Επιμένει για τις μεταρρυθμίσεις

Του Σπύρου Παπαδάκη, [email protected]

Με τον Αντώνη Σαμαρά να κερδίζει τη μάχη τόσο των εντυπώσεων όσο και της ουσίας, η τρικομματική φαίνεται ότι συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της επόμενης ημέρας. Η ΕΡΤ έγινε η αφορμή, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και με αριστοτεχνικές κινήσεις, ο πρωθυπουργός τον ξαναέκλεισε βάζοντας μέσα όσο

αέρα ήθελε ο ίδιος…
Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε ξεκινήσει η συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβερνητική αυτή κρίση αποτελεί πλέον παρελθόν. Είναι, όμως, η επόμενη μέρα η ίδια με την προηγούμενη; Σαφώς και όχι. Τι γίνεται, όμως, από εδώ και πέρα; Με υπόθεση εργασίας ότι οι ΚΟ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ νομιμοποίησαν τη νέα συμφωνία ΣαμαράΒενιζέλου – Κουβέλη, οι επόμενες κινήσεις είναι συγκεκριμένες.
Η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας είναι δεδομένη. Αλλωστε, άλλα δεδομένα υπήρχαν τον Ιούνιο του 2012 και άλλα τώρα. Οι πληροφορίες λένε ότι στο κείμενο θα προετοιμάζονται οι επόμενοι μήνες λειτουργίας της τρικομματικής. Εδώ και πολύ καιρό το Μαξίμου έψαχνε τον τρόπο προκειμένου να ταράξει τα νερά για να προλάβει τις εξελίξεις του Σεπτεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός είναι πολύ δυνατός παίκτης στο σκάκι. Αυτό, λοιπόν, που γνωρίζει καλά ένας μετρ αυτού του παιχνιδιού είναι ότι πρέπει να προηγείται σε κινήσεις και να προβλέπει τις αντίστοιχες του αντιπάλου. Η δυσκολία για τον Αντώνη Σαμαρά ήταν ότι έπρεπε να προβλέψει τις κινήσεις όχι ενός αλλά τεσσάρων διαφορετικών παικτών. Μετρήστε: Βενιζέλος, Κουβέλης, εξωτερικός παράγοντας (ΕΕ) και κοινωνία. Προέβλεψε όλες τις κινήσεις και έπεσε μέσα.
Βενιζέλος και Κουβέλης στον φόβο των εκλογών και του ενδεχόμενου grexit -ήταν σαφείς οι αντιδράσεις της Κομισιόν και της Μέρκελ- έκαναν πίσω. Στο θέμα της ΕΡΤ, από την αρχή συμφωνούσαν με την ουσία, αλλά διαφωνούσαν με την πρακτική. Ηταν μικρή η απόσταση που έπρεπε να διανύσουν. Διαρροές, δημοσιεύματα και εμπρηστικές δηλώσεις την έκαναν να φαίνεται χαώδης, αλλά δεν ήταν.
Η Ευρώπη έστειλε ένα και μόνο μήνυμα. Ενα ήταν ουσιαστικά, που χανόταν ανάμεσα στα μηνύματα συμπαράστασης για τη δημόσια τηλεόραση. «Κακώς έγιναν τα πράγματα έτσι με την ΕΡΤ, κάντε αυτό που πρέπει, αλλά μη διανοηθείτε να κάνετε εκλογές», ήταν το ουσιαστικό μήνυμα της ΕΕ. Το προέβλεψε και αυτό.
Τέλος, είχε ασφαλώς προβλέψει τις κοινωνικές αντιδράσεις που του επέτρεψε να περάσει στα μαλακά και η ασυμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom και τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ.

Από εδώ και πέρα…
Η λαβωμένη τρικομματική, μετά το συνέδριο της ΝΔ, θα μπει στη διαδικασία του ανασχηματισμού. Είναι βέβαιο ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα μετέχουν πολύ πιο ενεργά. Η ανάγκη αυτή, άλλωστε, δημιουργήθηκε από μόνη της. Αυτό τους είπε και ο Αντώνης Σαμαράς. «Δεν μπορεί από τη μία να μη θέλετε να μετέχετε πιο ενεργά και από την άλλη να με κατηγορείτε ότι προχωράω μόνος», φέρεται να τους είπε στην πρώτη κιόλας σύσκεψη. Το μήνυμα αυτό απευθυνόταν περισσότερο στον Φώτη Κουβέλη που δεν θέλει να αναλάβει αντιπρόεδρος μαζί με τον Βενιζέλο. Σε αυτό ίσως να κάνει και πίσω.
Είναι φανερό ότι έχουμε μπει στη διαδικασία της επικοινωνιακής διαχείρισης των αποφάσεων, από τη στιγμή μάλιστα που ο Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Αποτελεί υποχρέωση για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και για να γίνουν επενδύσεις, που θα φέρουν την ανάπτυξη.
Η διαπραγμάτευση σαφώς και συνεχίζεται, όμως, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο δρόμος είναι ένας και οδηγεί στο «κούρεμα» του χρέους. Ξεπερνώντας τον σκόπελο του Σεπτεμβρίου και, μετά τις γερμανικές εκλογές, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το «κούρεμα». Οχι, όμως, από την Αθήνα. Δεν πρέπει να είναι επισπεύδουσα η Αθήνα για να μη βάλουν όρους οι Ευρωπαίοι. Θα έρθει η στιγμή, παρατηρούν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, που θα το θέσουν από μόνοι τους οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Ο στόχος, λοιπόν, παραμένει ένας και μοναδικός: τετραπλές κάλπες τον Ιούνιο του 2014…

ΟΙ ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Υπό τους ήχους του «τσοπανάκου» και τις «κορώνες» Τσίπρα στο Σύνταγμα, άρχισαν οι πιρουέτες Βενιζέλου και Κουβέλη. Το «επταήμερο του Βοκάκιου», που τρόμαξε την Ευρώπη, έληξε προσωρινά αναίμακτα για τον τόπο. Για την τριμερή κυβέρνηση, όλα παίζονται στο… μέλλον. Σε πρώτη φάση, οι λεονταρισμοί των δύο, που μονίμως «διαφωνούν αλλά στηρίζουν», δεν έπιασαν τόπο.
Ο Βενιζέλος διερωτήθηκε «quo Vadis?», μεταθέτοντας την ΕΡΤ σε δεύτερο πλάνο. Ο Κουβέλης οχυρώθηκε πίσω από την αμφίσημη απόφαση του ΣτΕ και οι συναντήσεις έληξαν χωρίς κρίση. Στις 11 Ιουνίου και ώρα 23:11 έπεσαν οι πομποί. Ο Σίμος Κεδίκογλου με το «διάγγελμά» του είχε δώσει τα δείγματα για το τι θα επακολουθούσε.
Ομως, η 11η Ιουνίου, δεν έγινε τελικά η 11η Σεπτεμβρίου για τον Αντώνη Σαμαρά. Τη νύχτα που έπεσε το «μαύρο» στις οθόνες, ξεσηκώθηκαν Ελλάδα και Ευρώπη. Οι Ελληνες ενοχλήθηκαν και θυμήθηκαν άλλες εποχές. Εικόνα που εκμεταλλεύτηκε σε πρώτη φάση το ΚΚΕ, θέτοντας στην υπηρεσία του απεργιακού προγράμματος των εργαζομένων της ΕΡΤ, τον σταθμό του, τον 902. Οχι, όμως, για πολύ.

Στο εξωτερικό
Η έκπληξη ήταν η μεγάλη αντίδραση στο εξωτερικό. Εφημερίδες («Liberation» και «Umanite») βγήκαν με μαύρα πρωτοσέλιδα. Ακόμη και συντηρητικά φύλλα, όπως η «Monde», εξαπέλυσαν μύδρους. Η κυβέρνηση, κάνοντας επίδειξη πυγμής, άρχισε να μιλά για αναγκαία μεταρρύθμιση και ως μόνη λύση για «να πάψει η διαφθορά και η αδιαφάνεια στην ΕΡΤ». Η αντιπολίτευση επιχειρηματολογούσε περί «εξυπηρέτησης» της τρόικας που ζήτησε «λουκέτο» και απολύσεις. Τα σενάρια άρχισαν να παίρνουν διαστάσεις σε ένα εκρηκτικό πολιτικό κλίμα – και ο απόηχος τρόμαξε τους πάντες μέσα και έξω από την Ελλάδα.
Πάνω στην αναταραχή εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δείχνοντας με το δάχτυλο την ελληνική κυβέρνηση για την απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ. Από κοντά και στο ίδιο μοτίβο ο Ολι Ρεν, ενώ η Μέρκελ κράτησε αποστάσεις, λέγοντας πως ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την κρατική τηλεόραση. Παράλληλα, την ανησυχία της Ουάσινγκτον για πτώση της κυβέρνησης μετέδιδαν οι ανταποκριτές.
Από τη μια μέρα στην άλλη, η ΕΡΤ έγινε το κέντρο των διαμαρτυριών και πολλοί ονειρεύτηκαν ένα νέο… Πολυτεχνείο ή έναν Μάη του ’68. Μάλιστα, πήγε στο Ραδιομέγαρο και ο πρώην «Ντάνυ ο κόκκινος», ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. Η φωτιά, όμως, δεν άναψε, γιατί και ο πρώην επαναστάτης και νυν οικολόγος είπε πως οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές.
Ηρθε και η ΕBU, που στηρίζει το πρόγραμμα των εργαζομένων, ενώ λάδι στη φωτιά έριχναν προσφυγές στον Αρειο Πάγο και η «καταλυτική» πρόταση Ψαριανού να γίνει… αλλαγή πρωθυπουργού.

Το απόλυτο χάος…
Ο πρωθυπουργός, πάντως, εμφανιζόταν αδιάλλακτος σε δύο ομιλίες του και σε άρθρο του στην «Καθημερινή», ενώ οι άλλοι δύο εταίροι της κυβέρνησης άφηναν υπονοούμενα ακόμη και για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα… Και οι τρεις βρέθηκαν παγιδευμένοι και αυτήν τη φορά αναζητούσαν από μηχανής θεό για να τους σώσει.
Και η σωτηρία ήρθε από το ΣτΕ και την απόφασή του να λειτουργήσει προσωρινά η ΕΡΤ με ελάχιστους εργαζόμενους, έως ότου υλοποιηθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης… Από εκεί και πέρα, άρχισε ένα νέο θρίλερ, ενόψει της συνάντησης των δύο πολιτικών αρχηγών με τον Αντώνη Σαμαρά, το βράδυ της Τετάρτης…

Κώστας Αναγνωστόπουλος

Keywords
quo vadis, ολι ρεν, έως ότου, σαμαρας, απρόσκοπτα, ΕΡΤ, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, νέα, βενιζελος, εκλογες, δεπα, οπαπ, νεα δημοκρατια, κουρεμα, αθηνα, επτα, τσιπρας, συνταγμα, ιουνίου, ελλαδα, ΚΚΕ, liberation, monde, λύση, μερκελ, Αντωνης Σαμαρας, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, απεργια οπαπ, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, φωτια, απεργια 26 σεπτεμβριου, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2014, κοινωνια, κουβελης, μιλα, πολυτεχνειο, δεπα, θεμα, θριλερ, οθονες, οικονομια, προγραμμα, πρωτοσελιδα, σωτηρια, τηλεοραση, ωρα, αρθρο, απρόσκοπτα, αφορμη, βραδυ, γινεται, δαχτυλο, δευτερο, δηλωσεις, δωσει, δρομος, εγινε, ειπε, εκρηκτικο, ενεργα, επενδυσεις, εποχες, επρεπε, επτα, ευρωπη, έως ότου, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρχαν, υποθεση, εικονα, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, λαδι, λύση, μαη, μαξιμου, μηνυματα, μηνες, νυχτα, ολι ρεν, ουσιαστικα, ουσιαστικο, ουσια, προβληματα, συζητηση, σπυρου, σχεδιο, φυλλα, φορα, χαωδης, ιουνίου, πληροφοριες, ουασινγκτον
Τυχαία Θέματα