Και νέες λίστες οσονούπω …όρεξη να έχουμε!

Αν νομίζατε ότι με τη λίστα Λαγκάρντ τελειώσαμε, κάνετε λάθος. Όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, που κυκλοφορεί από σήμερα στα περίπτερα, υπάρχουν άλλες δυο νέες λίστες με Έλληνες καταθέτες στο εξωτερικό. Δύο ακόμα λίστες από Λίχτενστάιν και Λουξεμβούργο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στις έξι! Μάλιστα η ύπαρξη της πρώτης φέρεται να ήταν γνωστή από το 2007, χωρίς ωστόσο να είχε διερευνηθεί ποτέ. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η λεγόμενη λίστα Λιχτενστάιν πέρασε από πολλά κύματα

αδράνειας και ολιγωρίας των αρχών καθώς, αν και έγινε γνωστή το 2007, η τότε κυβέρνηση δεν έπραξε τα δέοντα. Μετά τον πολιτικό θόρυβο, το 2008 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών. Ωστόσο, τα επόμενα δύο χρόνια επικράτησε σιγή ασυρμάτου ώσπου το 2010 έγινε γνωστό ότι η λίστα είχε περιέλθει σε ελληνικά χέρια.

Στο περιεχόμενο της πρώτης λίστας που αποκαλείται και “λίστα Κίμπερ” βρίσκονται 4.527 ονόματα καταθετών Ελλήνων και Γερμανών. Πρόκειται για μία λίστα με ονόματα καταθετών που είχε αντιγράψει ένας υπάλληλος της τράπεζας LGT του Λίχτενστάι, ονόματι Χάινριν Κίμπερ. Το 2006-2007 οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας καταβάλλουν το ποσό των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ και αγοράζουν τη λίστα. Στη συνέχεια αναλαμβάνει δράση η γερμανική εισαγγελία και ασκεί διώξεις σε όσους δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις που είχαν στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί το παραμικρό παρά μόνο το 2008 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών. Οι έλεγχοι όμως προχώρησαν με ρυθμούς χελώνας.

Αν υπολογίσουμε και τη λίστα της Ολλανδίας με τους 104 Ελληνες που έχουν στην κατοχή τους θαλαμηγούς και σκάφη πολυτελείας, το κόστος των οποίων κυμαίνεται από 500.000 ευρώ έως και 4 εκατομμύρια ευρώ και οι περισσότερες δεν έχουν δηλωθεί, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. Προσθέστε επιπλέον και τη λίστα του Λονδίνου με τους 600 Ελληνες που αγόρασαν ακριβά ακίνητα στην καρδιά της Αγγλίας και τότε θα αντιληφθείτε πόσοι θα μπαινοβγαίνουν στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια . Με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα από τις έξι λίστες που κυκλοφορούν, πάνω από 31.000 φορολογούμενοι ελέγχονται για απόκρυψη εισοδημάτων ύψους 15 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα