Εσπειραν ανέμους, θερίζουν θύελλες

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Για άλλη μια φορά η αμερικανική κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της τρομοκρατίας. Και αυτό γιατί οι παλαιότερες ηγεσίες έσπειραν ανέμους και τώρα θερίζουν θύελλες.
Τρέχουν να προλάβουν, μήπως και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα έχουν συλλέξει περισσότερα στοιχεία για το μακελειό με τους δύο νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Η CIA, το FBI και, γενικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας δεν είχαν την παραμικρή υποψία ότι από ένα τέτοιο δημοφιλές γεγονός

μπορεί κάποιοι να επωφεληθούν…
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μάλλον ότι η τρομοκρατία δεν έρχεται πλέον μόνο από το εξωτερικό με «βίζα». Ολα δείχνουν ότι είναι ήδη εγκατεστημένη μέσα στη χώρα, αφού είτε μεγάλωσε εκεί, είτε ήρθε εισαγόμενη. Μπορεί να είναι διαφόρων αποχρώσεων, ακροδεξιά, ρατσιστική, ακροαριστερή, ισλαμική, αποσχιστική (Τέξας), μεξικανική, ή απλά… τρελή.

Το δόγμα
Φαίνεται ότι η αμερικανική κοινωνία πληρώνει με αίμα πολιτικές και συνήθειες των τελευταίων δεκαετιών, ενώ ακόμα πιστεύει στο δόγμα Μπους και Μπλερ, που λέει ότι όλοι προσπαθούν να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής των Αμερικανών(!), ενώ την ίδια στιγμή η παγκοσμιοποίηση θριαμβεύει ανά την υφήλιο, εξαπλώνοντας από άκρη σε άκρη την αμερικανική κουλτούρα… Ετσι, ο «δύσμοιρος» αμερικανικός λαός αγνοεί τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν κάποιους να σκοτώνουν στα τυφλά. Δεν βλέπει ότι πίσω από την ευημερία βρίσκεται μια άνευ προηγουμένου παρακμή αξίων –πολιτικών και κοινωνικών– που ανοίγει τον δρόμο σε τέτοια φαινόμενα. Σχεδόν δώδεκα χρόνια μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, πολλοί αναρωτιούνται ξανά και ξανά τι συμβαίνει, εστιάζοντας μόνο στο παρόν. Δυστυχώς, η ιστορία επαναλήφθηκε με τον χειρότερο τρόπο και παραμένει ένα… μάθημα που δεν είναι δημοφιλές…

Γερμανοί και ευρωσκεπτικιστές

Το έως έναν βαθμό αντιευρωπαϊκό κόμμα που ιδρύθηκε στη Γερμανία ίσως φέρνει μαζί του πιο βαθιά μηνύματα για τη μέχρι πρόσφατα περισσότερο φιλοκοινοτική κοινωνία της Ευρώπης. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εκτιμά τις ιστορικές αρχές τής ΕΕ, το ποσοστό των ευρωσκεπτικιστών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Τα γκάλοπ δείχνουν μόλις 7% των ψηφοφόρων που συμμερίζονται τις ιδέες του νέου κόμματος χωρίς να απειλούν τα καλπάζοντα ποσοστά της καγκελαρίου Μέρκελ.
Η βασική αιτία της ίδρυσης αυτού του πολιτικού σχηματισμού είναι σαφώς η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου προς τη Γερμανία εξαιτίας της πολιτικής της στην κρίση του ευρώ. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αναζητούν έναν νέο ορισμό στις μεταξύ τους σχέσεις μέσα στην Ενωση. Κλασικό παράδειγμα πολιτικής και κοινωνικής μεταστροφής είναι η ερμαφρόδιτη πολιτική του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος ενώ επιμένει για την είσοδο της Τουρκίας και άλλων χωρών στην ΕΕ, ταυτόχρονα ζητά χαλάρωση του ελέγχου από τις Βρυξέλλες.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι και στην υπεράνω πάσης υποψίας γερμανική κοινωνία συμβαίνουν ανάλογες ζυμώσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι επιθυμούν οι λαοί κατάργηση της Ενωσης, αφού κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται. Δείχνουν, πάντως, να θέλουν να διαφυλάξουν την ιδιαιτερότητά τους –οικονομική και πολιτιστική– αντί να γίνονται το «μαύρο πρόβατο» των συνεταίρων τους. Ισως να θέλουν να ακολουθήσουν τη συμβουλή του Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος είχε πει: «Δεν θέλω να χτίσω τείχη γύρω από το σπίτι μου ούτε να σφραγίσω τα παράθυρα. Θέλω όλα τα ρεύματα ιδεών να κυκλοφορούν άνετα. Σε κανένα, όμως, δεν θα επιτρέψω να με παρασύρει»…

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: «Εισαγωγές» λαθρομεταναστών

Το τελευταίο που θα περίμενε κάποιος να ακούσει για τη Βραζιλία είναι ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με λαθρομετανάστες. Και όμως, η γειτονική Βολιβία και το Περού φαίνεται να είναι οι χώρες που στέλνουν λαθραίους μέσω της ζούγκλας του Αμαζονίου. Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση προσπαθεί καιρό τώρα να εξαρθρώσει τα κυκλώματα τα οποία έχουν βάση, πού αλλού, στη βόρεια Αφρική και στη μέση Ανατολή. Λαθρομετανάστες από το Μαρόκο περνάνε στην Ισπανία και από εκεί παίρνουν το αεροπλάνο(!) για Βολιβία και Περού και από εκεί πατάνε σε βραζιλιάνικο έδαφος. Το ίδιο συμβαίνει και στην Τουρκία που πλέον είναι από τα μεγαλύτερα κέντρα διακίνησης λαθρομεταναστών, όχι μόνο προς την ΕΕ, αλλά και στη Λατινική Αμερική!
Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση βρίσκεται σε προβληματισμό ενόψει της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Αρχές έχουν ξεκινήσει πόλεμο εναντίον των συμμοριών. Η αυξανόμενη, όμως, λαθρομετανάστευση προσθέτει άλλο ένα πρόβλημα στην κυβέρνηση, η οποία ψάχνει ήδη χρήματα για την επούλωση άλλων κοινωνικών και οικονομικών πληγών, όπως η εκτεταμένη διαφθορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα