο περιφέρειες που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι το πιο υψηλό.

Ως προς το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπά, είχε δηλώσει: «Το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό και δεν θα διεξαχθεί. Η απόφαση των κομμάτων της Καταλονίας είναι τελείως αντίθετη με το Σύνταγμα και το νόμο».

Υπέρ της ενότητας τάχθηκε και ο Βαν Ρομπάι, που προέρχεται από το Βέλγιο, μια χώρα που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, λόγω των αποσχιστικών τάσεων των Φλαμανδών. «Η διατήρηση της ενότητας απαιτεί προσπάθεια αλλά αξίζει. Καθ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας μου τάσσομαι εναντίον των αποσχιστικών κινημάτων στη δική μου χώρα και κατ’ επέκταση σε άλλες χώρες», τόνισε ο Ευρωπαίους αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το 46% των Καταλανών τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ το 42% επιθυμεί την παραμονή στην Ισπανία.

The post Χουάν Κάρλος: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με την Καταλονία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα