Πόπη Παπανδρέου: Το πνευματικό παιδί της Ράικου

Με την πρώτη ματιά η εικόνα της δεν θυμίζει δικαστικό λειτουργό. Μικροκαμωμένη και ντυμένη στην πένα, χωρίς όμως υπερβολές. Φίλοι και εχθροί συμφωνούν στο ότι η Πόπη Παπανδρέου είναι φωστήρας στα νομικά. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» έγραψε για αυτήν πως «όταν η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου θέλει να στείλει κάποιον στη φυλακή, είναι σε θέση να γράψει σε μια νύχτα 100 σελίδες». Θεωρείται εργατική, ακέραιη και αντικειμενική. Έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη της Ελένης Ράικου. Τελειομανή και άοκνη

την χαρακτηρίζουν δικαστικοί κύκλοι, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές που τη θέλουν απρόσωπη και με υπέρμετρες φιλοδοξίες.

Εκείνη απλώς κλείνει τα αφτιά της, λέγοντας ότι η δουλειά είναι συλλογική και πως «δύναμη της δίνει η δουλειά της». Αισθάνεται περήφανη για τη θητεία της ως επίκουρη οικονομική εισαγγελέας δίπλα στους Πεπόνη και Μουζακίτη και τους χαρακτηρίζει « μεγάλο σχολείο». Λατρεύει τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία, ενώ από τα μουσικά της ακούσματα δεν λείπει και η παραδοσιακή μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας της. Η 36χρονη Πόπη Παπανδρέου έλκει την καταγωγή της από την Αρτα. Μεγάλωσε στα Πατήσια, σπούδασε στη Νομική Αθήνας, έκανε μεταπτυχιακά στο ποινικό δίκαιο και τα οικονομικά και είναι υποψήφια διδάκτωρ στη Νομική, ενώ έχει γράψει και έξι βιβλία. Αν και τελείωσε το Αρσάκειο της Εκάλης, είναι περήφανη για τη λαϊκή καταγωγή της, την οποία συχνά-πυκνά αναφέρει στους εξωδικαστικούς φίλους της.

Είχε συμπληρώσει τρία χρόνια στο εισαγγελικό σώμα,όταν η Ελένη Ράικου την πήρε κοντά της στο τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος. Αν και το ποδόσφαιρο το είχε… ακουστά, στα 32 της ανέλαβε να καθαρίσει την παράγκα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ηρθε αντιμέτωπη με πρόσωπα και καταστάσεις δύσκολες. Λέγεται πως όχι μόνο διάβασε από τα αρχεία των εφημερίδων ό,τι είχε γραφτεί, αλλά αναζήτησε και τη συνδρομή δικών της ανθρώπων, προκειμένου να σχηματίσει καλύτερη εικόνα για τα του ποδοσφαίρου. Ενδεικτική ήταν άλλωστε και η αναφορά στο πόρισμά της του βιβλίου του Καναδού Ντέκλαν Χιλ με τίτλο «Τα στημένα. Ποδόσφαιρο και οργανωμένο έγκλημα». Οταν στις 21 Φεβρουαρίου 2011 συναντήθηκε με υψηλόβαθμους παράγοντες της ΟΥΕΦΑ, οι οποίοι της έδωσαν στοιχεία που τη βοήθησαν να «δέσει» και να τρέξει την υπόθεση, λέγεται πως εκείνοι εντυπωσιάστηκαν και από τις νεόκοπες γνώσεις της στα του ποδοσφαίρου.

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης του 2012 χτύπησε το κουδούνι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στη θέα του Ακη Τσοχατζόπουλου, η… μινιόν δικαστικός όχι μόνο μπήκε δυναμικά στο σπίτι του πρώην υπουργού που διαμαρτυρόταν, αλλά δεν δίστασε και να του κάνει την εξής ερώτηση: «Επρεπε να σας τηλεφωνήσω και να σας πω ότι έρχομαι να σας συλλάβω;»

Έχει πει για αυτήν ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού: «Δεν έχω μάθει στη ζωή μου να ζω σαν όμηρος του οποιουδήποτε εισαγγελέα. Δεν με εκφράζει η Ελλάδα του κ. Κορέα ή της κ. Παπανδρέου. Ανθρωποι, οι οποίοι μπορούν με μία δίωξη να σε βάλουν σε μία ομηρία χρόνων, χωρίς κανένα στοιχείο». Ο Αχιλλέας Μπέος μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βόλου, είχε καταθέσει μήνυση εναντίον της για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας. Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, μάλιστα, αποδίδοντας εύσημα στην κ. Παπανδρέου, είχε γράψει χαρακτηριστικά στο προσωπικό της ιστολόγιο: «Είναι η μία από τους δύο εισαγγελείς που έστειλε ο Στουρνάρας για έλεγχο συμβάσεων, αμοιβών στην ΕΡΤ».

Άρθρο της Κατερίνας Καραδήμα στο Παρασκήνιο της Παρασκευής

The post Πόπη Παπανδρέου: Το πνευματικό παιδί της Ράικου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα