Από τον Μητσοτάκη στον Σαμαρά: Η σερβιτόρα του καφενείου της Βουλής θυμάται τα χούγια που είχαν οι «Πατέρες του Έθνους»!

Η Ρούλα, με θητεία 24 χρόνων, αποτελεί θεσμό εντός του Κοινοβουλίου εφόσον έχει ζήσει από μέσα όλη τη σύγχρονη ιστορία του τόπου και έχει γράψει τη δική της ιστορία καφενείο της Βουλής. Η γκαρσόνα που έχει σερβίρει τις μεγαλύτερες πολιτικές φυσιογνωμίες του τόπου, από τη Μεταπολίτευση και μετά, μιλάει στο «Π» για την εκλεκτή πελατεία της…

Οι πρωθυπουργοί

Λίγο πριν εκπνεύσει το «βρόμικο ’89», η Ελλάδα συγκλονίζεται από το σκάνδαλο

«Κοσκωτά» και το Ειδικό Δικαστήριο. Το καφενείο της Βουλής χωρίζεται στα δύο. Εκείνα τα «πέτρινα χρόνια» η Ρούλα πιάνει για πρώτη φορά τον δίσκο σερβιρίσματος της Βουλής και σερβίρει τις διακομματικές παρέες. «Ο πρώτος πρωθυπουργός που σέρβιρα ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» θυμάται η Ρούλα. «Ψηλός, θεωρητικός, επιβλητικός, την εποχή της πρωθυπουργίας του επισκεπτόταν τακτικά το καφενείο της Βουλής και έπινε τον καφέ του, ελληνικό χωρίς ζάχαρη, συζητώντας τις καυτές πολιτικές εξελίξεις. Πλήρωνε πάντα ο ίδιος, αμέσως μόλις τον σερβίραμε».

Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, ελάχιστες φορές επισκέφτηκε το καφενείο, όμως όποτε ερχόταν ρωτούσε πάντα τους σερβιτόρους αν είναι ευχαριστημένοι από τις συνθήκες εργασίας τους. Για τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου αποτελούσε ιεροτελεστία η μεσημεριανή ώρα, κατά την οποία απολάμβανε μαζί με τους συνεργάτες του ουζάκι με τη συνοδεία εκλεκτών μεζέδων στο γραφείο του. Πρωτοπόρος στις γευστικές επιλογές του θεωρείται για την εποχή του ο «μακροβιότερος» πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, που ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 προτιμούσε τον ιταλικό καπουτσίνο. Κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του μόνο μια φορά επισκέφτηκε τον χώρο του καφενείου. Σπανίως πέρναγε από το καφενείο της Βουλής και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ως λάτρης της υγιεινής διατροφής προτιμά το τσάι, ζεστό ή κρύο. Λάτρης του τσαγιού και του ιταλικού καφέ είναι και ο σημερινός πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι από τους λίγους πρωθυπουργούς που δεν σνομπάρει το καφενείο και έρχεται αιφνιδιαστικά, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα. «Του σερβίραμε ζεστό τσάι και κουλουράκια, όμως, τα βουτήματα τα προσέφερε στους βουλευτές που έσπευσαν στο τραπέζι του και εξαφανίστηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα» μας λέει.

Οι προτιμήσεις

Αλλοι τον προτιμούν καυτό, άλλοι μέτριο και άλλοι σκέτο, τον καφέ τους. Η Ρούλα, χάρη στην πολύχρονη θητεία της, ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά τα γούστα του κάθε βουλευτή. Από τη νεότερη γενιά «πρωταθλητής» στην κατανάλωση καφέδων θεωρείται ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, που προτιμά τον εσπρέσο. Καπουτσίνο, φρέντο καπουτσίνο ή εσπρέσο προτιμούν πλέον στο σύνολό τους οι βουλευτές. Μάλιστα, η νεότερη γενιά πίνει σίγουρα περισσότερους από έναν καφέδες. Γιάννης Κεφαλογιάννης, Αννα Καραμανλή, Ελένη Μακρή, Μάξιμος Σενετάκης, Ανδρέας Παπαδόπουλος και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης καταναλώνουν πολλούς καφέδες, ακόμα και τα βράδια που επίκεινται κρίσιμες ψηφοφορίες. Εσπρέσο προτιμά και η Αλέκα Παπαρήγα. Λάτρης του ιταλικού καφέ είναι και ο Φώτης Κουβέλης, που επιλέγει συνήθως την παρέα των συνεργατών του για να τον απολαύσει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μπαίνει πάντα βιαστικός στον χώρο του καφενείου, πλησιάζει το μπαρ παίρνει τον καφέ του και εξαφανίζεται στους διαδρόμους της Βουλής.

Οι παραξενιές

Ενας από τους πιο απαιτητικούς βουλευτές που πέρασαν από το καφενείο ήταν ο Αντώνης Φούσας, ο οποίος προειδοποιούσε τους σερβιτόρους της Βουλής ότι «αν ο καφές που θα μου σερβίρεται δεν είναι ακριβώς γλυκύ βραστός, δεν θα τον πιώ». Ο Νάσος Αλευράς, από την άλλη, είχε την ιδιορρυθμία το τραπέζι στο οποίο θα καθόταν να έλαμπε από καθαριότητα και υποδείκνυε στο γκαρσόνι το ακριβές σημείο που θα ακουμπήσει τον καφέ του και το νερό του. Από την άλλη μεριά, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης θεωρείτο απαιτητικός πελάτης, με την έννοια ότι επιθυμούσε με το που θα έμπαινε στο καφενείο ο καφές του να βρίσκεται ήδη στο τραπέζι. Ηταν πάντα βιαστικός.

Τα ποτά και τα ξενύχτια

«Οι καλύτερες συνεδριάσεις γίνονται στο καφενείο της Βουλής» συνηθίζουν να λένε οι παλαιότεροι και δεν έχουν άδικο. Ειδικότερα, όταν στη Βουλή επίκειται βραδινή ψηφοφορία που συνήθως είναι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα πολλοί βουλευτές, επιλέγουν να διώξουν το άγχος και την κούραση της ημέρας, παραγγέλνοντας από το μπαρ και ένα και δύο ποτηράκια ουίσκι. Μετά τις 9 το βράδυ συνήθως αρχίζουν τα ποτά. Σπέσιαλ ουίσκι και ξηροί καρποί, λευκό και κόκκινο κρασί, παραδοσιακό τσίπουρο με εκλεκτούς μεζέδες, πλημμυρίζουν τα τραπέζια στο καφενείο και στο Εντευκτήριο. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Κάρολο Παπούλια να πίνει τσιπουράκια συντροφιά με τον κ. Βαλλυράκη που επέλεγε πάντα ουίσκι σπέσιαλ. Και ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος τα πρώτα χρόνια επέλεγε ‘‘σκληρά’’ ποτά στις βραδινές ψηφοφορίες, ωστόσο, αργότερα μετά την περιπέτεια της υγείας του, παράγγελνε ένα ποτήρι γάλα και γκρίνιαζε, γιατί δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους ρυθμούς της παρέας». Επί χρόνια, θυμάται τον Θεόδωρο Πάγκαλο να περιδιαβαίνει από τραπέζι σε τραπέζι και να προσκαλεί τους συντρόφους του μετά το τέλος της ψηφοφορίας να πάνε για μεταμεσονύχτια μακαρονάδα σε κάποιο κοντινό εστιατόριο.

Οι κουβαρντάδες

Στις παρέες που συγκροτούνται στο καφενείο της Βουλής, οι βουλευτές δίνουν συχνά πυκνά «μάχη» για το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. «Παράπονο δεν έχουμε από κανέναν, κάποιοι μας αφήνουν μεγαλύτερο φιλοδώρημα, άλλοι μικρότερο και άλλοι καθόλου» μας λέει η έμπειρη σερβιτόρα. Στους «ανοιχτοχέρηδες» του ελληνικού Κοινοβουλίου συγκαταλέγεται ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου και η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. Πληρώνει τον καφέ της και σχεδόν ποτέ δεν ζητά ρέστα από τον λογαριασμό η Ηρώ Διώτη, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Βασίλης Κικκίλιας, ο Κώστας Κουκοδήμος, ο Μανώλης Κόνσολας, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Ζωή Κωνσαντοπούλου, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Γιάννης Μιχελάκης, ο Νότης Μηταράκης, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Θανάσης Νάκος.

Οικονομία στον καφέ

Μια γενναία δόση ιταλικού καφέ με λίγο γάλα παραγγέλνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ειδικά στις βραδινές ψηφοφορίες των κρίσιμων νομοσχεδίων, ο ίδιος συνηθίζει να πίνει καφέ μέχρι αργά το βράδυ. Αν και είναι πολλοί αυτοί που τον προσκαλούν να καθίσει στην παρέα τους, ο ίδιος είναι πάντα βιαστικός. Καμιά φορά κάθεται σε ένα τραπέζι για πέντε λεπτά και αποχωρεί. Ο λόγος που αποφεύγει το καφενείο είναι γιατί πολλοί συνάδελφοί του βρίσκουν την ευκαιρία να του… προωθήσουν τα αιτήματά τους. Σπάνια εμφανίζεται στο καφενείο της Βουλής και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Τα φιστίκια του Μάνου

Απορίας άξιο ήταν για πολλούς βουλευτές το πώς ο Στέφανος Μάνος κατάφερνε να συνδυάζει γευστικά τον ιταλικό καπουτσίνο με τα φιστίκια. Πολλοί ήταν αυτοί που κατά καιρούς είχαν μπει στον πειρασμό να τον ρωτήσουν, όμως, σαφή απάντηση δεν πήραν. Ο ίδιος απαιτούσε με κάθε φλιτζάνι καφέ και μια χούφτα φιστίκια.

Must το κουλούρι

Το κυλικείο της Βουλής εκτός από καφέδες προσφέρει και τοστ, σάντουιτς και διάφορα άλλα σνακ. Οι περισσότεροι, όμως, προτιμούν κουλούρι Θεσσαλονίκης με δύο μικρά κομμάτια σκληρό τυρί, συνήθως γραβιέρα. Σύμφωνα με τον «μύθο», γύρω από το κουλούρι προσφέρονται πλέον δύο κομμάτια τυρί και όχι ένα όπως παλαιότερα, καθώς ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καρράς, όταν παράγγελνε κουλούρι με τυρί ο πολιτικός του αντίπαλος και φίλος φυσικά Κώστας Γείτονας από το ΠΑΣΟΚ τού έτρωγε το μισό κουλούρι και όλο το τυρί. Αυτά για την ιστορία, για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι…

Το κουλούρι του Θεόδωρου

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης έχει παράδοση στο καφενείο της Βουλής, καθώς είναι από τα σνακ που ξεπουλάει αμέσως. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος προτιμούσε τον ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη και τον συνόδευε πάντα με κουλούρι Θεσσαλονίκης και σκληρό τυρί. Μάλιστα, αστειευόμενος, δεν άφηνε κανέναν να πάρει ούτε ένα σουσάμι από το πιατάκι του.

Δίνει τον παλμό

«Η Λιάνα Κανέλλη δεν κάθεται ήσυχη ούτε στο καφενείο» μας λέει η Ρούλα. Η παρουσία της είναι πληθωρική και ο λόγος της ξεσηκωτικός. Κινείται συνεχώς. Σε άλλο τραπέζι παραγγέλνει τον καφέ της, σε άλλο της τον σερβίρουμε και αλλού κάθεται και τον πίνει. Καπνίζει συνεχώς και μιλάει μόνο πολιτικά, είναι διακομματική εντός του κυλικείου. Δίνει τον παλμό στο καφενείο, ειδικά σε κρίσιμες ψηφοφορίες.

Η παρέα της «ψηλής»

Ανέκαθεν το τραπέζι της Ντόρας Μπακογιάννη ήταν πάντα γεμάτο από κόσμο και… το μενού ήταν πάντα πλούσιο και πολιτικό. Ειδικά παλαιότερα, το ποιοι κάθονταν δίπλα στην Ντόρα από μόνο του μπορούσε να αποτελέσει είδηση για εσωκομματικά κουτσομπολιά και αντιπαραθέσεις. Η ίδια, μέχρι και σήμερα, πάντα έχει γύρω της μια μικρή στρατιά από συνεργάτες, βουλευτές ή δημοσιογράφους και πάντα φροντίζει η ίδια ώστε η συντροφιά της να απολαμβάνει τα καλύτερα ως καλή οικοδέσποινα.

Ο λογαριασμός στον Ακη

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος την εποχή της παντοδυναμίας του ήταν ένας μικρός πρωθυπουργός. Μόλις εμφανιζόταν στο καφενείο της Βουλής, μαζεύονταν γύρω από το τραπέζι του πολλοί βουλευτές για να μιλήσουν μαζί του. Ο ίδιος έπινε συνήθως ένα τσάι και με επιτακτικό ύφος πλήρωνε πάντα εκείνος τον λογαριασμό όσο μεγάλος και αν ήταν, αφήνοντας μάλιστα και γενναίο φιλοδώρημα στους σερβιτόρους.

Τα ρέστα του

Αντιθέτως, ένας από τους πιο «σφιχτοχέρηδες» που πέρασε από το Κοινοβούλιο ήταν ο πρώην τσάρος της εθνικής οικονομίας, Νίκος Χριστουδουλάκης, ο οποίος πάντοτε παράγγελνε μόνο για τον εαυτό του καφέ και χυμό πορτοκάλι και ζητούσε πάντα τα ρέστα, τα οποία μέτραγε σχολαστικά, κοιτώντας την απόδειξη της ταμειακής μηχανής.

Η ψυχή της παρέας

Το τραπέζι του Ευάγγελου Γιαννόπουλου ήταν πάντα γεμάτο από κόσμο, γύρω του μαζεύονταν συνήθως νεαροί τότε βουλευτές, τους οποίους άλλοτε μάλωνε και άλλοτε καθοδηγούσε. «Ηταν το επίκεντρο και η ψυχή της παρέας» μας λέει η Ρούλα. Σήμερα, το τραπέζι του Γεράσιμου Γιακουμάτου είναι αυτό που πάντοτε έχει τις περισσότερες καρέκλες και τον περισσότερο κόσμο γύρω του. «Καρέκλες υπάρχουν για όλους, ακόμα και για τους ΠΑΣΟΚους» συνηθίζει να λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας συνήθιζε να εισβάλλει στο καφενείο και να φωνάζει: «Ολα κερασμένα από μένα…», γιατί πετύχαμε το τάδε στο υπουργείο σήμερα. Αξέχαστη θα μείνει στους θαμώνες του καφενείου η ατάκα του Κώστα Λαλιώτη προς τον Γ. Γιακουμάτο: «Μάκη, αν εσύ ήσουν στο ΠΑΣΟΚ, θα σε είχαμε κάνει μεγάλο αστέρι», αναφερόμενος στο επικοινωνιακό του χάρισμα. Το παρατσούκλι τού «ανεκδοτάκια» είχαν κολλήσει κάποιοι στον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Βουνάτσο, ο οποίος καθημερινά έλεγε και ένα ανέκδοτο σε όποια παρέα βρισκόταν. Ψυχή της παρέας θεωρείτο παλαιότερα και ο Δημήτρης Τζοβόλας. «Συνωστίζονταν ακόμα και όρθιοι γύρω του για να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις του» μας εξηγεί η Ρούλα, επισημαίνοντας ότι από τους νεότερους ξεχωρίζει για το χιούμορ του ο Μιχάλης Ταμήλος, ο Κωστής Μουσουρούλης, ο Θανάσης Παφίλης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, που συνηθίζει να «πειράζει» τους συναδέλφους του.

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη στην έκδοση του Παρασκηνίου της Παρασκευής 28 Φλεβάρη

The post Από τον Μητσοτάκη στον Σαμαρά: Η σερβιτόρα του καφενείου της Βουλής θυμάται τα χούγια που είχαν οι «Πατέρες του Έθνους»! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
σαμαρας, βουλη, κωστας σημιτης, γιώργος παπανδρέου, γιαννης κεφαλογιαννης, φώτης κουβέλης, αλέξης τσίπρας, ξηροι καρποι, ανεξαρτητοι ελληνες, ντορα μπακογιαννη, γιάννης στουρνάρας, στέφανος μάνος, κωστας καρρας, θεοδωρος παγκαλος, ελλαδα, παπανδρεου, αρης, αννα, συριζα, τσιπρας, ψηφοφορία, καμμενος, νακος, στουρναρας, φλιτζάνι, τοστ, σνακ, θεσσαλονικη, ΠΑΣΟΚ, κανελλη, ακης, τσοχατζοπουλος, αδωνις, Αντωνης Σαμαρας, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, ακης τσοχατζοπουλος, τελος του κοσμου, γιάννης στουρνάρας, η ζωη, στέφανος μάνος, αλέξης τσίπρας, φώτης κουβέλης, αλεκα παπαρηγα, βουλευτες, κουβελης, ελενη, ζαχαρη, θητεια, κουλουρακια, σνακ, ωρα, αγχος, αδωνις, ακης, ανδρεας παπανδρεου, ανεκδοτο, αννα, βραδια, βραδυ, βρισκεται, γαλα, γειτονας, γινονται, γιώργος παπανδρέου, δικη, διωτη, ευκαιρια, εβδομαδα, εννοια, εποχη, ερχεται, ζωη, ζητα, ιδια, ηρω, υφος, ιωαννιδης, καφενειο, καφες, κουτσομπολια, κρασι, λιανα κανελλη, μαξιμος, μεζεδες, μιλτιαδης, νερο, ντορα, παντα, ουισκι, παγκαλος, παφιλης, ποτα, ψυχη, σιγουρα, σουσαμι, σημιτης, τσαι, τοστ, τσιπουρο, τυρι, φυσικα, φλιτζάνι, φορα, χιουμορ, χρηστος, ψηφοφορία, κωνσταντινος, δημητρης, υπουργειο, κωστας, λευκο, μεινει, μια φορα, ουζακι, της παρεας, θανασης, υγειας
Τυχαία Θέματα