«Εκτροχιάστηκε» το μετρό της Θεσσαλονίκης

Εντελώς αναιτιολόγητη βρίσκει η «Αττικό μετρό» την παύση όλων των εργασιών στο μεγαλύτερο εν εξελίξει δημόσιο έργο της χώρας, το μετρό της Θεσσαλονίκης, παρά τη «διαδοχή» των κατασκευαστών, όπως διαπίστωσε μετά από έλεγχο και και απείλησε τον εργολάβο ότι θα επωμιστεί τις συνέπειες μιας νέας καθυστέρησης στο χρονοδιάγραμμα του έργου.

Πριν από λίγες ημέρες οι πιέσεις απέδωσαν και οι εργασίες ξεκίνησαν και πάλι, σε μέτριους

ρυθμούς. Αύριο πάντως θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών και αναμένονται ανακοινώσεις για την προσπάθεια απεμπλοκής του έργου.

Πολιτικοί κύκλοι αναφέρουν στο «Π» ότι το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης στο μετρό της Θεσσαλονίκης οφείλεται στο ότι ο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, δημοπράτησε το έργο χωρίς την ύπαρξη μελέτης και σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 δεν είχε ολοκληρωθεί ούτε το 10% του έργου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εμφανίζονται αισιόδοξοι και δηλώνουν πως σε 2 με 3 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η κεντρική γραμμή.

Οι πιέσεις της πολιτείας φαίνεται ότι σε πρώτο επίπεδο απέδωσαν καρπούς. Σύμφωνα με πηγές της Αττικό Μετρό, από τα μέσα Αυγούστου ο εργολάβος προχώρησε σε αναδιάταξη του έργου, προσέλαβε νέα συνεργεία και ξεκίνησε εκ νέου τις εργασίες. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα οι ρυθμοί προόδου του έργου δεν θεωρούνται ικανοποιητικοί, με δεδομένη και την πολυετή καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα.

Αύριο, πάντως, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδη και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις. Το περιεχόμενο αυτών δεν είναι ακόμα γνωστό, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι ο υπουργός θα αναφερθεί στα βασικά θέματα που απασχολούν το έργο, ανάμεσα στα οποία και η τύχη των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στον σταθμό Βενιζέλου (για το θέμα έχει προσφύγει στο ΣτΕ ο Δήμος Θεσσαλονίκης).

Υπενθυμίζεται ότι το μετρό Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ (από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 310 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, επτά χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ούτε καν η εκσκαφή των δίδυμων σηράγγων, ενώ σε κάποιους από τους σταθμούς δεν έχουν ξεκινήσει ούτε οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα