Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε επίσημα την επιλογή του TAP

H κοινοπραξία Shah Deniz επέλεξε το σχέδιο του αγωγού TAP για την αποστολή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, επιβεβαίωσε ο περιφερειακός διευθυντής της βρετανικής BP Γκόρντον Μπιρέλ.

Η κοινοπραξία, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BP, Statoil (Νορβηγία), Total (Γαλλία) και Socar (Αζερμπαϊτζάν) προτίμησε το σχέδιο TAP, που παρακάμπτει τη Ρωσία, από το ανταγωνιστικό σχέδιο του αγωγού Nabucco

West.

Την Τετάρτη υπογράφτηκε στην Αθήνα η «Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας» με την κοινοπραξία του αγωγού, με την πλευρά των αζέρων να κάνουν λόγο για επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ.

Ο αγωγός ΤΑP έχει σχεδιαστεί να ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, θα διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, θα περνά από την Αλβανία και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αδριατικής. Τα οφέλη της ελληνικής πλευράς σε περίπτωση επιλογής του TAP -όπως όλα δείχνουν- είναι καταρχάς οικονομικά, καθώς θα δημιουργηθούν άμεσα πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας και ο αγωγός θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας.

Η επιλογή του διαδριατικού αγωγού μεταφοράς του αερίου από το Αζερμπαϊτζαν στην Ε.Ε. αλλάζει τα δεδομένα της περιοχής θέτοντας ψηλά στον ενεργειακό χάρτη τη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, οι εργασίες κατασκευής θα αρχίσουν πολύ σύντομα, μέσα στο 2014.

Η εργασίες θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 10.000 έμμεσες ενώ τα οφέλη για τη χώρα θα φτάσουν σε βάθος χρόνου το 1,5 δισ. ευρω. Είναι σαφές ότι η χώρα αποκτά νέα γεωπολιτική σημασία καθώς από τα 800 χιλιόμετρα που θα έχει συνολικά ο TAP, τα 478 θα είναι στο ελληνικό έδαφος.

Keywords
Τυχαία Θέματα