Russia Today: Έρευνα αποδεικνύει τη σχέση λιτότητας – αυτοκτονιών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάζει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Russia Today, οι περικοπές των δαπανών στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει περίπου 500 αυτοκτονίες ανδρών από την ημέρα εφαρμογής τους, ενώ βάσει έρευνας υπάρχει απόλυτη και μοναδική συσχέτιση μεταξύ λιτότητας και του δείκτη αυτοκτονιών.

Η μελέτη 30 σελίδων, με αντικείμενο

τον αντίκτυπο της λιτότητας στις αυτοκτονίες στο πλαίσιο μιας «σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας», με συντάκτες τον Νικόλαο Αντωνακάκη και τον Άλαν Κόλινς από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth, αναφέρει πως «τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, έχουν μια αξιόλογη ανοδική τάση μετά την παγκόσμια ύφεση του 2008 και την ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2009».

Κάθε 1% μείωση των κρατικών δαπανών οδήγησε σε 0,43% αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ των ανδρών, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ μεταξύ 2009 και 2010, υπήρξαν 551 θάνατοι που σημειώθηκαν «αποκλειστικά και μόνο λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας».

«Κάτι τέτοιο συνεπάγεται σχεδόν ένα άτομο ανά ημέρα. Δεδομένου ότι το 2010 υπήρχαν περίπου δύο αυτοκτονίες στην Ελλάδα την ημέρα, συμπεραίνεται ότι το 50% αυτών ήταν λόγω της λιτότητας», επισημαίνει ο Νικόλαος Αντωνακάκης, σε δηλώσεις του στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνακάκη, κίνητρο για την μελέτη ήταν η έρευνα της σχέσης μεταξύ λιτότητας και των ποσοστών αυτοκτονιών, μετά από δημοσιεύματα σχετικά με ιστορίες και αφηγήσεις φίλων ανθρώπων που αυτοκτόνησαν. Παρόλο που υπήρχε ήδη έρευνα για τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στην υγεία, δεν είχε προηγουμένως υπάρξει επιστημονική μελέτη που να συνδέει τα μέτρα λιτότητας με τις αυτοκτονίες και την υγεία.

«Εμπειρικά ευρήματα μας δείχνουν ότι η δημοσιονομική λιτότητα, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, η ύφεση και τα μειωμένα ποσοστά γονιμότητας οδήγησαν σε σημαντικές αυξήσεις των συνολικών ποσοστών αυτοκτονιών στην Ελλάδα, ενώ η αυξανόμενη κατανάλωση αλκοόλ και του ποσοστού των διαζυγίων δεν ασκεί οποιαδήποτε σημαντική επίδραση στα συνολικά ποσοστά αυτοκτονιών» σημειώνει η μελέτη.

Οι δύο ερευνητές προσανατολίζονται στο να επεκτείνουν τη μελέτη τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξετάζοντας κατά πόσο υφίσταται συσχέτιση της οικονομικής λιτότητας και των αυτοκτονιών και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση, συμπεριλαμβάνοντας την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία. «Τα ευρήματα της μελέτης έχουν ισχυρές επιπτώσεις στη χάραξη πολιτικής γενικά αλλά και αναφορικά με τις υπηρεσίες υγείας», δήλωσε ο κ. Αντωνακάκης.

Η μελέτη διπιστώνει ότι οι άνδρες στην ηλικιακή κατηγορία των 45-89 πλήττονται περισσότερο από την περικοπή μισθών και συντάξεων, σε αντίθεση με τις γυναίκες για τις οποίες δεν υπήρχε εμφανής αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονιών.

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

The post Russia Today: Έρευνα αποδεικνύει τη σχέση λιτότητας – αυτοκτονιών στην Ελλάδα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα