Υπόνοιες της ΕΕ για χρήση χημικών από τον Άσαντ

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση το Σάββατο, είναι σημαντική η ευθύνη της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ στις επιθέσεις με χημικά όπλα που σημειώθηκαν στις 21 Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να εκφράζεται η πλήρης υποστήριξή της σε μια στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ.

Σε μήνυμα που έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ τονίζεται η σημασία για αναμονή της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ

–η οποία ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι πιθανώς να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος της εβδομάδας- προτού προβούν στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

«Απέναντι στην κυνική χρήση χημικών όπλων, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει παθητική», δήλωσαν οι υπουργοί στην τελική ανακοίνωση της συνόδου. «Μια σαφής και ισχυρή απάντηση είναι αναγκαία για να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι τέτοια εγκλήματα δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτά και να μένουν ατιμώρητα. Πρέπει να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ειδεχθούς προηγούμενου για την επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων, στη Συρία ή αλλού».

Επισημαίνεται επίσης, ότι η ΕΕ αναμένει από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απόφαση για μια ενδεχόμενη στρατιωτική δράση στη Συρία, ενώ τονίζεται ότι οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα