Συμπόρευση και συνεργασία με προοδευτικές δυνάμεις

Άρθρο του Δημ. Καρύδη, Μέλος Γραμ. Οργανωτικού ΠΑΣΟΚ

Δώσαμε μια πολύ δύσκολη μάχη κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες τους προηγούμενους τρεις μήνες, η οποία σφραγίστηκε από τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου.
Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε πολύ βαριά τις λανθασμένες επιλογές και αποφάσεις του, αλλά και την αδυναμία του να προχωρήσει σε αναγκαίες

μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές για το καλό της χώρας και του ελληνικού λαού.
Εκατομμύρια ψηφοφόροι μας, μας γύρισαν την πλάτη, ιδίως οι νέοι άνθρωποι και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ από το 44% στο 12,3% είναι πρωτοφανής. Ταυτίζεται με το μέγεθος της κρίσης, τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις της σε κοινωνικό, πολιτικό και ηθικό επίπεδο. Ταυτίζεται με τα άδικα και οριζόντια μέτρα, την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης, την ανασφάλεια και τον φόβο για το αύριο, το πελατειακό σύστημα και το αντιπαραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Μέσα από τις εκλογικές αναμετρήσεις βγήκαν πολλά ακόμη χρήσιμα συμπεράσματα. Οι δυνάμεις που αποθέωσαν τον λαϊκισμό, τον συντεχνιασμό, τον κυβερνητισμό και το βόλεμα στην αγκαλιά της εξουσίας ήταν όχι μόνο οι πρώτες που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτές που λειτούργησαν εκδικητικά απέναντί του τρέχοντας να προλάβουν το επόμενο τρένο της εξουσίας.
Είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Στην οικονομία, την κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και το κράτος απαιτούνται συγκλονιστικές αλλαγές. Απέναντι στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία πρέπει να αντιτάξουμε την υπεύθυνη και σοβαρή πορεία της χώρας. Να αλλάξουμε με επιμονή και δυναμικό τρόπο όλες τις κοινωνικά άδικες, αρνητικές και αδιέξοδες πλευρές των συμφωνιών, μένοντας σταθερά προσηλωμένοι στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και την παραμονή της στο ευρώ, συμμετέχοντας ταυτόχρονα ενεργά στη μεταβολή των ευρωπαϊκών συσχετισμών προς μια προοδευτική, σοσιαλιστική κατεύθυνση.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ανάγκη να χαράξει άμεσα μια γραμμή συμπόρευσης και ισχυρής συνεργασίας με δυνάμεις που πιστεύουν σε ένα σύγχρονο, σοσιαλιστικό, ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όπως η ΔΗΜΑΡ. Να συμβάλει στη δημιουργία ενός τρίτου πόλου απέναντι στην οπισθοδρομική Δεξιά και τη λαϊκιστική και δημαγωγική Αριστερά. Εδώ βρίσκεται το παρόν και το μέλλον του.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παράσχει τη στήριξή του για να κυβερνηθεί ο τόπος, αλλά μέχρι εκεί. Να αποτοξινωθεί από τη συμμετοχή του σε κυβερνήσεις και να απογαλακτιστεί από τον κυβερνητισμό στο κράτος. Να διατηρήσει αναφαίρετο το δικαίωμά του να ελέγχει και να ασκεί σκληρή κριτική στις κυβερνητικές επιλογές και αποφάσεις.
Το επόμενο βήμα είναι το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει συθέμελα. Να μη μείνει τίποτα όρθιο, να ανασυσταθεί εκ βάθρων και να αυτοοργανωθεί. Με εσωτερικό δημοψήφισμα, τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και φίλοι του κινήματος να σφραγίσουν τη νέα φυσιογνωμία και την πολιτική του ταυτότητα ενόψει του συντακτικού του συνεδρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα