«Διαβολοβδομάδα» για την κυβέρνηση

Έρχεται στη Βουλή το αντιρατσιστικό, οι αλλαγές στις τράπεζες, το Μεσοπρόθεσμο, το κοινωνικό μέρισμα και η υπόθεση Μπαλτάκου.

Της Άννας Καραβοκύρη

Μετά τις πασχαλινές διακοπές…ξεκινά και πάλι εργασίες της η Βουλή μεθαύριο (την Πέμπτη) για να κλείσει ξανά μετά από δυο εβδομάδες εν όψει εκλογών. Οι μηχανές του κυβερνητικού επιτελείου δουλεύουν στο φουλ και σε ρυθμούς προεκλογικούς,

εφόσον σύμφωνα με τον προγραμματισμό της συγκυβέρνησης έως τις 9 Μαΐου, όπου εικάζεται να διακόψει τις εργασίες της η Βουλή, για τη διεξαγωγή των εκλογών της Αυτοδιοίκησης και Ευρωεκλογών, θα πρέπει να έχουν «περάσει» από την Βουλή ορισμένα κρίσιμα νομοσχέδια κάποια εκ των οποίων θα αποτελέσουν και «σημαία» του προεκλογικού αγώνα.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικά στενό χρονικό περιθώριο των περίπου δυο εβδομάδων, αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση το Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις τράπεζες, η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας για την περίοδο 2015-2018, καθώς και οι τελικές ρυθμίσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπονται το «πάγωμα» των επιχορηγήσεων για συντάξεις από τον κρατικό προϋπολογισμό στα 8,6 δισ. ευρώ τον χρόνο ως και το 2018, η σταθεροποίηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του συνόλου των ασφαλισμένων της χώρας στα 3 δισ. ευρώ ετησίως και η μείωση των επιχορηγήσεων προς τον ΟΑΕΔ στα 0,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης κάνει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να συντάξει το τελικό κείμενο με τις ρυθμίσεις των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος και να το προωθήσει στη Βουλή με διαδικασίες εξπρές ώστε το «επίδομα» να διανεμηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Οι κοινοβουλευτικές εργασίες ξεκινούν την Πέμπτη το πρωί με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά την πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρησιακών επενδύσεων. Το συγκεκριμένο σχέδιο νομού αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα. Μέχρι τις 5 Μαΐου, που θα συνεδριάσει το Eurogroup, πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που αφορά τους στόχους και τις εκτιμήσεις της οικονομικής πολιτικής έως το 2018.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης να φέρει στη Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση το σχέδιο νομού με βάση το οποίο θα ορίζονται οι διευθυντικές θέσεις στο Δημόσιο Τομέα και το πλαφόν των εργαζομένων ανά δημόσιο φορέα. Πριν η Βουλή διακόψει τις εργασίες της για τη διεξαγωγή των εκλογών αναμένεται να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια και το επίμαχο Αντιρατσιστικό Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με καθυστέρηση 4 μηνών αλλά και με σημαντικές αλλαγές όπως προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου θα έρθει προς ψήφιση το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της βίας και της ξενοφοβίας. Και μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια των επόμενων 15 ημερών θα πρέπει επίσης να διεξαχθεί και η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Μπαλτάκου και να αποφασιστεί από το Σώμα αν θα αρθεί η βουλευτική ασυλία του Ηλία Κασιδιάρη για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Πηγή φωτο eurokinissi

The post «Διαβολοβδομάδα» για την κυβέρνηση appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα