«Φόβοι» ότι θα καταντήσουν Δεξιά στην προσπάθεια να κυβερνήσουν

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Έντονες διαφωνίες έχουν ξεσπάσει μεταξύ των «συνιστωσών» του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα τώρα που ξεκίνησε η πορεία προς την οργάνωσή του σε ενιαίο κόμμα, όπως πρόσφατα το διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας ιδρυτικό συνέδριο για τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ως άκρως επικίνδυνο

«εγχείρημα» τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα.
Αυτό το «εγχείρημα», όμως, έχει ήδη δημιουργήσει αντιπαραθέσεις στις εσωκομματικές «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ, από τις οποίες μπορούμε να ξεχωρίσουμε την έντονη διαφωνία της ΚΕΔΑ, της συνιστώσας δηλαδή που δημιουργήθηκε από ένα τμήμα συνδικαλιστών, με επικεφαλής τον Γιάννη Θεωνά, που «αποσχίστηκε» το 1995 από το ΚΚΕ και λίγο αργότερα εντάχθηκε στον ΣΥΝ.
Από την άλλη, τη διαφωνία τους, καθώς και τον προβληματισμό τους για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζουν και οι «Ενεργοί Πολίτες» του Μανώλη Γλέζου, καθώς θεωρούν ότι στην προσπάθεια για την πραγματοποίηση της προοπτικής «να γίνουμε σύντομα κυβέρνηση, κινδυνεύουμε να γίνουμε Δεξιά».
Εξάλλου, έντονος προβληματισμός υπάρχει ήδη και στη βάση της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ), η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες σε αριθμό μελών «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Διεθνιστικής Ελληνικής Αριστεράς (ΔΕΑ), στην οποία ηγείται ο Αντώνης Νταβανέλος, μιας ολιγομελούς μεν «συνιστώσας» κυρίως «τροτσκιστών», που, όμως, μπορεί να δημιουργήσει και «ζυμώσεις» και εσωκομματικά «προβλήματα».
Και όλα αυτά θεωρούν οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι οργανωτικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, αν και οι διαφωνούντες θεωρούν πως πρόκειται για προβλήματα καθαρά ιδεολογικής ταυτότητας. Έτσι, την ώρα που ορισμένα δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται από την αντιπολιτευτική τακτική που έχει σχεδιάσει να ακολουθήσει, εντός και εκτός Βουλής, ιδιαίτερα μετά από την πρόταση νόμου για την επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, καθημερινά δημιουργούνται «εμπόδια» από «συνιστώσες» που πρέπει να αποτραπούν στην πορεία που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη μετεξέλιξή του.

Οι αντίπαλοι
Όπως σας είχαμε από καιρό τώρα επισημάνει, υπήρξε ήδη έντονο παρασκήνιο για το θέμα αυτό, ακόμη και πριν τις εκλογές του Ιουνίου, καθώς όλα «παίζονται» για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα στον «αγώνα δρόμου» κατάληψης του χώρου της Κεντροαριστεράς, ιδιαίτερα που η δυναμική της ΔΗΜΑΡ, με τις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη, λειτουργούσε σαν «κόκκινο πανί» στο ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Και αν η ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη, πρώτη άνοιξε τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση, το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου έκανε το… demurrage και ξεκίνησε ήδη τις διεργασίες για τη διαμόρφωση μιας νέας πορείας στην υλοποίηση μιας νέας προοπτικής αλλαγών στο εσωκομματικό του περιβάλλον, προκειμένου να καλύψει το «κενό» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο και θεωρείται αρκετά μεγάλο.
Αυτές τις διεργασίες προσπαθεί να προλάβει και ο Αλέξης Τσίπρας προτάσσοντας την ανάγκη μετεξέλ

Keywords
Τυχαία Θέματα