Χατζηδάκης:« Πρέπει να αναγνωριστεί η πρόοδος της Ελλάδας»

«Η πρόοδος της Ελλάδας πρέπει να αναγνωρισθεί και ταυτόχρονα, η αλληλεγγύη πρέπει να γίνει ορατή σε κάθε Έλληνα πολίτη. Η διαρκής αμφιβολία είναι πολύ αρνητικός παράγοντας για την οικονομία και καμία τιμωρητική προσέγγιση δεν βοηθά την κατάσταση. Εκείνο που έχουμε ανάγκη τώρα, είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να εκφράσουν ρητά την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της Ελλάδας.».

Αυτά

επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο διεθνές συνέδριο «South for Growth», που διεξάγεται στην Αθήνα, με θέμα την ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό νότο και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε αυταπάτες, ξέρουμε πως είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Η αλληλεγγύη των εταίρων μας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε και να βελτιωθεί περαιτέρω το ψυχολογικό κλίμα».

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με τα γραφεία του ΕΚ σε Κύπρο, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία. Συμμετείχαν ευρωβουλευτές και δημοσιογράφοι από τις χώρες αυτές, ενώ ομιλία απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ακόμη την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και των ανέργων αμέσως, πριν τις ευρωεκλογές του 2014, τις οποίες χαρακτήρισε ως τις πλέον κρίσιμες. «Πρέπει να δράσουμε αμέσως, πριν τις επικείμενες ευρωεκλογές. Κι έτσι να στείλουμε το μήνυμα πως η απάντηση στην κρίση δεν είναι λιγότερη Ευρώπη, η απάντηση είναι περισσότερη και περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη ότι: «Πριν από μερικές δεκαετίες η Ευρώπη ήταν χωρισμένη ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Ρίξαμε τα τείχη που μας χώριζαν. Σήμερα η Ευρώπη δεν μπορεί να χωριστεί ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο. Η Ένωσή μας μπορεί μόνο να εμβαθυνθεί. Ο Βορράς και ο Νότος πρέπει να προχωρήσουν μαζί. Καμία χώρα της Ευρώπης, ούτε οι μεγαλύτερες, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών μόνες τους».

Ακολουθούν σημεία ομιλίας του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο συνέδριο “South for Growth”.

-Πρέπει να αποδείξουμε πως μπορούμε να υπερβούμε τα εθνικά στερεότυπα, τον στείρο δογματισμό και την έλλειψη πολιτικής βούλησης. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι μια επιτυχία του Ευρωπαϊκού Νότου θα συνιστά και επιτυχία της Ευρώπης ως συνόλου.

-Η ερώτηση παραμένει. Εφόσον εφαρμόζετε όλα τα αναγκαία μέτρα, γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη ακόμη; Τι λείπει;

Η απάντηση, πέρα από τον εύλογο χρόνο που πάντοτε χρειάζεται, είναι: ρευστότητα και εμπιστοσύνη.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ήταν μια αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη. Διότι η πληγή στον τραπεζικό τομέα ήταν πολύ βαθιά. Προκειμένου να αποκατασταθεί η ρευστότητα, η λέξη-κλειδί είναι: «εμπιστοσύνη». Η ψυχολογία μετράει – ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για να υπάρχει ρευστότητα.

-Εμείς επιμένουμε πως η ύφεση έχει κάνει τον κύκλο της και μια περίοδος ανάκαμψης και ανάπτυξης είναι κοντά. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία δεν είναι τι πιστεύουμε εμείς, αλλά η γενικότερη αντίληψη για τα πράγματα.

Γι’ αυτό εκείνο που έχουμε ανάγκη τώρα, είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να εκφράσουν ρητά την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της Ελλάδας. Η διαρκής αμφιβολία είναι πολύ αρνητικός παράγοντας για την οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και την πρόοδο που κάναμε τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες. Καμία τιμωρητική προσέγγιση δεν βοηθά την κατάσταση. Η πρόοδος της Ελλάδας πρέπει να αναγνωρισθεί και ταυτόχρονα, η αλληλεγγύη πρέπει να γίνει ορατή σε κάθε Έλληνα πολίτη.

Δεν έχουμε αυταπάτες, ξέρουμε πως είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Η αλληλεγγύη των εταίρων μας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε και να βελτιωθεί περαιτέρω το ψυχολογικό κλίμα. Και ό,τι ισχύει για την Ελλάδα, τηρουμένων των αναλογιών, ισχύει για όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο.

-Ο Ευρωπαϊκός Βορράς και ο Νότος πρέπει να δράσουν από κοινού. Η Ενότητα είναι το πιο σημαντικό πράγμα σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να προωθήσουμε νέες πρωτοβουλίες.

Οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια κοινή δημοσιονομική πολιτική που θα εποπτεύεται από έναν κεντρικό μηχανισμό και θα συνδυάζεται με μία πραγματική τραπεζική ένωση και μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ενισχυμένο ρόλο.

Ταυτόχρονα, πρέπει χωρίς καθυστέρηση να υιοθετηθούν και να προωθηθούν πολιτικές για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και των ανέργων.

Πρέπει να δράσουμε αμέσως, πριν τις επικείμενες ευρωεκλογές. Κι έτσι να στείλουμε το μήνυμα πως η απάντηση στην κρίση δεν είναι λιγότερη Ευρώπη. Η απάντηση είναι περισσότερη και περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη.

-”Ενότητα” θα είναι επίσης και η λέξη-κλειδί για την επικείμενη Ελληνική Προεδρία, εν μέσω των πλέον κρίσιμων ευρωεκλογών μέχρι σήμερα. Φυσικά, κανείς δεν πιστεύει πως μια Προεδρία μπορεί να επιφέρει ριζοσπαστικές αλλαγές, σε έξι μήνες. Όμως, είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα για να εκπλήξει με θετικό τρόπο. Όχι μόνο αποδεικνύοντας πως βρίσκεται ξανά σε θετική τροχιά, αλλά επίσης πως χειρίζεται τα ευρωπαϊκά πράγματα , προωθώντας την Ολοκλήρωση και ζητήματα όπως είναι η τραπεζική ένωση, η μεταναστευτική πολιτική, η Ανάπτυξη και η Απασχόληση. Η κυβέρνησή μας θα εργασθεί σε αυτήν την κατεύθυνση.

-Όσα έχουμε καταφέρει στην Αθήνα, τη Μαδρίτη, τη Λισσαβόνα, τη Ρώμη και τη Λευκωσία, θα κεφαλαιοποιηθούν και στις Βρυξέλλες, επίσης. Το καθήκον μας ως Ευρωπαίων είναι να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή προόδου και ευημερίας για την Ευρώπη, προωθώντας την Ολοκλήρωση με αξιοπιστία και αλληλεγγύη.

-Όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζουμε ότι έχουμε κι άλλα εμπόδια να αντιμετωπίσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι όμως, να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Να ξεριζώσουμε τον εξτρεμισμό, τη βία και την τρομοκρατία. Να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για μια Ελλάδα φιλική στην επιχειρηματικότητα. Να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Είμαστε καταδικασμένοι να τα καταφέρουμε και θα το πετύχουμε.

The post ΧατζηδάκηςΠρέπει να αναγνωριστεί η πρόοδος της Ελλάδας» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα