Ευρασιατική Ένωση και Ευρώπη

Του Ηλία Δ. Καλλιώρα

Πέραν της Δύσης, το συμφέρον της Ευρώπης είναι γεωστρατηγικά συνδεδεμένο και με τη Ρωσία. Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ-Ρωσίας (4 Ιουνίου) κατέδειξε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει μια περαιτέρω στρατηγική συνεργασία με την Ευρασιατική Ένωση. Με άλλα λόγια, η Γηραιά Ήπειρος μπορεί και πρέπει να ανέβει σε ένα νεότερο επίπεδο σχέσεων συνεργασίας με τη Ρωσία και τους νέους εταίρους

της. Η ιδέα της ίδρυσης και της επανεκκίνησης της Ευρασιατικής Ένωσης ανήκει στον κ. Πούτιν. Ήταν ο ίδιος που πρώτος μίλησε για τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου, από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρασιατική Ένωση αποτελούν πλέον δύο παράλληλους δρόμους, δύο παράλληλες διαδικασίες. Πρέπει, όμως, να γίνουν, κατά τη γνώμη μου, και συμπληρωματικές. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η έως τότε διπολική ισορροπία (με τις ΗΠΑ) χάθηκε και πολλά πράγματα άλλαξαν στον κόσμο μας. Η μετέπειτα σχεδόν μονοκρατορία των ΗΠΑ έφερε μάλλον πολύ περισσότερα προβλήματα για τον πλανήτη μας, ακόμη και για αυτή την ίδια την Αμερική. Το κάποτε χρέος της, λόγου χάρη, έγινε «διπλό χρέος». Το τίμημα της παγκόσμιας μονοκρατορίας ήταν και είναι δυσθεώρητο, ασήκωτο.
Σας θυμίζω ότι από τον Δεκέμβριο του 2011, Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν θέσπισαν έκτοτε επισήμως έναν δικό τους «Κοινό Οικονομικό Χώρο», την Ευρασιατική Ένωση. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρόεδρος Πούτιν, σε σχετικό άρθρο του στην εφημερίδα «Ιζβέστια», πρότεινε τη δημιουργία μιας «Ευρασιατικής Ένωσης», με πρώην χώρες της ΕΣΣΔ. Τότε, στο εν λόγω άρθρο του, ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η ιδέα δεν είναι να αναβιώσουμε τη Σοβιετική Ένωση με μια άλλη μορφή», αλλά «έχουμε έναν πιο φιλόδοξο στόχο: να πάμε σε άλλο επίπεδο, μεγαλύτερης ενσωμάτωσης: προς μια Ευρασιατική Ένωση».
Εκτός τούτων, υπάρχει επιπροσθέτως και η νεότερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που υπεγράφη πρόσφατα από οκτώ συνολικά χώρες (επιπλέον περιλαμβάνονται: Αρμενία, Μολδαβία, Ουκρανία, Κιργιστάν και Τατζικιστάν). Η σημερινή Ευρασιατική Ένωση έχει πληθυσμό περίπου 170 εκατ. ανθρώπων, είναι η τρίτη οικονομία του κόσμου, έχει «ενδοενωσιακές» εμπορικές συναλλαγές που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, οι συναλλαγές μεταξύ τους αυξήθηκαν κατά 48% το πρώτο εξάμηνο του 2011, έχει ΑΕΠ 2 τρισ. δολάρια και έκταση πάνω από 20 εκατ. τετρ. χλμ. (1/6 της επιφάνειας της Γης). Ομοίως, είναι η πρώτη παγκόσμια δύναμη σε ενεργειακά αποθέματα, ενώ ο πρωθυπουργός Μεντβέντεβ (στο τελευταίο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης) έκανε λόγο για την εισαγωγή ενιαίου νομίσματος στην Ευρασιατική Ένωση.
Ο πρόεδρος Πούτιν, κατά την τελευταία Σύνοδο κορυφής Ρωσίας και ΕΕ (στην Ρωσία), είπε επί λέξει τα εξής: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η θέσπιση Τελωνειακής Ένωσης, του Κοινού Οικονομικού Χώρου και μελλοντικά, πιθανώς, της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, είναι πλήρως συμβατές με τα καθήκοντα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ». Γίνεται προφανές ότι η παλιά ΕΣΣΔ αλλάζει άρδην, μέρα με τη μέρα
Keywords
Τυχαία Θέματα