Διαλύουν το Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων

Των Π. Κουρτζίδη, Δ. Γιαννακόπουλου

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ελάχιστοι θεσμοί τους οποίους σεβάστηκαν οι κατακτητές ήταν το Ασυλο Ανιάτων και το Εθνικό Θέατρο. Το μεν δεύτερο αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του πριν από ενάμιση χρόνο, λόγω της πλήρους αποστέρησης κρατικής επιχορήγησης, αλλά ευτυχώς επανήλθε στους κανονικούς του ρυθμούς μερικούς μήνες αργότερα, ενώ από το πρώτο η ΔΕΗ

έκοψε απροειδοποίητα το ρεύμα προκαλώντας την προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά.
Αμέσως μετά τον πόλεμο, με χρηματοδότηση των ΗΠΑ, δημιουργήθηκε το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, επιχορηγούμενο από το υπουργείο Υγείας, ενώ το 1961 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το μετέτρεψε σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Εκτοτε, αποτελεί το μοναδικό δημόσιο κέντρο αποκαταστατικής θεραπείας, απολύτως αναγκαίο στη σημερινή δεινή οικονομική συγκυρία για τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Κι όμως, αυτό το Ιδρυμα (Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων, ΕΚΑΑ), που βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους, διοικείται σήμερα από κτηνίατρο με εξ αποστάσεως πτυχίο από τη Ρουμανία, του οποίου ο επιστημονικός τίτλος δεν έχει αναγνωριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ως εκ τούτου, παραμένει στη θέση του παρανόμως από το 2011 χωρίς να πληρώνεται!
Πρόκειται για τον Γ. Νιαβή, εκλεκτό του Β. Βουμβουλάκη, διοικητή του ΚΑΤ, όπου υπάγεται το ίδρυμα. Παρά το γεγονός ότι οι εναντίον τους καταγγελίες μεθόδευσης αναστολής της λειτουργίας του ΕΚΑΑ γίνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή Υγείας Μ. Σαμπατακάκη, εντούτοις ουδείς έως σήμερα, τόσο από το υπουργείο Υγείας, όσο και από τη Δικαιοσύνη, έχει ευαισθητοποιηθεί για την αντιμετώπιση της νοσηρής αυτής κατάστασης.
Βάσει του νόμου, ο επιθεωρητής Υγείας ασκεί ανακριτικά καθήκοντα και, επομένως, θα έπρεπε τη θέση να καταλαμβάνει κάποιος νομικός, όπως για παράδειγμα ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής. Ομως, ο Μ. Σαμπατακάκης είναι χημικός μηχανικός και η σχέση του με τη δικαιική κρίση είναι αντίστοιχη με την ικανότητα των γραφόντων στη συγκομιδή ελαιοκάρπου!

Τραγικές συνθήκες
Οι συνθήκες διαβίωσης των αναπήρων στο Κέντρο Αποκατάστασης κυμαίνονται μεταξύ τραγικών και εφιαλτικών χαρακτηρισμών. Παρά το γεγονός ότι με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Α. Λυκουρέντζου, τα διασυνδεόμενα ιδρύματα διατηρούν την οικονομική τους αυτοτέλεια, δηλαδή καταρτίζουν δικούς τους προϋπολογισμούς και διαχειρίζονται αυτόνομα τις δαπάνες τους, στην περίπτωση του ΕΚΑΑ ο λογαριασμός έχει περάσει στα χέρια του διοικητή του ΚΑΤ.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, οι τρόφιμοι γευμάτιζαν μόνο με πατάτες ψητές και λαχανόριζο, λόγω έλλειψης χρημάτων για αγορά κρέατος και λαχανικών, όπως καταγγέλλουν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι, οι οποίοι καταβάλλουν από τον μισθό τους τα ποσά που απαιτούνται για την αγορά στοιχειώδους υγειονομικού υλικού.
Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά οι πάσχοντες δεν μπορούν να μετακινηθούν εντός του κτηρίου από όροφο σε όροφο, καθώς τα ασανσέρ βρίσκονται μονίμως εκτός λειτουργίας(!) και μάλιστα, πρόσφατα, ένας ασθενής ανοίγοντας την πόρτα του ανελκυστήρα έπεσε στο φρεάτιο, καθώς ο κλωβός βρισκόταν σε άλλον όροφο.
Οσον αφορά το προσωπικό, ο Βουμβουλάκης αποφασίζει συνεχώς μετακινήσεις (υπό μορφή αποσπάσεων). Το τελευταίο διάστημα έχουν, μεταξύ άλλων, μετατεθεί από το Κέντρο Αναπήρων προς το ΚΑΤ και προς άλλα νοσοκομεία δύο διοικητικοί υπάλληλοι (ΚΑΤ και Ερυθρός), δύο νοσηλεύτριες (στα νοσοκομεία Πρέβεζας και Αγρινίου) και δύο βοηθοί παρασκευαστές από το Μικροβιολογικό Τμήμα του Κέντρου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εκτελούνται βασικές μικροβιολογικές εξετάσεις.

Επίδομα προϊσταμένης χωρίς υφιστάμενους!

Η νομική σύμβουλος του ΕΚΑΑ, όπως προκύπτει από το έγγραφο που παρουσιάζει το «Π», μετακινήθηκε με απόφαση του Βουβουλάκη στο ΚΑΤ και λαμβάνει επιπλέον επίδομα προϊσταμένης, αν και στην υπηρεσία της δεν απασχολούνται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου δικηγόροι παρά μόνον κατ’ αποκοπή!
Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Το γραφείο της ενιαίας πλέον Νομικής Υπηρεσίας απαρτίζεται από τρεις οργανικές θέσεις δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής και στελεχώνεται από μία εργαζόμενη Διοικητικού – Λογιστικού, λόγω των αυξημένων αναγκών της»! Είναι τόσο μεγάλες οι ανάγκες ενός γραφείου με μία δικηγόρο που θα πρέπει να απασχολεί και υπάλληλο λογιστηρίου!
Πλέον τούτων, οι συνεργαζόμενοι με το ίδρυμα γιατροί (οκτώ τον αριθμό διαφόρων ειδικοτήτων) παραμένουν απλήρωτοι επί δέκα μήνες και οι ασθενείς δεν έχουν την απαραίτητη ιατρική στήριξη. Ορισμένοι εξ αυτών αναφέρουν ότι ο Βουμβουλάκης τους κάλεσε πρόσφατα στο γραφείο του και είπε ότι δεν υπάρχει προοπτική εξόφλησης των οφειλομένων, δείχνοντάς τους ουσιαστικά τον δρόμο της εξόδου.

Ενας (αναπληρωτής) διοικητής για το Βιβλίο Γκίνες

Η περίπτωση του αναπληρωτή διοικητή του ΕΚΑΑ (διοικητής είναι ο Βουμβουλάκης) επάξια μπορεί να βρει θέση στις σελίδες του Βιβλίου Γκίνες. Με την πράξη 1/2012 του Ελεγκτικού Συνεδρίου (15 Φεβρουαρίου 2012) «επιστρέφονται αθεώρητα τα Β33, Β34 και Β35 χρηματικά εντάλματα πληρωμής οικονομικού έτους 2012, ποσών 1.410 ευρώ, 3.918 ευρώ και 1.164 ευρώ που εκδόθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης και αφορούν στην καταβολή των ποσών αυτών, στον φερόμενο ως δικαιούχο Ιωάννη Νιαβή, αναπληρωτή διοικητή, για την πληρωμή των αποδοχών του το χρονικό διάστημα από 22.12.2011 έως και 31.01.2012»!
Δηλαδή, το ανώτατο δικαστήριο αρνείται να τον πληρώσει. Γιατί; «Οπως προκύπτει από τα συνημμένα στα εντάλματα δικαιολογητικά, ο ανωτέρω κατέχει δίπλωμα Μηχανικού του Πανεπιστημίου Γεωπονικών Επιστημών και Κτηνιατρικής Βουκουρεστίου - Τμήμα Σπουδών εξ Αποστάσεως, χωρίς όμως να προσκομίζεται ισοτιμία και αντιστοιχία του ανωτέρου τίτλου με αντίστοιχο της ημεδαπής… Δεν έχει συναφθεί η πράξη αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας από το Συμβούλιο Ισοτιμιών που έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα της αναγνώρισης του δικαιώματος ασκήσεως στην Ελλάδα ορισμένου επαγγέλματος… Κατά συνέπεια, η εντελλόμενη με τα επίμαχα χρηματικά εντάλματα δαπάνη, δεν είναι νόμιμη και αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν»!
Κοντολογίς: 1) δεν φτάνει που ο Νιαβής δηλώνει κτηνίατρος και ως κτηνίατρος επελέγη να διοικήσει Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων, 2) δεν φτάνει που δεν αναγνωρίζεται κανένας τίτλος σπουδών, 3) δεν φτάνει που δεν πληρώνεται, αλλά εξακολουθεί να κάθεται στην καρέκλα, κάνοντας χρήση όλων των προνομίων που προκύπτουν από αυτήν (τζάμπα τηλέφωνα, αυτοκίνητο, λοιπά έξοδα και άλλα), ενώ βάζει τις υπογραφές του σε προμήθειες και μετακινήσεις προσωπικού, 4) δεν φτάνει που έχει καταδικαστεί στον ανώτατο βαθμό από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως παράνομος, γι’ αυτό και δεν μπορεί να πληρωθεί. Τόσο ο προϊστάμενός του, Βουμβουλάκης του ΚΑΤ, κλείνει τα μάτια γι’ αυτόν και ο Σαμπατακάκης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος πειθαρχικός παράγοντας του υπουργείου Υγείας, σηκώνει τα χέρια ψηλά!
Την ώρα που οι κυβερνητικοί εταίροι δεσμεύονται ότι θα διώξουν τους επίορκους, αλλά κάνουν πίσω όταν τους λένε ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα, ο Νιαβής διοικεί παρανόμως το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων, ο Βουμβουλάκης το ξέρει και συνδράμει σε αυτό και ο Σαμπατακάκης ετοιμάζει κάνα δυο χρόνια τώρα να στείλει τη δικογραφία στον εισαγγελέα!

Keywords
Αναζητήσεις
κεντρο αποκαταστασης αναπηρων, κεντρο αποκαταστασης αναπηρων αγιων αναργυρων
Τυχαία Θέματα