«Δημοψήφισμα» για τον Πούτιν οι δημοτικές εκλογές της Μόσχας

Νέο δήμαρχο εκλέγουν σήμερα οι κάτοικοι της Μόσχας. Οι Μοσχοβίτες, καλούνται να επιλέξουμ μεταξύ του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι και του πρώην δημάρχου και εκλεκτόούτου Κρεμλίνου, Σεργκέι Σόμπιανιν.

Η συμμετοχή του 37χρονου δικηγόρου, ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το 2011-12, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή, καθώς η αντιπολίτευση είχε τεθεί επί δέκα

χρόνια στο περιθώριο.

Την Παρασκευή, ο Νααβάλνι κάλεσε τους Μοσχοβίτες να τον ψηφίσουν ώστε να διακοπεί η κυριαρχία του Πούτιν, ενός προέδρου «πανταχού παρόντος στη ρωσική πολιτική σκηνή», όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή εφημερίδα gazeta.ru.

Όπως υπογράμμισε, το αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στην εξουσία και θα κρίνει εάν «θα μπορούμε πλέον να κλείνουμε ανθρώπους στη φυλακή, ή να κλέβουμε λεφτά».

Πολλοί επιχειρηματίες στον τομέα του Διαδικτύου έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του Ναβάλνι, ενώ ο φημισμένος οικονομολόγος Σεργκέι Γκουρίεφ, που ζει εξόριστος στο Παρίσι, είναι ο συντάκτης του οικονομικού του προγράμματος.

Αντίθετα, ο αντίπαλός του Σεργκέι Σόμπιανιν, διεξήγαγε μία διακριτική προεκλογική εκστρατεία, αρνούμενος να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις, ή δημόσιο διάλογο, υποστηρίζοντας πως προτιμά να συνεχίσει το έργο του για την πόλη. Διορισμένος από το Κρεμλίνο το 2010, ο Σόμπιανιν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, προκειμένου να διασφαλίσει τη νομιμότητά του από τους ψηφοφόρους της μεγαλούπολης με τα 12 εκατ. κατοίκους.

Προκειμένου να προσελκύσει τους μοσχοβίτες ψηφοφόρους, ο απερχόμενος δήμαρχος έλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως η λειτουργία ενός συστήματος υπηρεσιών για δωρεάν χρήση δημόσιων ποδηλάτων, ενώ και μετέτρεψε το ιστορικό κέντρο σε ένα γιγάντιο εργοτάξιο, με σκοπό την πληρη ανακαίνισή του.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εκλογική αυτή αναμέτρηση είναι πολύ σημαντική για το Κρεμλίνο, καθώς η συμμετοχή του Ναβάλνι τις έχει μετατρέψει σε «δημοψήφισμα για τον Πούτιν».

Keywords
Τυχαία Θέματα