Ευνοϊκά σενάρια για το μέλλον της αγορά γάλακτος

Ευνοϊκές εμφανίζονται οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης. Αυτό αναφέρεται στις «Προοπτικές για τις αγροτικές αγορές και τα εισοδήματα στην ΕΕ την περίοδο 2012-2022», που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, και η διαρκώς αυξανόμενη προτίμηση για τα γαλακτοκομικά προϊόντα αναμένεται να είναι οι κύριοι παράγοντες που θα τροφοδοτήσουν τις εξαγωγές της ΕΕ και τη διατήρηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων

του κλάδου γαλακτοκομικών. Την καλύτερη επίδοση στον τομέα των εξαγωγών φαίνεται πως θα σημειώσει το τυρί και το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, των οποίων οι εξαγωγές κατά την περίοδο που εξετάζεται, αναμένονται διπλασιαστούν και να τριπλασιαστούν αντίστοιχα.

Η παραγωγή γάλακτος προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται από το 2012 και μετά, αν και με μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης. Η συνολική παραγωγή της ΕΕ θα παραμείνει κάτω από το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, εκτίμηση που αποδίδεται στη σταδιακή κατάργηση του καθεστώτος των ποσοστώσεων. Η κοινοτική παραγωγή γάλακτος προβλέπεται να φτάσει το 159,3 εκατομμύρια τόνους το 2022, αντιπροσωπεύοντας μια σωρευτική αύξηση της τάξης του 5% από το 2011. Οι εξαγωγές τυριού φαίνεται ότι θα αυξηθούν κατά σχεδόν 7% από το 2011 έως το 2022, φθάνοντας τα 9,6 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος της εξεταζόμενης περιόδου.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.toxrima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα