Ένα βήμα πριν τον πόλεμο Ουκρανία και Ρωσία – Το Κίεβο κήρυξε γενική επιστράτευση

Ένα βήμα πριν τον πόλεμο βρίσκονται πλέον η Ουκρανία και η Ρωσία, αφού πριν από λίγο ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, κήρυξε γενική επιστράτευση.

Η ειρήνη κρέμεται από μία κλωστή και όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οπλίτες του ουκρανικού στρατού προσχωρούν στις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία με τα σώματα ασφαλείας και τις στρατιωτικές μονάδες στην ανατολική Ουκρανία να

βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Η Ουκρανία θα κινητοποιήσει όλους τους εφέδρους της ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ακεραιότητα του εδάφους της, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, την ώρα που το Κίεβο καταγγέλλει «ρωσική στρατιωτική επίθεση».

«Το υπουργείο Άμυνας αναμένεται να καλέσει απ’ όλη την Ουκρανία όλους όσους χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας Άντριι Παρούμπιι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο «να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η ασφάλεια του εδάφους της Ουκρανίας», μετά την «παραβίαση από τη Ρωσία διμερών συμφωνιών, κυρίως όσον αφορά τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας».

Στο Συμβούλιο εθνικής ασφαλείας μετέχουν ανώτατοι αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων. Ο Παρούμπιι δήλωσε επίσης ότι έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να βοηθήσουν στην εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Ουκρανοί στρατιώτες ενώνονται με τις ρωσόφιλες δυνάμεις αυτοάμυνας

Ουκρανοί στρατιώτες που υπηρετούν σε στρατιωτικές μονάδες προσχωρούν τις ρωσόφιλες δυνάμεις αυτοάμυνας στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Itar Tass από την Κριμαία. Πολλοί στρατιώτες, που αποδοκιμάζουν τη νέα κυβέρνηση Κιέβου, αφήνουν τις μονάδες τους και παραιτούνται. Ορισμένες μονάδες μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τις διαταγές των δυνάμεων αυτοάμυνας. O πρόεδρος της Ουκρανίας είπε πως ο ενάεριος χώρος έκλεισε για τα μη πολτικά αεροπλάνα.

Υπό πολιορκία βάση πεζοναυτών από ενόπλους στην Κριμαία

Την ίδια ώρα, υπό πολιορκία τελεί βάση Ουκρανών πεζοναυτών στην πόλη Θεοδοσία της Κριμαίας. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ομάδα 150 ενόπλων, που δε φέρουν διακριτικά, έχουν περικυκλώσει τη βάση και έχουν δώσει διορία για εκκένωση μέχρι το μεσημέρι. Εν τω μεταξύ, αυξάνονται τα θερμά σημεία στην ανατολική και νότια ρωσόφωνη Ουκρανία, με εισβολές ενόπλων σε πολλά στρατηγικά σημεία ή μεγάλες φιλορωσικές διαδηλώσεις. Εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας στο περιθώριο φιλορωσικής διαδήλωσης, η οποία οδήγησε στην εισβολή και κατάληψη του κτιρίου της τοπικής κυβέρνησης από φιλορώσους διαδηλωτές.

Στρατηγικά σημεία υπό τον έλεγχο ενόπλων δυνάμεων

Στο Ντόνετσκ, προπύργιο στην ανατολική Ουκρανία του αποπεμφθέντος προέδρου Γιανουκόβιτς, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το καθεστώς της περιφέρειας Ντονμπάς, όπως έχει ήδη προβλεφθεί και στην Κριμαία.

Πολλές στρατηγικές θέσεις τελούν πλέον υπό τον έλεγχο ενόπλων, ένστολων χωρίς διακριτικά. Ελέγχουν τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης, της Σεβαστούπολης, της πόλης Κιρόφσκογε και το κέντρο της Συμφερούπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, υψώνοντας τη ρωσική σημαία σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.
Ένοπλες ομάδες προσπάθησαν να κόψουν την οδική σύνδεση Ουκρανίας – Ρωσίας

Όπλα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία πήραν οι Ρώσοι

Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των νόμιμων ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο INTERFAX. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο.

Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

«Δε θα ενδώσουμε στις ρωσικές προκλήσεις», λέει ο Ουκρανός πρωθυπουργός

Εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν θα ενδώσει στις ρωσικές «προκλήσεις στην Κριμαία και αρνείται να δώσει στρατιωτική απάντηση σε αυτές», καλώντας τη Ρωσία να σταματήσει τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμα:

Στο επίκεντρο των εξελίξεων η Κριμαία – «Σκάκι» από το Κρεμλίνο, «σιγή ιχθύος» από ΗΠΑ και ΕΕ

The post Ένα βήμα πριν τον πόλεμο Ουκρανία και Ρωσία – Το Κίεβο κήρυξε γενική επιστράτευση appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα