Έσβησε ο εισαγγελέας που κατήγγειλε την ατιμωρησία των πολιτικών

του Γιάννη Ντάσκα

Ένας τολμηρός και με άριστο όνομα ανώτατος εισαγγελικός Λειτουργός έφυγε σήμερα από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο. Πρόκειται για τον Ρούσσο Παπαδάκη, πρόεδρο μέχρι τέλους της Ένωσης Εισαγγελέων.

Την περασμένη άνοιξη δεν δίστασε να καταγγείλει ανοιχτά την ατιμωρησία των πολιτικών μέσα από ειδικές δικλείδες ως αιτία γιγάντωσης της διαφθοράς.

Το ερώτημα που είχαμε υποβάλλει και η απάντησή του στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στις 26 του περασμένου Μάη στο «Παρασκήνιο»:

«Πρόσφατα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου,

κ. Μανιτάκης, μίλησε για φαύλο και πελατειακό κράτος. Οι εισαγγελείς είναι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών και ως πρόεδρος της Ενωσης έχετε έγκυρη γνώμη σχετικά με το αν υπάρχει αυτό το κράτος ή είναι σχήμα καθ’ υπερβολή του υπουργού…

Δεν έχει άδικο ο κ. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πράγματι, δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε ένα φαύλο και πελατειακό κράτος και σε αυτό συνέβαλε η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών που ευρίσκεται σε αντινομία με τη διάταξη του άρθρου 4 § 1, η οποία ορίζει ότι «οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

Πέρα από τη διαφορά με την έννοια της ευθείας οικονομικής συναλλαγής, υπάρχει η «οιονεί διαφθορά», όταν δηλαδή στη δημόσια διοίκηση δεν υπάρχουν αξιολογικά κριτήρια για επιλογή στις κατάλληλες θέσεις, δεν λειτουργεί ο εποπτικός έλεγχος, τα πειθαρχικά συμβούλια είναι ελαστικά. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε παρεμβάσεις πολιτικών και μη προσώπων για εξυπηρετήσεις καθ’ υπέρβαση προτεραιότητας άλλων.

Έχουμε μία αποσαθρωμένη δημόσια διοίκηση, την οποία το ίδιο το κράτος δεν εμπιστεύεται, αφού φτάνει στο σημείο να ποινικοποιεί διοικητικές παραβάσεις. Διότι διαφορετικά δεν θα υπάρξει επιβολή κυρώσεων. Ειδικά για το πελατειακό κράτος, να μη λησμονούμε τις παραγραφές χρεών ΠΑΕ, ενώ οι μικρο επιτηδευματίες διώχθηκαν για πολύ μικρές οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία…»

O Ρούσος Παπαδάκης είχε δημιουργήσει άριστη εντύπωση όταν προσφωνώντας τον διάσημο πρωταγωνιστή του «Μάη του ‘68» Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ως ευρωβουλευτή στην Ελλάδα του είπε μπροστά στις κάμερες:

«Ο Μωρίς Μποντέλ αναφέρει ότι ένας άνδρας γίνεται άνθρωπος όταν υπερβαίνει τον εαυτό του και αυτό πρέπει να κάνουμε. Μπορώ να αντέξω τον πόνο από τον καρκίνο μου, που πρόσφατα έγινε “συντροφιά” μου, αλλά δεν μπορώ να αντέξω τον πόνο του λαού μου που έχει γονατίσει και κομματιάζεται. Ούτε μπορώ να αντέξω τον πόνο χιλιάδων συνανθρώπων μου, οι οποίοι στερούνται της ελπίδας, των προοπτικών και του δικαιώματος στη ζωή, εξαιτίας των πράξεων κάποιων άπληστων, ανίκανων και διψασμένων για εξουσία πολιτικών. Αναρωτιέται κανείς ποιος τους έδωσε το δικαίωμα…»

The post Έσβησε ο εισαγγελέας που κατήγγειλε την ατιμωρησία των πολιτικών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα